Lambuka Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Lambuka Balığı Faydaları Ve Özellikleri
Dünyanın büyük bir bölümünü kaplayan sularda yaşayan çok çeşitli canlılar bulunmaktadır. Bu canlılar denizlerin ve bulundukları ortamın özelliklerini kendi bünyelerinde barındırmaktadırlar. Sularda yaşayan bu canlılardan bir tanesi de lambuka balığı olmaktadır. Lambuka balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Lambuka balığı faydaları ve özellikleri başlıklarını tüm detaylarıyla birlikte derledik.
Lambuka balığının tropikal bir görüntüsünün varlığı söz konusudur. Türkiye'de bilinen adı ise kanal balığı olmaktadır. Bu balık ile alakalı olarak gerekli olan bilgiler kimi insanlar için önem taşımaktadır. Bu sebeple lambuka balığı ile alakalı merak edilen bilgiler önem taşımaktadır.
Lambuka Balığı Nedir?
Lambuka balığı tropikal ve subtropikal sularda yaşamını sürdürebilen avcı ve saldırgan bir balık türüdür. Kılıçbalığı familyasının bir üyesidir. Ancak kılıç balığında olduğu gibi burun kısmında kılıcı bulunmaz.
Lambuka Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır?
Lambuka balığı halk arasında lambuka adı ile değil, dorado ve mahi-mahi balığı olarak bilinmektedir. Balıkçı tezgahlarında da bu balık isimleriyle rastlanan bir balık türüdür. Ancak Türkiye'de halk arasında daha çok kanal balığı adıyla bilinir.
Lambuka Balığının Özellikleri Nelerdir?
- Lamubauka balığının bilimsel ismi Coryphaena Hippurus'dur.
- Takma adları ise, Mahi-mahi, common dolphinfish ve dorado'dur.
- 7 yıl kadar bir süre yaşayabilir.
- 5 ay gibi bir süreçde cinsel olgunluğa erişirler.
- Ortalama olarak 86 - 140 cm uzunluklara sahiptirler.
- Erkek lambukalar, dişilerine kıyasla biraz daha uzun yaşama ve biraz daha hızlı büyüme eğilimine sahiptirler.
Lambuka Balığının Eti Yenir mi?
Lambuka balığı tüketilebilen bir balık türüdür ancak Ciguatera zehirlenmesine karşın tüketilmesi noktasında dikkatli olunması gerekir.
Lambuka Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında Ve Izgarada Nasıl Yapılır?
Lambuka balığını tavada zeytinyağıyla pişirmek mümkündür Bunun için ilk olarak eti marine etmeniz gereklidir. MArine işleminde ise defne yaprağı, sarımsak, karabiber, tuz ve zeytinyağı ile bir sos hazırlanır ve lambuka filetoları bu sos içinde 2 saat dinlendirilir. Daha sonra yanmaz ve yapışmaz tavada önlü arkalı pişirilir.
Fırında lezzetli bir lambuka pişirmek için mercanköşk baharatı, kırmızı toz biber, zencefil, karabiber, tuz ve zeytinyağı ile bir sos hazırlamalıdır. Sonrasında fileto balığı bu sos ile yağlanmalıdır. Ardında bir borcam tepsi içine pişirme kağıdı yerleştirilir. Sonrasında balıklar tepsiye dizilir ve sonrasında halka halka doğranmış soğanlar balıkları üzerine yerleştirilir. Balıkların üzerine limon suyu gezdirilip 200 derecede yaklaşık olarak 25 dakika boyunca üzeri kızarana kadar pişirilir.
Lambuka balığı ızgarası yapılırken öncesinde ızgaranın iyice ısıtılmış olması gerekir. Sonrasında balık filetolarının gerekli tuz ve baharat ilavesi yapıldıktan sonra ızgarada pişirilme işlemi yapılır.
Lambuka Balığı Tarifleri Nelerdir?
Fırındalambuka balığı için gerekli malzemeler:
- 2 yemek kaşığı limon suyu,
-1 tatlı kaşığı tuz,
- Yarım kilo lambuka balığı,
- 1 adet halka şeklinde dilimlenmiş kuru soğan,
- Yarım çay kaşığı mercanköş baharatı,
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber,
- Yarım çay kaşığı karabiber,
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tarifin Hazırlanışı:
- İlk olarak balıklar yıkanıp iyice süzülür.
- Balıklar fileto şeklinde ise, daha ince filetolar haline getirilir.
- Bir borcam tepsiye sıvı yağ dökülür.
- Balıklar da sıvı yağ ile yağlanır.
- Baharatlar ve tuz balıklara dökülür ve elle ovalanarak balıklara yedirilir.
- Sonrasında balıklar tepsiye dizilir.
- Balıkların üzerine limon suyu, dökülür, halka soğanlar balıkların üzerine dizilir ve hazır hale gelen 200 derecede ısıtılmış olan fırına verilir. 25-30 dakika kadar bir süre balıkların üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Böylece balıklar servise hazır olur.
Lambuka Balığı Kılçıklı Mıdır?
Lambuka balığı etinde çok fazla kılçık bulunmaz. Bundan dolayı çok kılçıklı bir balık türü değildir.
Lambuka Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Lambuka balığını temizlemek için öncelikle uygun bir bıçağın ucunu balığın anus bölgesine takarak kafaya doğru karın bölgesi açılır. Sonrasında içindeki organlara zarar verilmeden çıkarılır. Balığın içi iyice temizlendikten sonra akarsu altında iyice yıkanır.
Lezzetli bir lambuka hazırlamak istenildiği vakit ilk olarak balığınızı iyi bir şekilde temizlemek gerekir. Kalın ve sert bir deriye sahip olan balığın, keskin bir bıçak yardımıyla derisini etinden ayırmak gerekir. Derisi etinden ayrılan lambuka artık pişirilmeye hazırdır.
Lambuka Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur Ve Yakalanır?
Lambuka balığı avcılığında; canlı yem, rapala ve kaşık kullanılır. Bu balığın en uygun avlanma saati sabahın erken vakitleri ve güneş batmadan önceki zamandır. Ancak gün boyu da oltaya vurabilen bir balıktır. Dişleri çok keskin olduğu için çekerken çelik teli kesmesi durumu da söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle dikkatli olunmasında fayda olacaktır.
Lambuka Balığının Faydaları Nelerdir?
Lambuka balığının sahip olduğu farklılığının yanı sıra faydaları da oldukça fazladır. Son derece kalın bir deri yapısına sahip olan lambuka balığının faydaları arasında;
- A vitamini bakımından zengin olmasından dolayı kemik ve dişler olmak üzere cilt yapısının sağlıklı olmasına katkı sağlar.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu sayede vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına katkıda bulunur.
Lambuka Balığının Zararları Var mıdır?
Lambuka balığının bilinen bir zararı yoktur. Ancak alerjik bünyeli olanların bu balığı tüketirken dikkatli olmasında fayda olacaktır. Ayrıca bekletilmeden mümkün olduğunca kısa sürede tüketilmesi önerilmektedir.
Lambuka Balığı Besin Değerleri
100 gr. lambuka balığında enerji miktarı, 100 kaloriden azdır. 100 gr lambuka balığında 18.5 gram protein, 1.3 gram demir, 15 miligram kalsiyum, 416 miligram potasyum, 143 miligram fosfor ve 88 miligram da potasyum bulunur. Lambuka, A vitamini yönünden de oldukça zengindir.
Lambuka Balığının Türleri Var mıdır?
Lambuka balığının türleri olup olmadığı konusunda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak her türlü balıkta olduğu gibi bu balığın da türlerinin varlığı söz konusu olabilir.