Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: iStock
Gece yarısı bu böreği yiyenleri bolluk ve bereket bekliyor
Bazı kültürlerde yeni yılında daha mutlu, sağlıklı ve bereketli geçmesi için bazı özel yiyeceklerin yenmesi gerektiğine inanılıyor. İşte yakın komşularımızdan uzak ülkelere, ilginç yılbaşı yemeği gelenekleri...
Dünyanın dört bir yanında insanlar yeni yılın gelişini heyecanla bekliyor. Yeni bir yıl milyarlarca kişi için yeni bir başlangıcı sembolize ediyor.
Dünyanın birçok yerinde ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler mutlaka yılbaşı sofrasında bulunuyor. Bu yiyeceklerin parayı çağrıştırdığına ve yılbaşında yeşillik yiyenlerin, yıl boyunca refah içinde olacağına inanılıyor.
Mısır ekmeği de yine ABD'nin güney eyaletlerinde yılbaşı sofralarında mutlaka bulunan lezzetlerden. Hatta bu bölgede "Bezelye yerseniz kuruş, yeşillik yerseniz dolar, mısır ekmeği yerseniz altın" diye bir deyim bile bulunuyor. Denemeye değer sanki...
İspanya'da yılbaşı gecesi saat 12'yi vurduğunda 12 adet üzüm yeme adeti var. Saatin her bir vuruşunda bir üzüm yeniyor ve bu üzümler yılın her bir ayını temsil ediyor. Eğer 12 üzümden biri çok ekşi çıkarsa, o ay dikkatli olunması gerekiyor çünkü yiyen kişinin başına kötü şeyler gelebileceğine inanılıyor.
Balık da yılbaşında yendiğinde şans getirdiğine inanılan yiyeceklerden. Çünkü parlak pullarının bozuk paralara benzediğine inanılıyor. Dahası balıklar gruplar halinde yüzdükleri için bolluğu, bereketi sembolize ediyorlar.
Çin takviminin son gününde aileler toplanıp ciaozi denilen özel mantılar yapıyor. Antik Çin'de para birimi olarak kullanılan altın külçelerinin şeklindeki bu mantıların yiyenlere bol para getireceği düşünülüyor.
Sauerkraut, Almanya'da ve Doğu Avrupa'da karşımıza çıkan bir tür lahana turşusu. Yılbaşında bir tabak dolusu sauerkraut yemek zenginlik anlamına geliyor. Tabak ne kadar büyürse, getireceği zenginliğin de o kadar çok olacağına inanılıyor.
İtalya'nın geleneksel yılbaşı yemeği ise cotechino con lenticchie adı verilen bir mercimek yemeği. Bu adetin kökenleri Roma İmparatorluğu zamanlarına dayanıyor. Zira o zamanlar insanlar yılbaşında sevdiklerine, yıl içinde altına dönüşmesi ümidiyle, deri bir kesenin içine doldurulmuş bakliyatlar verirlermiş.
İtalya’da mercimeğin ardından da chiacchiere isimli hamur tatlısı yeniyor. Bir tür tatlı ravioli olarak tarif edebileceğimiz bu tatlının hamurları yağda kızartıldıktan sonra üstlerine pudra şekeri serpiliyor.
Hollanda'da yılbaşında oliebollen adı verilen lokma tatlısı benzeri hamur işini yeme adeti var. Hamuruna kuru üzüm ya da kuş üzümü eklenen bu lokmalar kızardıktan sonra da üstlerine pudra şekeri serpiliyor.
Yılbaşı kekinin farklı bir formuna da Danimarka ve Norveç'te rastlanıyor. Kransekage yani çelenk keki denen bu kekler, farklı boyutlardaki çok sayıda yuvarlak kekin üst üste yerleştirilmesiyle oluşuyor. Badem ezmesiyle yapılan kransekage, çeşitli süslerle bezeniyor.