Evde ekmek yapmanın 9 püf noktası
Artık beslenmesine dikkat edenler sağlıklı ve katkısız ekmeklerini kendileri yapıyor. İşte lezzetli evde ekmek yapmanın sırları...
Son dönemlerin doğal ve organik beslenme trendine ayak uyduranların önem verdiği bir diğer konu da evde ekmek yapımı. İşin püf noktalarını izleyerek hem lezzetli hem de son derece sağlıklı ve besleyici ekmek çeşitleri yapmak mümkün. Tamamen doğal ve katkı maddesi olmadan evde kendi ekmeğinizi hazırlamak istiyorsanız bu püf noktalarını dikkate alın.
1. Ekmek yaparken un seçimine dikkat etmeniz gerekiyor. Tam tahıllı veya çavdarlı undan ekmek yapıyorsanız bu tip un hacim olarak daha az yer kaplar. Genel amaçlı kullanılan ekmek ununda ise hamuru ne kadar yoğuracağınız hakkında gerekli bilgiye sahip olduğunuzdan emin olun.
2. Un seçiminde unun taze olmasına ve önceden hava almamış olmasına özen gösterin. Unu eleyerek kullanmak da daha lezzetli ekmek elde etmenizi sağlar.
3. Ekmek yapımı için kullandığınız suyun sağlıklı içme suyu olması önemli. Ayrıca suyun ılık olması da ekmek yapımını kolaylaştırır.
4. Tuz oranını kendiniz ayarlayabilirsiniz. Ekmek yaparken maya ile tuzu ayrı tutmanız işleri kolaylaştırır. Aktif kuru maya kullanıyorsanız tuz ile direkt temasını önleyerek lezzetli ekmekler yapabilirsiniz.
5. Ekmeğe sıvı yağı, zeytinyağı veya bal gibi sıvı malzemeler ekleyecekseniz su miktarını az tutmanızda fayda var. Sıvı miktarını doğru ayarlamak için ekmeğe sonradan biraz hamur ilave edebilirsiniz.
6. Ekmek hamurunu dıştan içe doğru en az 15-20 dakika elde yoğurarak istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Hamuru yoğururken dış yüzeyinin elastik, düzgün ve parlak renkte olmasına dikkat edin. Makinede ekmeğinizi yapıyorsanız ılık su, hamur ve tuzu gerekli bölmelere koyun. Unun ortasına mayayı ekleyin ve istediğiniz yoğurma ve pişirme ayarını seçin.
7. Ekmeğiniz elde yapıyorsanız önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dakika kadar ekmeğinizi pişirebilirsiniz. Makinede ekmek pişirmek için kullanma kılavuzunda yazan talimatlara uyarak lezzetli bir ekmek elde edebilirsiniz.
8. Ekmeğiniz fırından çıktıktan sonra yaklaşık iki katı oranında hacim almışsa ve ekmeğe parmak ile bastırdığınızda tekrar aynı şekline dönüyorsa ekmeğinizi başarılı bir şekilde pişirmişsiniz demektir.
9. Ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra bir süre dinlenmeye ve soğumaya bırakın. Böylece ekmeğin hamur olmasını önlemiş olursunuz.