Fotoğraflar: iStock, Alamy, Ingimage
Her evde bulunmalı! Rendeleyip yoğurtla karıştırarak yerseniz...
Lezzetli yemekler yapmanın anahtarı, iyi stoklanmış muazzam bir baharat rafıdır. Bunun yanında, elbette hangi baharatın nerelerde kullanılabileceğini de bilmek gerekir. Herhangi bir baharat, yerinde kullanıldığında, tariflerinizi beklenenden çok daha iyi noktalara ulaştırabilir. Mutfakların olmazsa olmazı baharatları ve onlarla ilgili önemli tüyoları sizin için derledik.
Lezzetli yemekler yapmanın anahtarı, iyi stoklanmış muazzam bir baharat rafıdır. Bunun yanında, elbette hangi baharatın nerelerde kullanılabileceğini de bilmek gerekir.
Frenk kimyonu
Frenk kimyonu tohumlarında hafif bir anason tadı vardır. Bu tohumları öğüterek, et yemeklerinde veya patates salatasında kullanmayı deneyin. Normalden farklı olarak ev yapımı bisküvilerde ve ekmeklerde hamura bir yemek kaşığı Frenk kimyonu ekleyerek yeni bir tat elde edebilirsiniz.
Sıradan et kavurma tariflerinden sıkılanlar için Orta Doğu’nun en sevilen mezelerinden humus ve et kavurmayı bir araya getirdik. Baharatlarla harmanlanan et, nohut ve tahine limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytinyağı eklenerek yapılan humus yatağında sunuma hazırlanıyor. İşte humuslu et kavurma tarifi
Kakule
Bu keskin baharatın kapsüllerini bütün halde ezip, pilav ve sütlaç gibi pirinçli tariflerde kullanabilirsiniz. Ayrıca, bir tutam öğütülmüş kakule tohumu, ev yapımı meyve sularına egzotik bir dokunuş katar.
Kashmiri pulao yani Keşmir pilavı diye de bilinen Hint pilavı, farklı bir yemek tarifi arayanların imdadına yetişebilir. İçindeki baharatları, kuru yemişleri ve meyveleriyle çok farklı bir lezzeti olan Hint pilavı, dünya mutfağını sevenler için birebir. Siz de sofranızda farklı lezzetlere yer açmak istiyorsanız Hint pilavı tarifimizi mutlaka denemelisiniz. Afiyet olsun…
Acı pul biber
Zengin bir C vitamini deposu olan kırmızı pul biber, domates sosu veya salça ile karıştırıldığında, mantı başta olmak üzere hemen hemen her yemeğe yakışan özelliktedir.
Balkabağına en çok ne yakışır? Tabii ki tarçın, zencefil ve diğer iç ısıtan baharatlar. Bunları bir araya getiren enfes balkabaklı latte de kahvecilerde sık sık karşımıza çıkan bir lezzet. Sizin için bu içeceği evde yapmanın tarifini araştırdık.
Rezene
Akdeniz mutfağında oldukça popüler olan rezene, güçlü bir meyan kökü aromasına sahiptir. Bir tutam öğütülmüş rezene tohumu, balık yemeklerinde ve güveçlerde lezzetli, belirgin bir fark yaratır.
Çorbalar özellikle kış aylarında sofralarımızın vazgeçilmezi. İçine soğan, sarımsak, zencefil gibi ürünler eklendiğinde sağlık değeri artan çorbalar özellikle sebzelerle yapıldığında tadına doyum olmuyor. Bugün sizin için nefis bir zencefilli bezelye çorbası tarifimiz var. Beğeneceğinizi düşünüyoruz. Afiyet olsun…
Mac and cheese aslında İngilizce makarna ve peynir anlamına geliyor. Özellikle Amerikalılar bu lezzete bayılıyor. Hatta marketlerde kutu içinde hazır mac and cheese’ler bile satılıyor. Sizin için tamamen ev yapımı, doğal ve lezzetli bir mac and cheese tarifi hazırladık. İçeriğindeki muskat sayesinde filmlerde gördüğünüzden daha güzel daha lezzetli olacağını garanti edebiliriz.
Safran
Safran, mor çiçekli safran bitkisinin kurutulmuş halidir. 1 gram safran elde etmek için 1500 çiçek gerekir, bu da neden bu kadar pahalı olduğunu açıklıyor. Neyse ki, risotto, paella, kek ve bisküvi gibi çoğu yemeği tatlandırmak ve renklendirmek için bir tutam safran yeterli.
İspanyol mutfağının dünyanın her yerinde bilinen yemeği paella’nın en sevilen çeşidi deniz mahsullü paella olsa gerek. Midye, kalamar, karides gibi malzemelerle lezzetlenen deniz mahsullü paella’yı siz de evinizde kolayca yapabilirsiniz. İşte herkesin çok beğeneceği nefis deniz mahsullü paella tarifimiz…
Yıldız anason
Çin mutfağında yaygın olarak kullanılan sıcak anason aroması, tatlı veya tuzlu tariflerde iyi bir sonuç verir.
Soğuk kahvelerin yerini kışın sıcak içecekler alıyor. Özellikle sütlü ve baharatlı içecekler hem besin değerleri hem de lezzetleriyle herkesin favorisi. Chai tea latte de bu içeceklerin başında geliyor. Birçok kahvecide karşımıza çıkan nefis chai tea latte’yi evde yapmak isterseniz işte doğal katkısız chai tea latte tarifimiz…
Baharatlarıyla adından söz ettiren Hint mutfağının sevilen yemeği tikka masalayı akşam yemeklerinizin yıldızı yapabilirsiniz. Yumuşacık tavuk ile lezzetli zerdeçallı sosun buluştuğu bu yemeği yiyenler bir tabak daha isteyecek. Mutfağa nefis kokular yayacak tikka masala nasıl yapılır? İşte cevabı…