Made in China bekaret

Geçen hafta gazetelerde Çin malı yapay kızlık zarlarının yakalandığı haberi yer aldı. Antalya Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, 45 yapay kızlık zarına el koysa da, başka ülkelerden ithal edilen yapay kızlık zarları piyasada. Ayrıca, bekaret konusunda cerrahi müdahale de hala sık başvurulan yöntemler arasında

Geleneksel toplumlarda kadınların kızlık zarlarını kocaları için muhafaza etmeleri ‘birinci vazifeleri’nden. Oldu da isteyerek veya istemeyerek zar yırtılırsa, düğün öncesi büyük telaş yaşanıyor. Zarın bozulması en basitiyle iffetsizlik anlamına geliyor. Terk edilme, intihar, cinayet, aile kavgalarının önüne geçilemiyor. Bunu göze alamayan pek çok genç kadın ya internetten yapay zarlar satın alıyor ya da jinekologlar ve plastik cerrahlardan zarın dikilmesini istiyor.

BU İŞİN DERSİ YOK

Bazı doktorlar kızlık zarı onarımları yapmada hiçbir beis görmüyor. Bazılarıysa konuya mesafeli durmayı tercih ediyor. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, meslektaşlarına kızlık zarı onarımlarıyla ilgili çok soru ve talep geldiğini söylüyor: “Sadece Türkiye’de değil, Müslümanların yaşadığı bütün ülkelerde yoğun talepler oluyor ve buna yönelik klinikler açılıyor. Ne Türkiye ne de dünyada ‘kızlık zarı dikilmeli mi, dikilmemeli, sınırları nedir’ gibi sorularla ilgili etik bir kural bulunmuyor. Bunun temel olarak tıbbi değil, sosyal bir konu olduğunu düşünüyorum. Adli boyutu da olabilir” diyor. Ve ekliyor, aslında kadın hastalıkları ve doğumculara kızlık zarı tamiri eğitimi verilmiyor.

KADIN DA HAKLI AMA

Aslında doktorların da kafası karışık. Bir yanda çok zor dorumda genç bir kadın, diğer yanda bir yalana ortak olmak var. İstinye Devlet Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Bahadır Yılmaz, “Yakın gelecekte bir çözüm bulunacağını düşünmüyorum. Ahlaken bakıldığında zarı onarmak yalan söylemek. Ama kadını haklı görmek de mümkün. Dayak mı yesin, ölsün mü? Kızlık zarı onarımı yapan doktorların adları hemen duyulur, bu taleple sık sık gelenler olur. Yıllar önce zar onarımı yaptım ama artık yapmıyorum. Riskli buluyorum. Huzursuzluk yaratıyor, işin yasal boyutunu bilmiyoruz, dolandırıcılığa mı giriyor? Ondan para geleceğine hiç gelmesin daha iyi” diyor.
Bahçeci Klinik’ten kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Bora Cengiz, çocuklarını kızlık zarı onarımı için getiren anne-babalar olduğunu söylüyor: “Ben mesleğe başladığımda çok yapılıyordu, ileride de olacak.”

ZAR DOSTU AMELİYATLAR

Jinekologlar, talep üzerine kızlık zarına hasar vermeden ameliyat, biyopsi örneği alma yöntemleri geliştirdi. Şişli Etfal Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Doç. Dr. Alpaslan Baksu, kızlık zarı korunarak rahim ağzındaki poliplerin tedavi ettiklerini ve yine rahim içinden biyopsi amaçlı doku örneği alınabildiğini söylüyor. Bunun için çok ince çaplı aletler kullanılıyor. Doç. Dr. Baksu, “Vajinal operasyonların tamamında dikkat edilmezse kızlık zarı hasarlanır. Toplumunun önemli bir kısmı muhafazakar. Kızlık zarının hasarlanması hoş karşılanmıyor. Bu nedenle tıbbi gerekçelerle de olsa zarar görmesi psikolojik baskı oluşturabiliyor. Aşırı kanama yakınmasının tanı ve tedavisi yapılırken yapılan operasyonlarda kızlık zarı da hasarlanır. Tıbbi gerekçelerle kızlık zarı zarar görenlere, tıbbi zorunluluktan gerçekleştiğini belirten bir doktor raporu veriyoruz. Buna rağmen tercihleri kızlık zarlarının zarar görmemesi” diyor.

DİKİŞLİ Mİ, DİKİŞSİZ Mİ OLSUN

Japonya’dan ithal edilen ve iki yapay kızlık zarı bulunan paketler internet üzerinden 39-59 liraya pazarlanıyor. Cinsel birleşmeden 20-30 dakika önce vajina içine yerleştiriliyor. Zarın içindeki kırmızı boya, kan gibi algılanabiliyor. Cerrahi işlemse iki şekilde yapılıyor. Ya zar onarılıyor ya da dikiş atılıyor. Başarı oranı daha düşük olan onarımda zaman önemli değil. Ancak dikiş atılacaksa birleşmeden (düğünden-nikahtan vs.) 2-3 gün önce yaptırmak gerekiyor. Bu zaman, dikiş iplerinin erimeden, yırtılabilmesi ve kan gelmesi için önemli. Fiyat değişiyor. Bir doktor dikiş atılması için 700, onarım için 1200 lira fiyat verdi. Genel anestezi talep edilmesi halinde 300 lira daha ekleniyor.

ŞİFA KÜTÜPHANESİ
Az görenler için

Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Pınar Aydın O’Dwyer, az gören çocukları ve ailelerini düşündü ve ‘Az Gören Çocukların Aileleri İçin El Kitabı’nı yazdı. Bol fotoğraf ve basit çizimlerle bu alanda büyük bir açığı kapatıyor. Arkadaş Yayınları, 13.5 lira.

UZUN LAFIN KISASI

YANLIŞ: Protein ve kalsiyum oranı yüksek yiyecekler şişmanlatır. Özellikle süt ve ürünleri aslında uygun gıdalar değil.
DOĞRU: Süt, yoğurt, ayran, kefir yıldız olması gereken yiyecekler. Besleyici özelliklerinin yanı sıra, kilo vermeyi kolaylaştırdığı için mutlaka tüketilmeleri öneriliyor.

SAĞLIĞIM İÇİN
Yasemin Yalçın (oyuncu)


MUTLAKA YAPARIM: Yazın üç saat denizden çıkmıyorum. Kışın arada küçük yürüyüşler yapıyorum. Rollerimden ötürü beni hep şişman sandılar. Ama hiçbir zaman çok şişman olmadım. Balık, tavuk, et sevmem, yemeklerde çok seçiciyim.
ASLA YAPMAM: Evimiz diyet evi gibi. Yemeklerimiz yağ konmadan pişirilir, tuzu az kullanırız.
MUTLAKA YAPACAĞIM: Detoks demeyeceğim çünkü böyle moda laflardan sıkıldım! Kadın hastalıklarıyla ilgili ve kandan yapılan kontrolleri yaptırıyorum. Maalesef sigara içiyorum. Her gün bırakmayı düşünüp yeniden başlıyorum.

TAMAMLAYICI TIP
Kabak da kanser savaşçısı


Kabak, kolay sindirilebilen bir sebze. Bu nedenle hasta ve yaşlıların sofralarında bulunması öneriliyor. Ayrıca başta akciğer kanseri olmak üzere; yemek borusu, mide, mesane (idrar torbası), gırtlak ve prostat kanserlerine yakalanma riskini azaltıyor.
Yazarın Tüm Yazıları