Yaz aylarında üretiliyor, yurt dışına bile satılıyor
Kahramanmaraş’ın geleneksel lezzetlerinin başında yer alan tarhananın, çorbalık ve cips haliyle üretimine başlandı.
Kentte sektör haline gelen tarhana üretiminde yaklaşık 5 bin kişi istihdam edilirken, hijyenik ortamda üretilen çorbalık ve cips tarhanaların üretimine hummalı bir şekilde başlandı.
Türkiye’nin birçok yerine gönderilen tarhana Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre, yılda ortalama 30 bin ton üretim yapılarak 7 milyon lira gelir elde ediliyor.
Tarhana üreticisi Harun Reşit Özpınar, “13-14 yıldır bu işin içindeyiz. Son zamanlarda kısmen de olsa tarhana ve firiğe yönelme söz konusu olmuşken talepler biraz daha azalmış oldu. İnsanların tarhanaya yönelmesi çok önemli çünkü tarhanamız doğal ve trobiyotik bir üründür. Çocuklar için kalsiyum ve vitamin deposu, kemik erimesine birebirdir. Kahramanmaraşlıların dışında da tadıp yemelerini öneriyorum. Tarhana sektör haline geldi ve ürünü askeriye, okullar gibi yerlerde çorba ve çerez olarak verilmesi gerekiyor. Vitamini içine bırakılan kaliteli ürün ve güneştir” diye konuştu.