O bakışlardaki şefkat

Veteriner Tıp Merkezi’nin kapısında karşılaştığımız bay ile bayan bizi görünce durdular.

Bey anneme sordu:

‘Bu Pako mu?...’

Annem ‘Evet, o Pako...’ dedi.

Bu sefer bey babama döndü:

‘O zaman siz de Bekir Coşkun’sunuz...’

Böyle durumlarda babamın kulakları kıvrılır gibi olur. Çok bozulduğunu ben hemen anlarım.

Zorla gülümseyerek yanıt verdi:

‘Evet...’

Sonra annem onu teselli etti:

‘Üzülme... Bir gün seni de çok tanıyan olur... Olmaz diye bir şey yok. Bir de bakarsın ki, hemen tanıdılar seni...’

Babamın kulakları kıvrılı.

Annem onu mutlu etmek için bir yol her zaman bulur. Çünkü onların birbirlerini sevmeleri dillere destandır.

Annem önerdi:

‘Bak istiyorsan dönüşte 7’inci caddedeki markete uğrayıp biraz dolaşalım...’

7’inci Cadde
’deki market...

Babamın akrabalarının marketi.

Bunlar içeri girer girmez tabii ki herkes tanıyıp ‘Oooo... Hoş geldiniz’ diyor.

Kulaklar düzeliyor.

Ben biliyorum...

*

Sonra park yerinde karşılaştığımız o öbür beyamca...

Boyu tavana kadardı nerdeyse. Ben hiç bu kadar büyük insan görmedim. Kocaman göbeği, belki bir buçuk metre genişliğinde omuzları, dört ben kadar kolları vardı.

O da beni tanıdı.

Ben ise onu hiçbir zaman unutmayacağım.

Çünkü kucağında köpeklerin en küçüğü, minik mi minik bir fino vardı büyük adamın.

Belli ki finosu onun için çok değerliydi.

Bir ara fino onun kucağında kayboldu. Ben‘Acaba kulağına mı girdi?’ diye düşünürken, koltuğunun altından çıkıp, göğüsten oluşan sahanlıkta iki tur atıp, sanki bir binanın çatısının üzerine çıkmış gibi sol omuzuna tüneyip oturdu.

*

Benim unutamadığım ise o koca gövdeli insanın, o küçük hayvana duyduğu sevgiydi.

O bakışlarındaki şefkat.

O iyi insanın kocaman yapısında yer alan altın kalp.

Oradan ayrılırken dönüp baktım kocaman adama; ne kadar sevimli, anlamlı ve güzel.

Biz yolumuza koyulduk.

7’inci Cadde’deki markete doğru...

Migi için AİHM’ye gidecek

Etiler’de oturduğu apartmanda 15 yıldır köpek besleyen Tülay Beyhan, apartman yöneticisi Rasim Burakan’ın açtığı davada 3 yaşındaki cocker cinsi köpeğinin apartmandan tahliye edilmesi için mahkeme kararı çıkınca Yargıtay’a başvurarak temyize gitti. Beyhan, karar Yargıtay’da bozulmazsa, köpeği Migi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)’ne başvuracak. Hasan AY


Etiler’de oturan Tülay Beyhan, köpeğinin ölmesi üzerine 2000 yılında cocker cinsi Migi’yi aldı. Geçtiğimiz mart ayında apartman yöneticisi Rasim Burakan, yönetim planındaki ‘Apartmanda hayvan beslemek yasaktır’ maddesini göstererek Migi’nin evden tahliyesi talebiyle dava açtı.

İstanbul 6’ncı Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava kasım ayında sonuçlandı ve Migi’nin tahliyesine karar verildi. Komşularının köpeğinden rahatsız olmadığını iddia eden Beyhan, Migi’nin sesinin yüksekliğini ölçmek için bir bilirkişi raporu olmadığını söyledi ve Yargıtay’a giderek kararı temyiz etti. Şimdi Ankara 18’inci Yargıtay Mahkemesi’nden gelecek kararı bekliyor. Beyhan, eğer karar Yargıtay’da bozulmazsa hayvan hakları uzmanı bir avukat tutacak ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracak. Ayrıca ‘Apartmanda hayvan beslemek yasaktır’ maddesinin kaldırılması için dava açacak.

O BENİM ÇOCUĞUM

Beyhan kararı öğrenince perişan olmuş: ‘O, ailemizin bir bireyi, benim çocuğum gibi. Onsuz bir dakika yaşayamam. Eğer her şeye rağmen bu süreç aleyhime sonuçlanırsa, yapacağım tek şey bu evden ayrılıp, daha rahat hayvan besleyebileceğim başka bir yere taşınmak olur. Migi hakkındaki tahliye kararı durdurulursa bir hayır kurumuna yardım yapacağım.’

20 Ekim 2003 günü Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’ henüz yürürlüğe girmedi. Bu sözleşmede, ‘Hiç kimse bir ev hayvanını terk edemez’ diyen bir madde bulunuyor. Beyhan, bu sözleşmenin yürürlüğe girmesinin davalarını olumlu yönde etkileyeceğini umut ediyor.

SİZ PAKO’YA SORUN PAKO DA UZMANA

Veteriner Hekim Talat GÜLBAY

Köpeklerde meme tümörü

7 yaşındaki dişi köpeğimizin memesinin sağ tarafında nohut büyüklüğünde bir şişlik oluştu. Köpeğimiz kanser olabilir mi?

Özellikle orta yaş grubu kabul edilen 5-10 yaş arası kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde yaygın olarak karşımıza çıkan meme tümörleri nadiren 2 yaş ve altındaki dişi köpeklerde de ortaya çıkabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar 2 yaşından önce kısırlaştırılan dişi köpeklerde meme kanserlerinin çok nadir ortaya çıktığını gösteriyor. İlk kızgınlık döneminden önce kısırlaştırılan dişi köpeklerde ise meme tümörü riski hemen hemen ortadan kalkıyor.

Tümörün yapısı ve uygulanacak tedavinin belirlenmesi için biyopsi ve alınan dokunun mikroskobik olarak incelenmesi şart. Meme dokusundaki bu şişkinlikleri elle kontrol ederek kolayca fark edebilirsiniz. Bunlar sert ve deri altında hareket ettirilmesi zor kitlelerdir. Kısa köpeklerde sağ ve sol tarafta beşer meme lobu bulunur. En yaygın olarak meme tümörleri dördüncü ve beşinci meme loblarında ortaya çıkar.

Meme tümörlerinde erken teşhis ve vakit kaybetmeden cerrahi yöntemle kitlenin o bölgeden uzaklaştırılması vakaların yarıdan fazlasında kanser riskini elimine eder. Hekiminiz gerekli gördüğü takdirde uygulanacak kemoterapiler ve diğer ilaç uygulamaları, tekrarlayan vakaların kontrolü ve önlenmesi açısından önemlidir.
Yazarın Tüm Yazıları