Kaşar peynir nasıl yapılır? Evde maya ile kaşar peynir yapımının püf noktaları
Kahvaltılar, peynirsiz olmaz. Çeşit çeşit peynirler, sadece kahvaltı sofralarını değil, tercih edildikleri tariflere de ayrı bir lezzet veriyor. Kaşar peyniri de bu çeşitlerden biri. Dilerseniz hazır almak yerine evde kendiniz de yapabilirsiniz. Peki kaşar peynir nasıl yapılır? İşte evde maya ile kaşar peynir yapımının püf noktaları
Peyniri çiğ sütle yapın zira pastörize ya da uzun ömürlü sütlerde peynirin mayası tutmayabilir. Aldığınız çiğ sütün de doğallığına ve güvenilir bir yerden alındığına emin olun.
Ayrıca kullanılan maya da çok önemli. İnternetten, peynircilerden, aktarlardan ya da kendi peynirini yapan bir tanıdığınızdan peynir mayası alabilirsiniz.
KAŞAR PEYNİR TARİFİ
MALZEMELER:
6 kilogram süt
1,5 çay kaşığı peynir mayası
2 yemek kaşığı kaya tuzu
Kısık ateşte kaynattığınız sütü 35 dereceye kadar soğurun. İçine mayayı ekleyip güzelce karıştırın. Kapağını kapatıp sararak 1,5 saat mayalandırın. Kıvam testini yapıp yine küp küp kesin.
Derin ve büyük bir tencerenin yarısını suyla doldurun. 75 dereceye kadar ısıttığınız suya peynir küplerini ekleyin. Tahta kaşık yardımıyla peynirlerin hepsini birleştirip tek bir kalıp haline getirin. Bu büyük kalıbı süzgece alın ve soğumadan önce kesme tahtasına alarak birkaç dakika yoğurun.
Fazla suyunu akıttığınız peynirleri yuvarlak bir kalıba yerleştirip tekerlek şekli almasını sağlayın. 3-4 saat bu şekilde dinlendirdiğiniz kaşar peynirinizi afiyetle yiyebilir ya da streç filme sarıp buzdolabında saklayabilirsiniz.