Kars'ın benzersiz lezzeti kaz etinin kümesten sofraya yolculuğu
Kars'ın ilçe ve köylerinde nisan ayında meralarda otlayan, ekim ayından bu yana yalnızca arpayla besiye alınan ve kar yedikten sonra yağlanarak lezzetini alan kazların kesim işlemi sürüyor.
Kazları kesim öncesi meralarda otlatıp besiye alan kadınlar, bu meşakkatli sürecin büyük çoğunluğunda yer alıyor.
Altun, Kars kazının lezzetinin ayrı olduğunu ve yiyenlerin bir daha yemek için kente geldiğini ifade ederek, "Lezzet olarak Türkiye'nin en iyi kazları burada olur, kazlarımızı özenle hazırlayıp satışa sunuyoruz" dedi.
Kaz yetiştiriciliğinin zahmetli olduğunu aktaran Altun, "Kestiğimiz kazları, kazanların içerisinde kaynayan sıcak suya bıraktıktan sonra önce tüyleri ile iç organlarını temizleyip ateşle deri üzerindeki küçük tüyleri yakıyoruz. Kaz etini daha sonra yeniden yıkayıp tuzlayarak kurumaya bırakıyoruz. Kuruyan kaz eti, uzun süre bekletilip restoranlarda ve sofralarda tüketilebilir" diye konuştu.
Kaz besicisi Şükran Yıldırım da kazları kar yiyene kadar kilo aldırmak için en az bir buçuk ay arpayla beslediklerini dile getirerek "Kar yağdı, biz de kazları kar yedikten sonra kesmeye başladık. Kesilen kazların etini temizleyip tuzlayıp iplere asarak kurutuyoruz. Kaz eti yaklaşık 15 gün kuruduktan sonra yenilecek lezzete kavuşuyor" şeklinde konuştu.
Kaz eti, başta Kars olmak üzere birçok yöremizde özel günlerde sofraların baş köşesinde yer alan bir lezzet. Peki ihtişamıyla tabakları süsleyen, tadına bakan herkesi büyüleyen kaz eti nasıl pişirilir? Kaz nasıl tuzlanır, nasıl kurutulur? Kurutulmuş kaz hangi tekniklerle pişirilir? Özel günlerin vazgeçilmezi kaz etini pişirmenin püf noktaları nelerdir? İşte merak ettiğiniz her şey...