Sivas mutfağının en güzel örneklerini sizin için derledik
Sivas, Orta Anadolu'nun en büyük şehirlerinden biri. Bütün Anadolu şehirlerimiz gibi, Sivas'ın da mutfağında kendine has birçok tarif bulunuyor. Sizin için Sivas'ın en güzel yemeklerinden birkaçını derledik. Özellikle yöresel lezzetleri sevenler bu tarifleri kesinlikle kaçırmasın...
Hıngel tarifi
Hıngel her yörede farklı isimlerle ve şekilde karşınıza çıkar ama bu tarif Sivas'a özgü. Metez ve Çerkes mantısı olarak tanınan hıngel, büyük taneli oluşu, patatesli veya kıymalı olarak hazırlandığı için biraz farklı. Eğer mantıyı seviyorsanız bu tarife bayılacaksınız. Şimdiden afiyet olsun...
Etli ekmek tarifi
Etli ekmek son dönemde Konya ile Sivas arasında paylaşılamayan fakat ne olursa olsun tadına doyum olmayan bir yöresel lezzet. Peki etli ekmeği evinizde yapıp doya doya yemeye ne dersiniz? “Muhteşem olur” dediğinizi duyar gibiyiz. O halde gelsin nefis etli ekmek tarifimiz…
Madımak tarifi
Doğada kendiliğinden yetişen bir bitki olan madımak, özellikle Sivas yöresinde yoğun olarak kullanılıyor. Ispanak yemeğine benzeyen madımak tarifi, doyurucu olmasının yanı sıra sağlıklı besin arayanların sevebileceği cinsten. Yapımı da oldukça basit olan bu nefis yemeğin malzemelerini ve yapılışını aşağıda bulabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun...
Sivas katmeri tarifi
Sivas katmeri, adından da anlaşılabileceği üzere Sivas şehrimizin mutfağının en gözde lezzetleri arasında. Hamur işi denince ilk akla gelen tariflerden biri olan Sivas katmerinin yapılışı çok zor değil ancak biraz sabır ve ustalık istiyor. Biz bu tarifimizde katmeri sade yaptık ama siz arzu ederseniz içine peynir, patates gibi bir malzeme ekleyip farklı bir tat da elde edebilirsiniz. İşte Sivas katmeri tarifi...
Sivas kebabı tarifi
Anadolu et yemekleri açısından çok zengin bir coğrafya. Özellikle kebap denince neredeyse her şehrin adıyla anılan bir kebabı mevcut. Bunlardan biri de Sivas kebabı. Patlıcan, domates, biber ve kuzu etiyle yapılan Sivas kebabının tarifini aşağı bırakıyoruz. Deneyip yorumlarınızı paylaşmaya ne dersiniz?
Turşu mıhlaması tarifi
Sivas'ta özellikle kış aylarında tüketilen turşu mıhlamasının ana malzemesi pezik (dal) turşusudur. Pezik turşusu, pancar sapları kullanılarak yapılır. Kış aylarında rağbet gören bu yemeği ilk defa deneyecekler için malzemeleri ve yapılışı...
Pehli tarifi
Yöresel bir tarifle karşınızdayız. Sivas mutfağının eski yemeklerinden biridir pehli. Genellikle koyunun sağ uyluk yani döş kısmından yapılır. Sizde bu lezzeti denemek veya misafirlerinize güzel bir yemek ziyafeti vermek isterseniz pehli tarifimizi mutlaka denemelisiniz. Şimdiden afiyet olsun...
Kırdök tarifi
Sivas’ın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kırdök, kolay kolay bayatlamayan bir tür hamur işi. Sivas’ta sıklıkla yapılan bu tarif, yapımı oldukça basit ve açlığınızı da bastıracak cinsten. Peksimete de benzetilen kırdök, kahvaltı ve çay saatlerinin vazgeçilmezlerinden biri. Ekşi maya ile daha da lezzetli hale gelen bu tarifi denemek isterseniz, işte tarifi…
Peskütan çorbası tarifi
Havalar iyice soğumaya başlamışken sıcacık bir çorba hiç de fena olmaz değil mi? Sivas mutfağına ait peskütan çorbası, kışın tüketilmek için hazırlanan ve ‘peskütan’ adı verilen yoğurttan hazırlanıyor. Lezzetli olmasının yanı sıra besin yönünden de oldukça zengin olan peskütan çorbasının yapımı oldukça kolay. Herkesin evinde bulabileceği malzemelerle yapılan bu çorbayı denemenizde fayda var.
Ezentereli (Anasonlu) çörek tarifi
Misafirlerinizin çok beğeneceği ve çayın yanına da oldukça yakışan ezentereli (anasonlu) çörek tarifini sizler için hazırladık. Sivas’a özgü bu çörek anason ile hazırlanıyor. Eskiden fırınlarda ekmek yapımı sırasında birkaç tane yapılan bu yöresel çöreğin diğer bir adı da anşalıdır. Yapımı sizi yormayacak bu tarifi mutlaka deneyin. Afiyet olsun…
Sübüra tarifi
Kış yaklaşmışken hem sıcak bir şeyler içmek hem de karnınızı doyurmak isterseniz bu tarif tam size göre. Bazı yörelerde boncuk mantı olarak bilinen sübüra, geleneksel Sivas mutfağına özgü bir çorba. Yapımı da oldukça basit ve evde kolaylıkla bulabileceğiniz malzemelerden hazırlanıyor. İşte sübüranın malzemeleri ve yapılışı...
Şalgam dolması tarifi
Şalgam suyunu birçok kişi sever ama sizin için şalgamın kendisiyle yapılan bir tarifimiz var. Sivas mutfağına ait bu yemek bildiğimiz dolmalardan oldukça farklı. Şalgam dolması tam da farklı lezzet arayanlara göre. İşte hem lezzetli hem de oldukça sağlıklı tatlar arayanlar için şalgam dolmasının malzemeleri ve yapılışı…