Sevin Turan Fotoğraflar: Ingimage ve Alamy
Yılbaşı gecesi bolluk ve bereket getirsin diye bu yemekleri yiyorlar...
Yeni bir yıl milyarlarca kişi için yeni bir başlangıcı sembolize ediyor. Bazı ülkelerde bu yeni başlangıcın daha mutlu, sağlıklı ve bereketli olması için bazı özel yiyeceklerin yenmesi gerektiğine inanılıyor. İşte farklı ülkelerden ilginç yılbaşı adetleri...
Dünyanın dört bir yanında insanlar yeni yılın gelişini heyecanla bekliyor. Yeni bir yıl milyarlarca kişi için yeni bir başlangıcı sembolize ediyor. Bazı ülkelerde bu yeni başlangıcın daha mutlu, sağlıklı ve bereketli olması için bazı özel yiyeceklerin yenmesi gerektiğine inanılıyor. İşte yakın komşularımızdan uzak ülkelere, ilginç yılbaşı yemeği gelenekleri...
Fasulye de yeşil yapraklı sebzeler gibi parayı, daha doğrusu demir parayı çağrıştırdığı için yılbaşında yenmesi makbul yiyeceklerden. Hatta ABD'nin güney eyaletlerinde sadece yılbaşı gecesi yenen Hoppin' John isimli bir yemek bile mevcut. Bu yemek pirinç ve börülce ya da fasulyeden oluşuyor.
Japonya'da yılbaşında mutlaka "toşikoşi soba" diye bilinen özel noodle çorbası yeniyor. Çorbanın içindeki noodle'ların uzun olması uzun bir ömrü sembolize ederken, noodle'ların hammaddesi olan karabuğday unu da dayanıklılık getiriyor.
İspanya'da yılbaşı gecesi saat 12'yi vurduğunda 12 adet üzüm yeme adeti var. Saatin her bir vuruşunda bir üzüm yeniyor ve bu üzümler yılın her bir ayını temsil ediyor. Eğer 12 üzümden biri çok ekşi çıkarsa, o ay dikkatli olunması gerekiyor çünkü yiyen kişinin başına kötü şeyler gelebileceğine inanılıyor.
Yuvarlak kekler de dünyanın çeşitli yerlerinde yılbaşında yenmesi adet olan yiyeceklerden. Yılın nihayete ermesini sembolize eden bu keklerin içine zaman zaman küçük bir altın ya da bozuk para da saklanıyor. Dilimine para denk gelen kişinin yeni yılda çok şanslı olacağına inanılıyor.
Kek olmasa da dünyanın başka yerlerinde de yılbaşında yuvarlak hamur işi yeme adeti var. Yunanların vasilopita'sı, Fransızların gateau des rois ya da galette des rois (fotoğrafta), Meksikalıların rosca de reyes denen tatlıları ve Bulgarların banitsa isimli ıspanaklı ve peynirli sarmal böreği, hep aynı geleneğin yansımaları. Bu yiyecekler eski yılın sağ salim sona ermesi, yeni yılın bolluk ve bereketle gelmesi niyetiyle yeniyor.
Balık da yılbaşında yendiğinde şans getirdiğine inanılan yiyeceklerden. Çünkü parlak pullarının bozuk paralara benzediğine inanılıyor. Dahası balıklar gruplar halinde yüzdükleri için bolluğu, bereketi sembolize ediyorlar.
Çin takviminin son gününde aileler toplanıp ciaozi denilen özel mantılar yapıyor. Antik Çin'de para birimi olarak kullanılan altın külçelerinin şeklindeki bu mantıların yiyenlere bol para getireceği düşünülüyor.
Sauerkraut, Almanya'da ve Doğu Avrupa'da karşımıza çıkan bir tür lahana turşusu. Yılbaşında bir tabak dolusu sauerkraut yemek zenginlik anlamına geliyor. Tabak ne kadar büyürse, getireceği zenginliğin de o kadar çok olacağına inanılıyor.
İtalya'nın geleneksel yılbaşı yemeği ise cotechino con lenticchie adı verilen bir mercimek yemeği. Bu adetin kökenleri Roma İmparatorluğu zamanlarına dayanıyor. Zira o zamanlar insanlar yılbaşında sevdiklerine, yıl içinde altına dönüşmesi ümidiyle, deri bir kesenin içine doldurulmuş bakliyatlar verirlermiş. Mercimeğin ardından da chiacchiere isimli hamur tatlısı yeniyor.
Meksika'da yılbaşında ülkenin geleneksel lezzetlerinden biri olan tamale yeniyor. Bu yemek muz ya da mısır kabuğuna sarılı hamur, et ve peynirden oluşuyor. Birçok ailede kadınlar toplanıp yüzlerce tamale hazırlıyor.