Kaynak: Kitchn Çeviri: Sevin Turan Fotoğraflar: Alamy ve Ingimage
Mutfağınızı düzenlerken çok işinize yarayacak parlak fikirler
Günümüzde çoğu evin mutfağı oldukça dar oluyor, biz de bu dar alanda elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Kısa sürede dağılan küçük mutfakları bazı basit tekniklerle düzenlemek mümkün. İşte birkaç basit fikir...
Mutfaklarımız evlerimizde en sık vakit geçirdiğimiz yerlerden. Hepimiz istiyoruz ki kocaman mutfaklarda gönlümüzce ferah ferah yemekler yapalım. Ancak ne yazık ki günümüzde çoğu evin mutfağı oldukça küçük oluyor, biz de bu dar alanda elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Ancak özellikle kısa sürede dağılan küçük mutfakları bazı basit tekniklerle düzenlemek ve hem zamandan hem de yerden kazanmak mümkün. Nasıl mı? İşte birkaç basit fikir...
Mutfağınız gerçekten çok küçükse diğer odalardan biraz alan çalabilirsiniz. Sevdiğiniz tabak ve bardaklarınızı oturma odasındaki kitaplığın bir gözüne yerleştirebilir ya da antreye hareketli bir mutfak adası yerleştirebilirsiniz. Edineceğiniz tekerlekli mutfak raflarına havlularınızı, kuru erzağınızı ya da temizlik ürünlerinizi yerleştirebilir, rafların yerlerini dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
Çengeller mutfakta en iyi arkadaşlarınız olabilir. Duvarlara, dolapların içine, rafların alt yüzlerine çengeller monte edin. Böylece fincandan tavaya birçok şeyi bu çengellere asıp yerden kazanabilirsiniz.
Dolaplarınızın yan tarafları çoğunlukla boşa harcanan alanlardır. Eğer açıkta kalan dolap duvarlarınız varsa buralara askılar, çengeller hatta raflar monte edip kendinize alan yaratabilirsiniz. Mutfak duvarlarına borular monte edip bu boruların üzerine askılı raflar da takabilirsiniz. Dolaplarınız içlerine de yaylı çubuklar takıp dikey raflar elde edebilir ve tepsi, kesme tahtası gibi eşyalarınızı fazla yer kaplamadan yerleştirebilirsiniz.
Tezgahın üzerindeki tuz biber gibi küçük ıvır zıvırları toparlamak için bir dönen servis tepsisinden ya da bir kek tabağından faydalanabilirsiniz. Hem derli toplu dururlar hem de şık bir görünüm elde edersiniz. Aynı şekilde dolapların içine de dönen raflardan koyarsanız arka sıralarda bulunan baharat vb. şeyleri almak için ön sırayı boşaltmanıza gerek kalmaz.
Yumurta kartonlarını atmayın. Onun yerine kapakla tabanı birbirinden ayırıp tabanı buzdolabının kapağının içindeki göze yerleştirin. Ketçap, mayonez gibi soslarınızı yumurta kartonunun boşluklarına kapakları alta gelecek şekilde kolayca yerleştirebilirsiniz. Bu sayede devrilmelerini önlemiş olursunuz.
Dışarıdan yemek söylediğinizde gelen minik sos paketleri için buzdolabının ya da mutfak dolabının içine bir vakumlu bir bulaşık süngeri sepeti monte edin ve sosları bu sepete doldurun. Böylece fazla yer kaplamazlar ve derli toplu dururlar.
Tezgahın üzerinde mutfak robotu, tost makinesi, su ısıtıcı vb. aletlerin kablolarının görüntüsünden hoşlanmıyorsanız, aletin arka tarafına bir kablo askısı yapıştırıp kablolarınızı bu askıyla toplayabilirsiniz.
Boş kalan duvarlarınıza delikli tahtalar takıp üzerine sepetler yerleştirebilir ya da doğrudan raflar monte edebilirsiniz. Eğer dışa çıkık rafların çok yer kaplayacağını düşünüyorsanız, duvarların içine de raflar yerleştirebilirsiniz. Ancak bunu yapmanın ufak bir inşaat gerektireceğini hatırlatmış olalım.
Derin dondurucunun raflarına dosya mandalları takıp rafları birbirinden ayırın. Etlere, sebzelere, artan yemeklere ayrı ayrı alanlar ayırın. Böylece dondurucuda unutulmuş ve buz kütlesine dönüşmüş yiyeceklerle karşılaşmak zorunda kalmazsınız.
Çocukların tabaklarını yerleştirmek için bir bulaşık kurutma telinden yararlanın. Böylece hem daha derli toplu durur hem de diğer rafların düzenini bozmazlar.
Çekmecelerinizin içini düzenlemek için verev şekilli düzenleyicilerden yararlanın. Şeklinin verev olması Size daha fazla alan kullanma esnekliği sağlar. Bu düzenleyicileri satın alabileceğiniz gibi birkaç parça tahtayla kendiniz de yapabilirsiniz.