Mizanplas (Mise en place) ne demek? Mizanplas nasıl yapılır? Mutfakta ön hazırlık adımları...
Mizanplas (Mise en place) terimi, zaman zaman MasterChef yarışmasında şefler ya da yarışmacılar tarafından kullanılıyor. Gastronomi de sıklıkla kullanılan bu terim, mutfakta her şeyin bir düzen içinde olmasını ifade ediyor. Bu yöntem yemek yaparken işlem süresinin de kısalmasına yardımcı oluyor. Peki mizanplas (Mise en place) ne demek? Mizanplas nasıl yapılır? Mutfakta ön hazırlık adımları...
Mizanplas, dilimize Fransızca 'Mise en place' kelimesinden gelen bir terim. Gastronomide sıklıkla kullanılan bu ifade mutfakta her şeyin yerli yerinde olması anlamına geliyor. Böylece yapılacak hatalar en az iniyor ve işlem süresi kısalıyor. İşte mizanplas hakkında bilgiler...
MİZANPLAS NEDİR?
Fransızca “mise en place” ifadesinden gelen mizanplas, “her şey yerli yerinde” gibi bir anlama geliyor. Daha ayrıntılı açıklamak gerekirse, yemekte kullanılacak tüm malzemelerin ve aletlerin yemeği yapmaya başlamadan önce hazırlanmasına deniyor. Bu işlem restoranlarda servis başlamadan önce yapılıyor.
MİZANPLAS HAZIRLIĞI NASIL YAPILIR? MUTFAKTA ÖN HAZIRLIK
İlk olarak hazırlanacak tarife karar verilir ve gerekli malzemeler gözden geçirilir.
Tarife uygun olarak malzemeler ve mutfak araç gereçleri hazırlanır.
Daha sonra da yemekte kullanılacak malzemeler soyulur veya doğranır.
Tarife göre malzemeler de ölçülğü olarak hazırlanır ve yemeğe ekleme sırasına göre dizilir, araç gereçler de sıralanır.
Pişirme işlemi yaparken de boş zaman olursa kullanılan araç gereçler toplanıp temizlenir.
Tarife uygun olarak malzemeler ve mutfak araç gereçleri hazırlanır.
Daha sonra da yemekte kullanılacak malzemeler soyulur veya doğranır.
Tarife göre malzemeler de ölçülğü olarak hazırlanır ve yemeğe ekleme sırasına göre dizilir, araç gereçler de sıralanır.
Pişirme işlemi yaparken de boş zaman olursa kullanılan araç gereçler toplanıp temizlenir.
MİZANPLAS AŞAMALARI
Mizanplas, amaca göre farklı biçimlerde gerçekleşebilir. İlk olarak tarif dikkatli şekilde incelenir gerekli malzemeler gözden geçirilir. Malzemelerin kullanım sıralaması önemlidir. Tava veya su ısıtma gibi işler yapılır. Çatal, kaşık, bıçak ve tabak lazım olan malzemeler yerinde olmalı.