Savaş zamanı askerler için yapılırdı, bugün tescilli bir lezzet
Milli mücadele döneminde savaş erlerine enerji vermesi için hazırlanan asırlık tatlı "sütlü zerde" Türk Patent ve Marka Kurumunca tescil edildi.
Dünyaca ünlü mutfağıyla UNESCO tarafından gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda bulunan Gaziantep'te kentin asırlık lezzetlerinden olan "sütlü zerde"nin Türk Patent ve Marka Kurumunca tescil edilmesinin mutluluğu yaşanıyor.
Bu kapsamda son olarak kentin geleneksel "hafif" tatlılarından sütlü zerde, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescil edilerek kent bünyesine kazandırıldı.
Yörede zerdeli sütlaç olarak da bilinen ve süt, su, nişasta, pirinç, gül ve çiçek suyu, gül esansı, zerdeçal ve haspir suyu malzemelerinin karışımıyla hazırlanan sütlü zerde, soğuk olarak tüketiliyor.
Gaziantep Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi şeflerinden Mustafa Gülten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sütlü zerdenin kentin sevilen tatlılarından biri olduğunu söyledi.
Uzun yıllardır Gaziantep'in tatlılarından olan sütlü zerdenin tescil edilmesinin kendilerini mutlu ettiğini aktaran Gülten, şunları kaydetti: