Ligurya mutfağı

Hiçbir mutfak, İtalyan mutfağı kadar dünyanın her tarafında tanınmaz ve sevilmez sanırım.

Haberin Devamı

Nasıl ki ülkemizde Karadeniz, Ege, Akdeniz mutfakları birbirinden farklıysa, İtalyan mutfağı da bölgelere göre farklılık gösterir.
Ligurya Denizi ile dağlar arasında kalan dar bir kıyı şeridiyle İtalya’nın kuzeyine doğru uzanan Ligurya bölgesinin çok güçlü bir yemek kültürü var.
Ilık Akdeniz ikliminde yetişen zeytin, üzüm, nohut, pembemsi çam fıstığı ve özellikle de fesleğenle muhteşem deniz ürünü yemekleri hazırlayan Liguryalı şefler, geçtiğimiz günlerde İstanbul’a geldiler.
Aşk şarkılarında adı geçen ünlü Portofino şehrinin en romantik oteli Splendido’nun iki şefi Corrado Corti ve Roberto Villa biz yemek yazarlarına bir tadım mönüsü hazırlamıştı.
Nohutlu, ıspanaklı, kalamarlı çorbaları benim gibi tencere yemeklerine düşkün olanlar için ideal lezzetteydi.
Fırınlanmış deniz levreğine yaptıkları çam fıstıklı ve yeşil zeytinli sosları da damağımızda eşsiz bir tat bıraktı.
Tüm dünyaya nam salan pesto soslarının ise tadına bakamadık.
Bu arada İtalyan yöneticiler ve şefler, cana yakın tavırlarıyla gönlümüzde de taht kurmayı başardı.

Haberin Devamı

BABAGANNUÅž (PATLICAN EZME SALATASI)

Patlıcanları yıkayıp iyice kuruladıktan sonra çatalla 7-8 yerden delin. Kömür, fırın ya da ocak ateşinde iyice yumuşayıncaya kadar közleyip kabuklarını soyun. (Patlıcanların kabukları kolayca soyuluyorsa pişmiş demektir.)
Eğer patlıcanı bekletecekseniz, 1 kahve fincanı zeytinyağı ve yarım limonun suyunu bir kapta karıştırıp patlıcanı bu karışımda bekletin.
Kabuklarını soyduğunuz patlıcanları keskin bir bıçakla incecik doğradıktan sonra derin bir kaba koyun.
Diğer taraftan soyduğunuz domatesi tavla zarı formunda, çok küçük doğrayın. Kuru soğanları yemeklik ince ince doğrayın, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Yeşil biberlerin çekirdeklerini çıkarıp boylamasına ikiye böldükten sonra ince ince doğrayın.
Yağı derin bir tava ya da tencerede kızdırıp incecik doğradığınız soğan, sarmısak ve biberleri kızgın yağa aktarın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 3-4 dakika, iyice yumuşayıncaya kadar kavurun.
Doğranmış domates ve patlıcanı ilave edip 5 dakika daha kavurun.
Tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi katıp ocaktan alın.
Servis tabağına koyup üzerini maydanozla süsledikten sonra servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 4 adet orta boy kemer patlıcan
- 1 adet orta boy domates
- 1 adet orta boy kuru soÄŸan
- 4 diş sarmısak
- 2 adet yeÅŸil sivri biber
- 1 demet maydanoz
Sos için;
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber

4 kiÅŸilik         Â

Hazırlama süresi: 15 dakika

Pişirme süresi: 20 dakika

Yazarın Tüm Yazıları