Mutfaklarda kış hazırlıkları başladı
Taze sebze ve meyvelerin adresi semt pazarları, kış hazırlıklarını tamamlamak isteyenlerle dolup taşıyor. İzmirliler domates, biber, patlıcan gibi birçok sebzeyi kilolarca satın alarak kış için hazırlıklara başladı.
Yaz sebze ve meyvelerini kışın da kullanmak isteyenler, kurutma, konserve ve turşu yapmak için kolları sıvadı. Bu nedenle semt pazarlarının yolunu tutanlar, pazar esnafının da yüzünü güldürdü.
Pazardan 35 kilo domates satın alan Tekin, "Kışlık domates yapacağım, şimdilik 35 kilo aldım. Yaz bitmeden bir kez daha gelir yine alırım. Şimdi pazar arabam doldu. 35 kilodan kaç kavanoz çıkarsa ilk etapta bunları yapacağım. Normalde her yaz 70-80 şişe yapıyorum. Hem kendim kullanıyor hem kızıma veriyorum. Pazar arabasını doldurdum. Zor olacak ama taşıyacağım" dedi.
Salçalık domatesin kilosunu 1,5 liradan sattığını söyleyen Yusuf Önder de "Şimdi kış hazırlığı yapmanın tam zamanı. Bu domatesten söğüş yapan da salçasını yapan da var. Tarla sahibinden alıp pazarda satıyoruz. Bugün 100 kasa getirdim. Tamamı bitiyor, hatta yetmiyor, akşamüstü müşterileri eli boş göndermek durumunda kalıyorum. Bazı müşteriler kasa ile almayı tercih ediyor. Kasası 30 lira. Her kasada 24-25 kilo domates var" diye konuştu.
Kışlık domates, biber ya da patlıcan almanın tam zamanı olduğunu vurgulayan pazarcılardan Mustafa Ulus ise havaların serinlemeye başlamasıyla kurutma yapmanın mümkün olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Sıcak havalar sürerken herkes biber, patlıcan kurutmaya başladı. Çünkü eylül ayında salça ya da tarhana yapmak zor olur. Dışarıda yağmur olunca sebzeler kurumaz. Yeni nesil pek tercih etmese de çok sayıda ev kadını her yıl kış için hazırlık yapıyor. Bu hazırlık sayesinde kışın doğal ürünleri en uygun fiyattan tüketmiş oluyorsunuz. Kış başlayınca domates ya da patlıcanlar Antalya ve Fethiye’deki seralardan gelecek, fiyatları da yükselecek. Bu alışkanlığı olan kadınların mutfağı zengin olur. Patlıcanın turşusunu yapan da var. Yeşil biber, lahana ve havucun içine bu patlıcanı da ekleyip turşusunu yapıyorlar."
Turşu deyince ilk akla gelen sebzelerden biri olan salatalık da tezgahlardaki yerini aldı. Ali Varol, "Bu salatalıklar turşu yapıldıktan sonra hemen tüketilmeli. Kornişon olmadığı için kısa sürede yumuşar. Bayramda kimse turşuyla uğraşmadı. Ama bu birkaç hafta en uygun zaman" diye konuştu.