Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: pxHere, iStock
Bu formülü kimse bilmiyor... Soğan doğrarken gözünüz yaşarıyorsa...
Çok daha fazla sebze tüketmemiz gereken bu günlerde sebzelere sofralarımızda büyük bir yer ayırıyoruz. Sadece sağlıklı olmasıyla değil haklarındaki ilginç bilgilerle de dikkat çeken sebzeler hakkında sizler için bazı detayları derledik. İşte sebzeler hakkında daha önce duymadığınız ilginç bilgiler…
Açık tarlalar için ihtiyaç duyulan suyun sadece %1’ini kullanarak günde 10 bin baş marul üreten bir kapalı sebze fabrikası var. Marulların büyümesi için ana madde ledlerden gelen ışık dalgalarıdır.
Yemeklerimizin ana malzemesi olan sebzelerin ilginç kullanım alanları da var. Tamamen sebzeden yapılmış enstrümanları kullanan bir orkestra var. Gösteriden sonra ise sebzeleri çorba yapmak için kullanıyorlar.
Çok fazla büyüyen sebze ve meyvelerin sergilendiği yarışmalar ülkemizde de yapılıyor. Ancak Alaska’da bu durum çok normal. Sebzeler günde yaklaşık 20 saat güneş ışığı aldıkları için devasa büyüyor.
Dondurulmuş sebzeler genellikle taze sebzeden daha besleyicidir. Çünkü besin seviyeleri en yüksek olduğunda ve en yüksek olgunlukta toplanır ve dondurulur. Tabii taze taze toplayıp hemen tüketebileceğiniz bir bahçeniz yoksa… Market ürünleri ise nakliye esnasında hayatta kalabilmek için olgunlaşmasan günler önce toplanır.
Mutfakların olmazsa olmazı soğan Ortaçağ’da o kadar önemli bir besindir ki, insanlar kiralarını soğanla ödeyebiliyordu. Hatta birbirlerine hediye olarak soğan veriyorlardı.
Yenilebilir filizler hayatımıza girmeye başladı. Yemeklerimizde de sık sık yer alıyor. Bunlardan biri olan sarımsak filizini evde kendiniz de yapabilirsiniz. Sarımsak filizlenmeye başladığında çıkan küçük yeşil filizler başta pişirilemeyecek kadar acıdır. Filizleri acı diye atmak yerine biraz su olan bir bardağa koyun ve büyümesini bekleyin. Salatalarda, makarnalarda veya garnitür olarak kullanabileceğiniz bu filizler sarımsağa göre saha hafif bir tada sahiptir.
Soğan doğramak çoğu ev hanımı için zorlu bir süreçtir. Hiç ağlamadığınız kadar sizi ağlatan soğanı, ağlamadan doğrayabilmek için elbette formüller var. Soğanı doğrarken ağzınıza su veya ekmek alırsanız göz yanmanız neredeyse sıfırlanacaktır.
Kızılderililere ait eski kaynaklara göre fasulye, Güney Amerika’da sebze olarak 6000 yıldan beri yenmektedir. Amerikan yerlilerinin ana gıda maddelerinden olan fasulyeyi Peru’da ve Kuzey Amerika’da ölülerle birlikte mezarlara gömdükleri yapılan kazılarda ortaya çıkmıştır.