Öfke ve şiddetin başka sonuçları

Dünyanın her köşesinden gelen cinayet, dehşet, şiddet haberlerinin çokluğu karşısında aklıma Mısır Mitolojisindeki İsis’in hikáyesi geldi.

Şiddetin kaynağı olan öfke ve öfkeyle beslenen kinin yarattığı olaylar çoğu zaman istenmeyen sonuçlar doğuruyor. İşte oğlu Horus tarafından öldürülen İsis, bu durumu tarif eden ilginç bir örnek. Üstelik bu hikáyesinin başında iktidar mücadelesi var;

Osiris ile Seth’in arasındaki iktidar mücadelesinin yarattığı olaylar çok ilginç. Sonuç ise, hiç tahmin edemeyeceğiniz bir biçimde neticeleniyor ve Osiris’in karısı İsis oğlu Horus tarafından öldürülüyor. Sanırım kafanız karıştı. Doğruyu söylemek gerekirse, ben de pek anlamış değilim. En iyisi öyküyü anlatayım; "Eski Mısır’ın güçlü ve korkunç tanrısı "Seth" o sıralar Mısır’a hükmeden Osiris’i önce tuzağa düşürüp bir kutuya hapseder ve Nil nehrine salar. Bunun üzerine Osiris’in karısı ve aynı zamanda kardeşi olan İsis Nil boyunca bu kutuyu arar ve nihayet bulur.

Osiris’i kutunun içinden çıkartan İsis babası Touth’tan öğrendiği sihirli sözcüklerle kocasını diriltir ve hemen orada onunla birleşir. Sonra yeniden ölen Osiris’in bedenini saklar. Fakat, Seth kutuyu bulur ve kapağını açıp Osiris’in cansız bedenine bakar. Durumu o dakika anlamış ve müthiş öfkelenmiştir. Osiris’in bedenini parçalara ayırıp her bir parçasını ülkenin çeşitli yerlerine dağıtır. İsis, bu olaydan haberdar olur olmaz hemen yollara düşer ve kocasının parçalarını aramaya başlar. Sonunda bütün parçaları bulur ve kimsenin bulamayacağı bir yerde birleştirip kutunun içine yerleştirir. Daha sonra oğlu Horus’u dünyaya getirir. Babası Touth’un tavsiyelerine uyarak oğlunu gizlice büyütür. Horus, Seth ile hesaplaşmaya hazır hisseder kendisini ve silahlarını kuşanarak karşısını çıkar. Seth’i tam öldüreceği sırada İsis öldürmemesini söyler. Bunun üzerine şaşıran Horus’un dalgınlığından yararlanan Seth kaçıp gider. Düşmanını tam yok edeceği sırada elinden kaçıran Horus, içinde büyüyen şiddet duygularını bu kez annesine yöneltir ve İsis’i parçalar."

Böylece Mısır mitolojisinin en gözde Tanrıça’sı İsis, intikam duygularıyla doğurduğu yavrusunun şiddetine kurban olur.

Sürpriz açıklamalar

Hayal gücünü tetikleyen olaylar yanılgılara neden olabilir. Bugün geçmişe ait bilinmeyen olayların açığa çıkması son derece şaşırtıcı ve etkileyici olacak. Duygu ve düşüncelerin değişmesine neden olacak durumların açığa çıkması yüzünden zor durumda kalmak mümkün fakat beklenmedik bir biçimde ortaya çıkan olaylar, şimdiye kadar ciddiye alınmamış bazı konulara dikkatin yönelmesini sağlayacak. Gökyüzünün konumu düşünce biçimi ve uygulanan sistemin değişme zamanı geldiğini işaret ediyor.
Yazarın Tüm Yazıları