Dağların tepelerinde kaya balına ulaşmak için tehlikeyi göze alıyorlar
Van'ın karakovan balı, cevizi ve alabalığı ile ünlü Çatak ilçesinde kovanlarda üretilen balın yanı sıra yüksek dağlarda bulunan "kaya balı" da tehlikeli bir yolculuğun ardından sofralardaki yerini alıyor.
Ardından yuvanın girişini açan Semo, tamamen doğal koşullarda oluşan kaya balını uzun saplı bıçakla ustaca keserek çıkarıyor ve yanında getirdiği kutuya yerleştiriyor.
Zorlu bal yolculuğunun erken saatlerde başladığını anlatan Semo, "Bala ulaşana kadar büyük tehlike atlatıyoruz. Balı gördüğümüzde de bu tehlikeyi unutuyoruz. Yaşadığımız eziyete değiyor. Herkesin bu balı tatmasını tavsiye ediyoruz. Gerçekten çok güzel" dedi.
El değmeden üretilen doğal balın birçok hastalığa iyi geldiğinin bilindiğini vurgulayan Semo, "Bu bala el ve göz değmiyor. Çok zor bulunuyor. Kilogramını 300-500 liradan satıyoruz. Bugün bir kayadan yaklaşık 12 kilogram bal çıkardık. İnşallah bu bal bir hastaya şifa olur" diye konuştu.
Bu işi meslek haline getirdiklerini anlatan Semo, "Her güzelliğin zorlu bir tarafı var. Kayalıkların arasından zorlukla ilerliyoruz. Bugün de bayağı zorluk çektik. İpleri bağladıktan sonra sarkarak bala ulaşmaya çalışıyoruz. Güvenlik önlemini alıyoruz. Riski minimuma indirmeye çalışıyoruz. Balı kestiğimizde de bu zorluğu unutuyoruz. Nadir bulunan bir bal olduğu için talep çok fazla oluyor. Yurt içi ve yurt dışından hem telefonla hem de internet yoluyla sipariş alıyoruz. Genelde ilaç niyetine alıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.