Yaz mevsiminin vazgeçilmez tatlarından, sadece bu lezzet için o şehre gidiyorlar
Gümüşhane’de yoğurt veya süzmeyle yapılarak tereyağlı, cevizli sosuyla servis edilen kentin yöresel lezzetlerinde ‘siron’, hafif olması nedeniyle yaz mevsiminin vazgeçilmez tatları arasında bulunuyor.
Özdenoğlu Konağı Usta Öğreticisi Nur Üçüncü, pişirilmiş yufkanın sıcakken katlanıp kesilmesi ve ardından fırınlanmasıyla kurutulduktan sonra yoğurt yardımıyla ıslatılarak tereyağlı, cevizli sosuyla servis edilen sironun, hafif olması nedeniyle yaz mevsiminde bolca tüketildiğini söyledi.
Üçüncü, "Bizden farklı ise acı sos ile yapılmasıdır. Sironun hamuru, un, su ve tuzdan yapılır. İnce bir hamur açılır, pişirilir. Bir bez arasında biraz bekletilen, yufka oval bir şekilde sarılıp, kesilme işlemi yapılarak tepsilere dizilir. İsteğe göre güneşte veya fırında kurutulur. Oda sıcaklığında kurutanlarda vardır" diye konuştu.
"Yumuşadıktan sonra üzerine yoğurt, süzme veya çökelek sulandırılıp üzerine dökülür. Tereyağı yakılır, üzerine ilave edilir. İsteğe göre sadece tereyağıyla ya da cevizle yenebilir."
Kurt, şunları söyledi: "İl dışından gelen misafirlerimiz çok ilgi gösteriyor, yoğurtlu bir ara sıcak olduğu için. Hem serinletici, hem de hafif bir yiyeceğimizdir. Yoğurtlu ve süzmeyle yapıldığı için yazın daha çok rağbet görüyor."