Sofradan kalkmak istemeyeceğiniz Van kahvaltısından lezzetler
Kuş sütünün eksik kaldığı sınırsız seçeneğiyle Van kahvaltısı dillere destan. İşte Van kahvaltısından öne çıkan lezzetler...
Kahvaltı keyfi yapmayı sevenlerin vazgeçilmezlerinden biri zengin içeriğiyle Van kahvaltısı. Van'da bugün genellikle ara sokaklara yayılmış 60'a yakın kahvaltıcısı var. Peki, sunduğu lezzetli çeşitlerle sadece Van'da değil birçok yerde tadını çıkarabileceğiniz bu kahvaltının yıldızları neler?
İlk olarak 1940'lı yıllarda sadece tahin, pekmez, bal, süt ve çay gibi lezzetlerle başlayan bu serüvene daha sonrasında zeytin, beyaz peynir, reçel, kaşar peyniri, sucuk ve kavurma gibi alternatifler de eklenmiş. Van kahvaltısı tamamen doğal ürünlerden oluşuyor. Taş fırında pişmiş lavaş ekmeği ve Van çöreği ile sınırsız çay demlikte servis ediliyor.
Kavut: Hem kahvaltılarda, hem de atıştırmalıklarda kullanılabilen bu un çeşidi buğdayın kavrulması ve öğütülmesi ile elde edilir. Gavut olarak da bilinir. Yağ ile karıştırılır ve sıcak olarak servis edilir. Doyurucu özelliği ile Van kahvaltılarının vazgeçilmezidir.
Murtuğa: Tereyağı, un ve yumurtanın en güzel birlikteliğidir. Van ve çevresine has bir lezzettir. Murtuğa yapımı için genellikle bakır kaplar tercih edilir ve serviste de bu kaplar kullanılır. Murtuğa yapımı için öncelikle tereyağı bakır kapta eritilir ve üzerine 1 su bardağı un eklenir. Kavrulan unun üzerine çırpılmış yumurtalar ilave edilir. Bir süre bekledikten sonra bir spatula yardımıyla diğer tarafına çevrilir ve o kısmın da pişmesi sağlanır. Sıcakken servis edilir. Murtuğaya Van kahvaltısında genellikle bal ya da reçel de eşlik eder.
Cacık: Bildiğimiz cacıktan daha farklı olarak Van kahvaltısının içerisinde yer alan cacık için süzme yoğurt güzelce ezilir ve az miktarda sulandırılır. İçerisine tuz eklenir ve ince ince doğranmış maydanoz atılır. İsteğe göre yine ince kıyılmış dereotu ve acı biber eklenir. Cacık yapımında süzme yoğurt yerine kullanılabilecek bir diğer alternatif de çökelektir. Eğer çökelek kullanılacaksa, içerisine tereyağı karıştırılır ya da tereyağı çökeleğin yanında servis edilebilir.
Otlu Peynir: Otlu peynir de Van kahvaltısına özgü lezzetlerden bir diğeridir. Otlu peynirin yapımında genellikle koyun ya da keçi sütü kullanılır. Çiğ olarak mayalanmaya bırakılan bu sütler, mayalanma işlemi bittikten sonra torbalara aktarılırken içerisine sirmo, heliz, mendo, siyabo, kekik, yabani nane ve sov otu eklenir. 2-3 ay içerisinde tüketime hazır hale gelir.