Odun ateşinde pişirilen tahinli pide Aksaray'da ramazanın gözdesi
Aksaray’da, Orta Anadolu’nun yöresel lezzeti olan, odun ateşi ile taş fırında pişirilen tahinli pideye, ramazan ayında ilgi artıyor.
Aksaray Belediyesi’nce koronavirüs tedbirleri kapsamında dışarı çıkmayanlar için il dışındakiler de dahil olmak üzere kargoyla ücretsiz olarak evlerine gönderiyor.
İl dışı dahil sosyal medyadan belediyeye tahinli pide talebinde bulunanlara, yanında maske ve kolonya ile birlikte kargoyla evlerine ücretsiz gönderiyor. Ramazan ayı boyunca da 40 bin tahinli pide gönderilmesi planlanıyor.
Bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle tedirgin olduklarını kaydeden Şen, ”Az talep olur, diye endişeleniyorduk ama şükür yoğun ilgi bu yıl da sürüyor. Saat 04.00te fırına gelip hamurumuzu 3 çeşit un katarak yoğuruyoruz sonra tek tek keserek yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz. Büyükçe açılan yufkanın üzerine tahin dökülerek rulo şeklinde kıvrılıyor. Parçalara ayırarak gül şekli verilen hamur, fırında 30 dakika pişirilerek hazır hale getiriliyoruz. Pişen tahinlileri dışarıda soğutup tek tek paketliyoruz. İşletme olarak sade tahinlinin yanında şekerli ve cevizli tahinli de üretiyoruz" diye konuştu.
Şen, ”Şehrimizin meşhur lezzetini talep eden tüm illere paket yapıp gönderiyoruz. Bu yıl koronavirüs nedeniyle bir ilk gün biraz az üretim yaptık. Baktık yoğun talep var üretimi artırdık. Şükür ramazan ayı bereketli geçiyor. Bu tahinlinin en büyük özelliği meşe ve çam ağaçlarının odunlarının ateşinin közünde dinlenerek pişmesi ayrı bir lezzet katıyor" dedi.
Tahinli pide satın alan Hülya Gezginci ise ”Her ramazan ayında alıyoruz. Aksaray’a özgü bir damak tadı. Severek tüketiyoruz. İftar sofralarında ve sahurda en bizim soframızın baş tacı. Şimdi buradan hem evime aldım hem de büyükşehirlerdeki yasaklardan dolayı evlerinde kalan yakınlarıma hediye olarak kargo yoluyla İstanbul ve Konya’ya göndereceğim” dedi.