Nazarla ilgili hikáyeler (2)

Nazar değmesine karşı alınan ilginç önlemler arasında, göz biçimi verilen mavi taşlar, at nalı, çeşitli tohumlar ve zeytin çekirdeğiyle örülen desenler, kurşun dökmek ve tütsüler en fazla rağbet görenler...

Yedi evden alınan kumaş parçaları (ev sahibinden habersiz alınmış olmalı) bitki tohumlarıyla örülüp evin duvarına asılır ve bunun hem evi hem de ev halkını nazardan koruyacağına inanılır. Evin dışına asılan at nalı, mavi diken ve çeşitli taşlar ise yöreye ve kültürlere göre çeşitlilik gösterir.

Bana gelen mektupların arasında nazarla ilgili çok ilginç bir hikaye vardı. Yalova’dan yazan bir annenin yardım isteği karşısında çok etkilenmiştim. Aynen şöyle diyordu; "Çocuklarıma nazarım değiyor. Onları temiz ve güzel giydiremiyorum. Ne zaman temiz pak giydirsem mutlaka başlarına bir şey geliyor. Kendi nazarımdan onları korumak için ne yapmalıyım?"

Kontrolsüz duygunun bakılan cisim üzerinde yıkıcı bir etki meydana getirdiğini bu örnekten anlayabiliriz. Fakat burada kendi üzerinde disiplin oluşturmak mümkün. Çünkü kişi kendisini biliyor. Bunun dışında çok kuvvetli kıskançlık duygularının açığa çıkardığı etki de yıkıcı olabiliyor. Bir arkadaşımın annesinin anlattığı olay kıskanç bakışa tipik bir örnek; "Yeni aldığım porselen çaydanlık ile gelen arkadaşıma çay demledim ve servisi çaydanlıkla birlikte yaptım. Arkadaşım çaydanlığa öyle bir baktı ki, bakışını yakaladığım zaman çok güzel olduğunu söyledi. Sonra arkadaşım gitti ve biraz sonra hiçbir şekilde dokunulmadığı halde çaydanlık düşüp parçalandı. Çok korktum."

Dikkat edilecek olursa pek çok kişinin nazarla ilgili en az bir hikayesi vardır. Ancak korunma yöntemleri de o kadar çok. Önemli olan, kişinin kendisini güçlendirmesi ve dışardan gelecek etkileri yansıtacak duruma gelmesi. İrade ve dikkati yükseltmek diğer iradelerin sizi etkilemesini azaltır.

Korkular uyanıyor

Bugün büyük organizasyonlar ve uluslararası boyutta projeler yapılabilir. Yabancılarla yapılacak işbirliği heyecan uyandıracak. Bazı kültürlerin şimdiye kadar bilinmeyen özellikleri ortaya çıkabilir ve yeraltı kaynaklarıyla ilgili şaşırtıcı gelişmeler meydana gelebilir. Bilinçaltının derinlerinin araştırılması ve etki meydana getirmeye yönelik araçların keşfedilmesi hem heyecan yaratacak, hem de bilinmeyene duyulan korkunun uyanmasına neden olacak.
Yazarın Tüm Yazıları