Güncelleme Tarihi:
Yıldırım nikahı nedir?
Eski medeni kanunda evlenme beyanı olmadığından dolayı, belgelerin doğruluğunun araştırılması ve kontrolü sırasında, bağlı olunan ilin muhtarlık ya da evlendirme dairelerinde kağıtlar (belgeler) bekletilirdi. Buna da "askıda kalma" denirdi. Bu askıda kalma süresinin (15-20 gün) beklenememesi ve kısaltılması istenen durumda ise "doktor raporu", "mahkeme kararıyla" Yıldırım nikahı kıyılırdı.
Şimdi ise askıda kalma olmadığı için yıldırım nikahı mevzuattan çıkarıldı ve sadece hızlı nikahlar için söylenen bir isim olarak kaldı. Yani ne kadar acele ederseniz, nikahınız o kadar "yıldırım" olur!
2 gün içinde evlenebilirsiniz!
Artık mevzuatta "yıldırım nikahı" diye bir olgu yok. Yıldırım nikahı ve diğer nikah işlem ve başvuruları aynıdır. Belgeler tamamlandığı taktirde 2-3 gün içinde nikah işlemi yapılabilmektedir.
Hatta erken kalkıp programlı davranırsanız, ertesi gün bile evlenmeniz mümkün!
Yıldırım nikahı için ne yapılmalı?
Bağlı olduğunuz belediyeden nikâh günü alabilmeniz ve bugünü erken bir tarihe ayarlamanız sizin elinizde. Bunun için ilk adım olarak, eşiniz ile birlikte Belediye Hizmet Masaları'na başvurmanız gerekiyor.
Nikâhınızı nikâh dairesinde veya ek bir ücret karşılığında nikâh memurunu organizasyon mekânına çağırarak gerçekleştirebiliyorsunuz.
Gerekli belgeler:
- Nüfus cüzdanlarının asılları ve fotokopileri
- Resimli ikametgâh belgesi
- 7 adet vesikalık fotoğraf
- Çiftlerden biri yabancı uyruklu ise Türkiye'de bağlı bulunduğu konsolosluktan bekar olduğuna dair belge. (Türkiye'de konsolosluğu bulunmayan yabancılar için bu belge Ankara'da bulunan Dışişleri Bakanlığı'ndan alınabilir.)
- Çiftler tamamladıkları evrakları Belediye Yazı İşleri'ne getirdiklerinde, oradan kendilerine sağlık formu veriliyor. Herhangi bir sağlık ocağından gerekli kontroller yapıldıktan sonra, sağlık raporu da tekrar yazı işlerine teslim edilerek istenilen tarihe nikâh günü alınıyor.
Aceleci gelinlere küçük tavsiyeler:
• Düğünün hangi gün olacağı konusunda esnek davranın. Çünkü siz isteseniz bile en sık tercih edilen yaz mevsiminde, düğün yapacağınız mekânın Cumartesi günü boş olacağını bekleyemezsiniz. Bu nedenle sabit fikirlerinizi bir kenara atın ve Cuma ve Pazar günlerine de ılımlı yaklaşın.
• Sizin ile birlikte tüm organizasyonlarda bulunmuş ve düğün hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlarınıza özel olarak davetiye göndermenize gerek yok.
• Gelinlik alışverişine kararsız olan arkadaşlarınızla çıkmamanız en doğrusu. Zaten zaman kısıtlıyken, eminiz sahip olduğunuz vakti de boşa harcamak istemezsiniz.
• Balayı planı için de hızlı davranmalı, mümkün olan yerlere rezervasyon yaptırmalı ve tabii en önemlisi yine para biriktirmelisiniz!
Evlilik fuarına katılmak için tıklayın!
Mahmure.com