Sofraların lezzeti kırmızı biberin salça yolculuğu başladı
Türk mutfağında yemeklere rengi ve aromasıyla farklı bir lezzet katan kırmızı biber, imece usulüyle dalından sofralara zahmetli bir yolculuğun ardından salça olarak sofralara geliyor.
Osmaniye'de her yıl ağustos ve eylül aylarında hasat edilmeye başlanan kırmızı biberler, geleneksel yöntemlerle kadınların elinde salçaya dönüştürülüyor. Tarladan toplanıp yıkanan biberler, çekirdeklerinin çıkarılmasının ardından özel makinelerde çekiliyor. Daha sonra leğenlere doldurulup tuzlanan biberler, suyunu çekmesi için evlerin damlarına ya da avlusuna bırakılıyor.
Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasadına başlanan kırmızı biberin zahmetli bir yolculuğun ardından mutfaklara salça olarak geldiğini söyledi.
Ev hanımlarının biber salçası hazırlama geleneğinin uzun yıllardır sürdüğünü ifade eden İspir, şöyle konuştu: "Adana, Hatay ve Osmaniye'de imece usulü salça yapımı eylül ayının sonlarına kadar devam eder. Kadınlar bir araya gelerek imece usulü dalından toplanan kırmızı biberleri salçaya dönüştürür. Bu salça rengi ve aromasıyla yemeklere farklı lezzet katıyor. Türkiye'nin farklı şehirlerinde yaşayanlar, yaz tatillerinde geldikleri memleketlerinde yıllık biber salçasını hazırlar ve götürürler."