Ramazan geldi, beyaz altın badem şekerine talep patladı
Elazığ’da ‘beyaz altın’ olarak nitelendirilen badem şekeri bu yıl da her ramazan ayında olduğu gibi yoğun talep görüyor.
Şehirde yaşayanların vazgeçilmezi olan badem şekeri, kan şekerini de dengelediği düşünüldüğü için hemen hemen her iftar sonrasında çay yanında yerini alıyor.
Günlük üretimini yaptıkları badem şekeri ile ilgili bilgi veren işletme müdürü Fatih Koruyucu, “Elazığ’ın beyaz altını olarak nitelendiriyoruz. Ramazan ayında üretim günlük 850 kilo olarak artıyor. Elazığımız’ın geleneksel bir lezzetidir. Osmanlı’dan günümüze kadar gelen bir lezzettir. İl dışına, yurt dışına gönderiyoruz. Vatandaşlarımız severek bu lezzeti tadıyor” dedi.
12 senedir badem şekeri ustalığı yapan İrfan Açıkoğlu ise “Elazığ’ın beyaz altınıdır. Ramazan aylarında olmazsa olmazdır” derken bademşekerinin yapılış aşamalarını da şöyle anlattı:
“Pancar şekerinden bir şerbet yapıyoruz. Bademi kavurduktan sonra elde ettiğimiz şerbetle bir buçuk saat karıştırarak kaplıyoruz. Yaklaşık 4 saat sürüyor bir badem şekerini yapmak. Ramazan ayında talep çok fazla bazen yetişemiyoruz. Oruç açıldıktan sonra kan şekeri düşüyor. Çayın yanında mükemmel bir lezzettir.”