Ramazanın favori tatlısı "dondurmalı hurma"
Hurma, badem, kabak çekirdeği ve güner içinin tereyağında kavrularak, keçi sütünden dondurma, tarçın ve mevsim meyveleriyle servis edilen "dondurmalı hurma" tatlısı, damak çatlatan lezzetiyle ramazanın favorisi oldu.
Ferahlatıp, serinlettiği için sıcak havalarda çok tercih edilen "dondurmalı hurma", damak çatlatan lezzetiyle ramazanın aranan tatlılarından oldu.
Ramazanın olmazsa olmazı hurma, beş dakika ılık suda bekletilerek kabukları çıkarılıyor. Hurma, badem, kabak çekirdeği ve güner içi (çam fıstığı) tereyağında kavrulup, keçi sütünden özel dondurma yapılıyor.
İnsanların da evlerinde rahatlıkla hazırlayabileceği, pratik olduğu için özellikle davetsiz misafirleri mutlu edecek tatlı, ramazanın da favorisi oldu. Ramazan sıcak aylara denk geldiği için çok tercih edilen tatlı, her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Antalya'da yabancıların da gözdesi. İftarda ve sahurda tüketilebilen tatlı, damakta hoş bir aroma bırakıyor.
Şef Mehmet Akdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hurmayı tereyağında kavurup, mevsim meyveleri ve dondurmayla harmanlayarak harika bir lezzet oluşturduklarını söyledi. Pratik hazırlanan tatlının hafif olduğu için çok tercih edildiğini belirten Akdağ, "Dondurma ve hurma yumuşak olduğu için insan çıtırtı istiyor. Onun için badem, kabak çekirdeği ve güner içi ekledik. Meyveler ferahlık veriyor. Dondurmada tarçın harika bir aroma yaratıyor" diye konuştu.
"Üç, dört yıldır ramazan yaz ayına denk geliyor. İnsanlar gün boyu susuz kaldıklarından serinlemek istiyorlar. Dondurmalı hurma, ramazanda çok tercih edilen bir tatlı oldu. Artık ramazanın gözde tatlısı. Gelen misafirlerimiz mutlaka soruyor, seveni çok. Hazırlamak için de uğraşmanıza gerek yok, çok pratik. Mesela kabak tatlısı yapmak için bir gün önceden hazırlık yapıyorsunuz. Şekerinizin, kabağınızın kalitesi, şekerin kıvamı, pişirilmesi çok önemli. Ama dondurmalı hurma tatlısı basit, pratik ve leziz bir tatlı. Herkes evinde rahatça yapabilir. Davetsiz misafirler için müthiş bir tatlı, şoka sokar."
Müşterilerden Ürfi Görkey ise ramazanda ve yaz mevsiminde hafif tatlılar tercih ettiğini ifade ederek, hurma tatlısının müdavimlerinden olduğunu söyledi.
Kışları Kanada'da yaşadıklarını vurgulayan Görkey, "Türkiye ötesi bir lezzet. Kanada'ya gittiğimde özlediğim nadir tatlılardan birisi bu. Muhteşem bir lezzet. Dondurmada keçi sütünü hissediyorsunuz. Hurma, tarçın ve dondurmayla keyifli oluyor. Tereyağı kokusu, başarılı bir kombinasyon. Bu lezzet kelimelerle anlatılmaz, yiyip geçeceksin" dedi.