Fotoğraflar: Alamy
Yunanistan mutfağından öne çıkan 12 lezzet
Son yılların popüler tatil rotalarından Yunanistan lezzetli yemekleriyle de baş döndürüyor. İşte öne Yunanistan lezzetleri...
Yunan Salatası
Yunanistan'da sofraya oturduğunuzda salata olmazsa olmaz. Soğan ve feta peynirinin başrolde olduğu bu hafif salatanın diğer malzemeleri ise marul, domates, salatalık ve zeytinyağı.
Yunanistan'da sofraya oturduğunuzda salata olmazsa olmaz. Soğan ve feta peynirinin başrolde olduğu bu hafif salatanın diğer malzemeleri ise marul, domates, salatalık ve zeytinyağı.
Kurabiyedes
Adından anlaşılabileceği gibi kurabiyeden bahsediyoruz. Özellikle de Türkiye’de ‘Kavala kurabiyesi’ olarak bilinen, beyaz kurabiyelerden. Yunanların özellikle Noel zamanı tükettikleri bu tatlıyı ülkenin her yerindeki pastanelerde bulabilirsiniz.
Adından anlaşılabileceği gibi kurabiyeden bahsediyoruz. Özellikle de Türkiye’de ‘Kavala kurabiyesi’ olarak bilinen, beyaz kurabiyelerden. Yunanların özellikle Noel zamanı tükettikleri bu tatlıyı ülkenin her yerindeki pastanelerde bulabilirsiniz.
Dolmades (Dolmadakia)
Yunanistan’da ‘dolmades’ yani dolma deyince akıllara yaprak sarması geliyor. Temel malzemeleri pirinç, soğan, zeytinyağı ve baharatlar olan dolma içi, yapraklara sarılıyor. Ancak Türkiye’deki gibi incecik sarmalar görmeyi beklemeyin. Dolmades hayli hacimli sarılıyor. Yoğurtlu sos içinde pişirilmiş versiyonlarıyla da karşılaşabilirsiniz.
Yunanistan’da ‘dolmades’ yani dolma deyince akıllara yaprak sarması geliyor. Temel malzemeleri pirinç, soğan, zeytinyağı ve baharatlar olan dolma içi, yapraklara sarılıyor. Ancak Türkiye’deki gibi incecik sarmalar görmeyi beklemeyin. Dolmades hayli hacimli sarılıyor. Yoğurtlu sos içinde pişirilmiş versiyonlarıyla da karşılaşabilirsiniz.
Caciki
Türk mutfağıyla benzerlik gösteren Yunan mutfağında ortak lezzetlerden birisi de cacık. Caciki bizdeki gibi hazırlanıyor ve mutlaka sarımsak ile servis ediliyor. Caciki’nin üzerine zeytinyağı dökmek lezzetine lezzet katıyor.
Türk mutfağıyla benzerlik gösteren Yunan mutfağında ortak lezzetlerden birisi de cacık. Caciki bizdeki gibi hazırlanıyor ve mutlaka sarımsak ile servis ediliyor. Caciki’nin üzerine zeytinyağı dökmek lezzetine lezzet katıyor.
Gyros
Yunan döneri olarak bilinen gyros, Türk döneri ile benzer özellikler gösteriyor. Tıpkı Türkiye’deki gibi servis edilirken yanında pilav, pide ve domates gibi garnitürler tercih ediliyor.
Yunan döneri olarak bilinen gyros, Türk döneri ile benzer özellikler gösteriyor. Tıpkı Türkiye’deki gibi servis edilirken yanında pilav, pide ve domates gibi garnitürler tercih ediliyor.
Saganaki
Kelime anlamı ‘sahan’ olan saganakinin malzemesi birçok şey olabilir. Ancak özellikle domates sosunda karides saganaki, sadece limonla yenen peynir saganaki ve yufkaya sarılıp balla tatlandırılan peynir saganakiyi denemeden gelmemeniz menfaatiniz icabıdır.
Kelime anlamı ‘sahan’ olan saganakinin malzemesi birçok şey olabilir. Ancak özellikle domates sosunda karides saganaki, sadece limonla yenen peynir saganaki ve yufkaya sarılıp balla tatlandırılan peynir saganakiyi denemeden gelmemeniz menfaatiniz icabıdır.
Damla sakızlı muhallebi
Yunanistan damla sakızı üretimi konusunda oldukça ileride. Ülkede damla sakızı ürünlerini hemen hemen yer yerde bulabilirsiniz. Damla sakızlı muhallebi de hem hafif hem de besleyici bir tatlı alternatifi.
Yunanistan damla sakızı üretimi konusunda oldukça ileride. Ülkede damla sakızı ürünlerini hemen hemen yer yerde bulabilirsiniz. Damla sakızlı muhallebi de hem hafif hem de besleyici bir tatlı alternatifi.