GeriMutfak Tüyoları Tepsi oruğu nasıl yapılır? İşte adım adım tepsi oruğu tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tepsi oruğu nasıl yapılır? İşte adım adım tepsi oruğu tarifi

Tepsi oruğu nasıl yapılır? İşte adım adım tepsi oruğu tarifi

Tepsi oruğu sini köfte olarak da bilinmektedir. Hatay yöresine ait olan tepsi oruğu, içli köftenin tepsiye basılarak pişirilmiş ve dilimlenmiş hali olarak özetlenebilir. İster baklava dilimi, ister üçgen, ister havuç dilimi olarak sunulabilir. Peki, tepsi oruğu nasıl yapılır? İşte adım adım tepsi oruğu tarifi...

Tepsi oruğunun köfte hamuru ve köftenin içi normal oruk (içli köfte) gibi hazırlanır. Hamuru iki eşit parçaya ayrılır. Fırın tepsisi iyice yağlanır. Hamurun bir parçası tabana eşit ölçüde yayılır. Genelde kalınlığı 1 cm civarındadır. Hamurun diğer yarısı kıymanın üzerine alt hamur gibi eşit ölçüde
yayılır. Genellikle baklava şeklinde kesilir ve üzerine bolca zeytinyağı gezdirilir. 

Not: Tepsinin büyüklüğüne ve isteğe göre malzeme ayarlanır.

Yapımı için malzemeler

1,5 su bardağı ince bulgur
Yarım su bardağı irmik
1 su bardağı sıcak su
1 adet haşlanmış patates
Çeyrek su bardağı un
1 adet yumurta
1 adet yumurta beyazı
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı kimyon

İç harcı için:

250 gram kıyma
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
Yarın su bardağı ince doğranmış maydanoz
Yarım su bardağı ceviz içi
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri için:

1 çay bardağı zeytinyağı

Sini köfte tarifi Nasıl yapılır?

Patatesi haşlayıp soyun ve ezin.

İrmik ve bulguru yoğurma kabında karıştırın.

Üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edip karıştırın.

Ağzını streç filmle kapatıp bulgurları 10 dakika kadar kabarmaya bırakın.

Kabaran bulgurlara patates püresini ilave edin.

Ardından un, yumurta, salça, zeytinyağı ve baharatları ekleyip elinizle hamur kıvamına gelene dek yoğurun.

Karışımı ikiye bölüp buzdolabında 10 dakika dinlendirin.

Bu esnada köftenin iç harcı için yağı tavada kızdırıp içinde kıymayı kavurun.

Kuru soğanı yemeklik doğrayıp kıymaya ilave edin ve kavurmaya devam edin.

Son olarak salça, ceviz ve maydanozu ekleyin.

Birkaç dakika daha kavurduğunuz malzemeyi ocaktan alın.

Tepsinizin tabanını ve kenarlarını iyice yağlayın.

Bulgurlu hamur parçalarından birini alıp tepsinin tabanına her tarafı eşit olacak şekilde iyice yayın.

Üzerine kıymalı harcı ekleyip yine aynı şekilde dengeli bir dağıtım yapın.

Son olarak kalan hamuru da kıymalı harcın üzerine yayın. Her tarafının eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin.

Köftenizi kare ya da baklava şeklinde dilimleyip 1 çay bardağı zeytinyağını üzerine gezdirin.

Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.

Tepsiyi fırına verip 25 dakika kadar pişirin.

Fırından çıkar çıkmaz sıcak servis yapın. Afiyet olsun…

False