Hafif, lezzetli ve pratik: Hira Tatlısı

Bereketin simgesi Ramazan ayıyla bir kez daha buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kocaman sofraların kurulduğu, aile, eş, dost, komşu ve akrabaları bir araya getiren bu özel ay benim için her zaman çok kıymetli olmuştur. Sevdiğim insanları aynı sofra başında buluşturacak lezzetler hazırlamak da her zaman çok keyif vermiştir bana. Sevgiyi ve bağlılığı sağlam kılan bu sofralar için çok sık pratik tatlı tarifleri aranır. Siz de onlardansanız sizi böyle alalım. Sizin için hem irmikli hem de şerbetli bir tatlı hazırladım; Hira tatlısı.😊

Haberin Devamı

Anadolu mutfağının değerli lezzet duraklarından Tokat’a has bir tarif olan Hira tatlısının, kıyır kıyır kıvamı, pratik reçetesi ile gönüllere taht kuracak nitelikte olduğunu söylemeliyim. İsmi her ne kadar afilli olsa da Hira tatlısı, tarifi hiç uğraştırmayan aksine çok kısa sürede hazırlanan, üstelik oldukça bütçe dostu bir lezzet. Çatalı değdirdiğiniz anda hissettirdiği o yumuşacık kıvamla Hira tatlısı eminim yalnız Ramazan sofralarınızı değil, bayram ziyafetlerinizi de taçlandıracak.

Tadıldığı ilk andan itibaren herkes tarafından çok sevilecek Hira tatlısının malzemeleri arasında yoğurt, sıvı yağ, irmik ve şeker gibi her evde bulunan malzemeler yer alıyor. Sunumu da oldukça kolay olan bu tatlı, Antep fıstığı ya da Hindistan cevizi ile süslenip ikram edilebiliyor.

Hira tatlısının tarifine geçmeden önce önemli bir püf noktası paylaşmak istiyorum. Dışı çıtır çıtır irmik, içi ise hafif ve yumuşacık bir lezzet olabilmesi için fırından çıkardığınız sıcak tatlının üzerine döktüğünüz şerbetin mutlaka soğuk olması gerekir. İkisi de sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olması durumunda, tatlınız şerbetini çekmeyebilir. Unutmayın ki en güzel lezzetlerin sırrı bunun gibi ufak mutfak tüyolarıdır. Haydi, o zaman eşsiz bir yöresel deneyimi için kolları sıvayın!

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Malzemeler

2,5 su bardağı un

1 su bardağı irmik

1 adet yumurta

Yarım su bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıvıyağ

100 gr tereyağ

1 paket vanilin

1 paket kabartma tozu

Haberin Devamı

1 adet limon kabuğu rendesi

Bulamak için;

Yarım su bardağı irmik

Üzeri için;

2 su bardağı su

2 su bardağı şeker

1 dilim limon

Yapılışı

Derince bir tencere su ile şekeri alın ve şeker eriyip şerbetkıvamı alana dek orta ateşte kaynatın. Limon dilimini ekledikten sonra şerbeti ocaktan alıp soğutun.

Bir kaseye yumurtayı kırın. Üzerine yoğurt, sıvıyağ, tereyağıve irmiği ekleyip karıştırın. Limon rendesini de ilave ederekbiraz daha karıştırın.

Elediğiniz unu hazırladığınız karışıma azar azar dökün. Daha sonra vanilini ve kabartma tozunu ekleyip hamuru elinizle yoğurup toparlayın. Ele yapışmayan kıvamda bir hamur elde edin.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle yuvarlayıp şekil verin. İrmiğe bulayıp fırın tepsisine yerleştirin. Tüm hamurla aynı işlemi yapın.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından aldığınız tatlınn üzerine hazırladığınız şerbeti dökün ve çekmesi için bekletin.

Şerbetini çekip dinlenen tatlılarınızı Antep fıstığı ya da Hindistan cevizi ile süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları