Tane tane ve parlak pirinç pilavının sırrı... İşte aşçıların da kullandığı o yöntem
Pirinç pilavını tane tane yapabilmek her zaman ayrı bir sorun. Çoğu yemeğin yanında yemesi ayrı keyifli olan pilavın kıvamını bir türlü tutturamıyorsanız, önemli püf noktalarını sizin için derledik. Eğer pilavınız lapa oluyorsa bir de bu şekilde deneyin. İşte iyi bir pirinç pilavının sırları...
PİRİNÇ PİLAVININ PÜF NOKTALARI
Pilav yaparken pirinç seçimi çok önemlidir. Pilavın tane tane olması için, pirincin suyunu içine iyice çekmesi gerekir. Bu nedenle baldo veya basmati pirinç de tercih edilebilir.
Pirinç tencereye eklenmeden önde nişastasının akması için iyice yıkanıp süzülmeli. Böylece kalan nişastası güzelce arınacak ve pilavınızın tel tel olması kolaylaşacak.
Pilavınızda pirinç tanelerinin daha beyaz olması için içine birkaç damla limon suyu ekleyin. Bu işlem tereyağının pirince vereceği hafif sarı rengi yok edecek ve pilavınıza parlaklık katacaktır. Ancak limon suyunu abartırsanız pilavınız ekşi olur, buna dikkat edin. Bir de limonun çekirdeklerini pilavın içine kaçırmamaya çalışın.
Pişirme aşamasına gelindiğinde, mümkünse “pilav tenceresi” adıyla satılan çok derin olmayan geniş tencereleri tercih edin. Bu tencereler pirinçlerin daha çabuk ısınarak pişirme esnasında daha az kırılmasına yardımcı olacaktır. Eğer pilav tencereniz yoksa da büyük ve yayvan bir tencereyi tercih edin. Aksi takdirde pirinçleriniz şişip kabardığında tencereye sığmaz ve yapışır. Pilavınızın tane tane olması için dikkat etmeniz gereken en önemli püf noktalarından biri budur.
TANE TANE PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ VE MALZEMELERİ
2 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı tereyağı
4 su bardağı su veya et suyu
2 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
Bir tencerede tereyağını eritin.
Pirinci ayıklayıp nişastasının gitmesi için güzelce yıkayın ve ardından süzün.
Ardından tereyağında şeffaflaşana kadar kavurun.
Üzerine su veya et suyu ile ilave edin.
Son olarak tuzunu da ekleyin.
İyice karıştırıp kapağını kapatın.
Önce harlı, sonra kısık ateşte, suyunu çekene kadar 15-20 dakika pişirin.
Altını kapatıp 15 dakika kendi buğusunda demlendirin.
Servis yapmadan önce tahta bir kaşıkla iyice karıştırın.
Sıcak servis edin.
Afiyet olsun...