Öğrenim bozukluğu

İsim veya rumuz bildirilmemiş bir mektup. Ancak çocuklarla ilgili bir problemi yansıtıyor ve benzer durumda olan çocuklar olabileceğini düşündüğüm için aynen aktarıyorum:

"Benim 13 yaşında bir oğlum var. 20 gün kadar erken doğdu. Doğum sonrası geçirdiği fizyolojik sarılığın sebebinin bu olduğu söylendi. Konuşmaya ise 4,5 yaşında başladı. Bu dönemde gittiği bir yuvada öğrenme güçlüğü olduğu söylendi ama biz üstünde durmadık. Okula başladığında ise gerçekten önemli ölçüde öğrenme güçlüğü olduğu ortaya çıktı. 1,5 yıl kadar özel pedagoji merkezine götürdük. Gittiğimiz her yer zeka geriliğinden şüphe etti ancak yapılan testlerde zekasının normal olduğu tespit edildi. Daha sonra ise hep destekle bugüne kadar geldi. Bu sene 7. sınıfa gidiyor. Dersleri çok kötü. Bunun yanında konuşma, okuma ve yazması da yaşıtlarının seviyesinde değil. Asıl önemlisi özgüvenini kaybetti ve mutsuz. Vaktinizi aldım ve belki canınızı da sıktım ama oğlum ile ilgili olarak kendi mesleğiniz açısından bana yardımcı olabilir misiniz diye öğrenmek istedim. Yanılmıyorsam geçen yıl 1988-1998 yılları arasında doğanlarla ilgili bir yazınız çıkmıştı. Hoş, oğlum orada bahsettiğiniz çocukların özelliklerini yansıtmıyor ama o konu ile ilgili olarak da bir açıklaması olabilir mi?"

Gelişime bağlı öğrenim bozukluğu olarak tarif edilen durumun zeka ile bağlantısı olmadığı biliniyor. Üstelik oğlunuzla ilgili sözünü ettiğiniz "Asıl önemlisi özgüvenini kaybetti ve mutsuz" şeklindeki tarifiniz çocuğunuzun zeki olduğunun işareti. Doğum öncesi ve hemen sonrasında yaşanan travmalar -ki bunlar çoğunlukla unutulur- çocuğun konuşmaya başlamasını geciktirebileceği gibi, nedeni anlaşılmayan davranış bozukluklarına da neden olabilir. Üstelik 1988-1998 döneminde doğmuş olan çocuklar, farklı bir algılama potansiyeline sahipler ve yetişkinlerin onları anlaması için bilgilenmeleri gerekiyor.

Sizin çocuğunuz da bu dönemde doğanlardan. Doğum anında Merkür henüz ilerlemeye başlamış. Yani yavaş ilerlediği bir dönemde dünyaya gelmiş (Merkür, zihinsel faaliyeti yönetiyor). Muhtemelen doğum öncesi hamileliğiniz sırasında yaşadığınız zihinsel ve duygusal bir karışıklık, bebeği çok etkilemiş olabilir.

Astrolojik açıdan doğum anındaki gökyüzü konumu çok ilginç. İlgiye ve sevgiye ihtiyacı var. Olayları ve karşısındaki kişileri derinden hissediyor, fakat bunları ortaya koymakta zorlanıyor. Fakat artık değişmeye başlamış olması gerek. Bu sene onun için çok önemli ve en fazla sizin yardımınıza ihtiyacı var.

Fikir ayrılıkları doğabilir

Hayatın derinden sorgulandığı bir dönem. Şimdiye kadar neler yapıldığı ve nasıl yaşandığının sorgulanması, endişeleri de beraberinde getirebilir. Ortaya çıkan yeni fikirler ve beklenmeyen olaylar karşısında düşünceler tamamen değişebilir. Ekip çalışmalarında ortaya çıkan fikir ayrılıkları, karışıklıklara neden olabilir. İletişim alanında ilginç gelişmelerin açığa çıkacağını işaret eden gökyüzünün konumu, meydana gelen olayların uygulanmakta olan yöntem ve sistemin değişmesi için zorlayabilir.
Yazarın Tüm Yazıları