Kaynak: Doğan Burda
Kışın "Kestane kebap, bol bol yemesi sevap" diyenlere...
Osmanlı mutfağında tabir yerindeyse “padişahlara layık” gurme lezzetlerin ana malzemesi olan kestane, günümüze kadar ulaşmış gözde kış meyvelerinden biri. Dalından sofralarınıza taptaze ulaşan kestaneyle ağzınıza layık tarifler hazırladık.
Fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı oldukça önemli bir besin olan kestane bol miktarda fosfor, magnezyum, kalsiyum, demir ve sodyum içerir. Potasyum bakımından da oldukça zengin olan kestanenin 100 gramında 500 mg potasyum vardır. Enerji içeriği bakımından üç kestane bir dilim ekmeğin kalorisine eşittir, o nedenle özellikle diyet yapanların yerken daha dikkatli olması gerekmektedir. Kan dolaşımını düzenleyen kestane aynı zamanda kandaki kolesterol oranının düşürülmesine de yardımcı olur. Detoks özelliği vardır, vücudu toksinlerden arındırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudun hastalıklardan korunmasına yardımcı olur. Güçlü bir antioksidan olan kestane hücrelerin yaşlanmasına karşı savaşır, erken yaşlanmayı önler. Kabukları da kendisi kadar faydalıdır. Kabuklarını iyice yıkadıktan sonra kaynatılan kestane suyu ilaç olarak kullanılır. Kasları ve kemikleri güçlendiren kestane halsizlik ve aşırı yorgunluğun giderilmesine yardımcı olur.