Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: Alamy
Özellikle sıcak havalarda içeceklerinize bol bol ekliyorsunuz ama...
İşte profesyonellerin ağzından, restoranlarda uzak durulması gerekenler…
Dışarıda yemek yemek söz konusu olduğunda hepimizin kişisel tercihleri ve verecek tavsiyeleri var elbette ancak restoranlarda bizim göremediğimiz kısımlarda neler olduğunu da oralarda çalışanlarından daha iyi kimse bilemez.
Haber sitesi INSIDER, profesyonel şeflerle konuşmuş, restoranlarda çalışan aşçı ve garsonların içlerini döktükleri Reddit sayfalarını dolaşmış ve kesinlikle sipariş edilmemesi gereken yiyeceklerle ilgili bazı uyarılar derlemiş. İşte kendileri de bu yemeklerden kaçınan profesyonellerin ağzından, restoranlarda uzak durulması gerekenler…
Çorbalar
Çorbasıyla ünlü bir mekanda değilseniz çorbalardan uzak durun çünkü çoğu restoranda çorbalar alelacele hazırlanan, ucuz yan yemekler muamelesi görürler.
Bol soslu yemekler
Restoranlar açıkta kalmamak için çoğu zaman ihtiyaçlarından fazla malzeme sipariş ederler. O günün malzemelerini ertesi gün çöpe atmak söz konusu olamayacağı için bunlar genellikle bol soslu yemeklerde kullanılır, makarnaya ya da çorbaya gizlenirler. Pahalı bir protein parçalanıp çeşit çeşit malzemeyle birleştirilerek pişirilmişse muhtemelen çok taze değildir.
Midye
Midye birçok kişi tarafından çok seviliyor ancak düzgün saklanmamış, dikkatsizce pişirilmiş midyeler büyük tehlike arz ediyor. Restoranın şefini şahsen tanımıyorsanız, midyelerini nereden aldığını, hangi koşullarda sakladığını, nasıl pişirdiğini bilmiyorsanız midye yemeye cesaret etmeyin.
Süslü burgerler
Wagyu bifteğinden yapılmış foie gras’lı burgerler kağıt üzerinde çok ilgi çekici görünüyor ancak bu aslında çoğu zaman hamburgerin fiyatını artırmak için yapılmış bir hareket oluyor. Çünkü burgerin iyisi kaburga, döş gibi daha sert etlerden yapılıyor. Wagyu gibi çok kaliteli bir eti burger yapmak için kıyma makinesinden geçirmek israf etmek anlamına geliyor.
Sos kaseleri
Yemeğin yanında minik kaselerin içinde soslar gelir. Bu sos kaseleri her müşteri için farklı olmayabilir. Bunun yerine boş tabakta kalan kasenin içindeki mayonezin üzerine yeni mayonez ilave edilir ve kase yeniden servise gönderilir.
Çok satanlar
Her restoranın menüsünde çok satan ürünler vardır ve bu ürünlerin çok fazla tüketildiği için taze taze yapılacağını düşünürüz. Halbuki çok satanlar genellikle önceden hazırlanır ve ambalajlara sarılarak bekletilir. Bunun yerine menüden daha az popüler maddeleri seçin. Bunlar muhtemelen siparişiniz üzerine hazırlanacaklardır.
Spesiyaller
“Şefin spesiyali” gibi süslü başlıklarla servis edilen ve menünün yıldızı gibi görünen yemekler aslında genellikle restoranın buzdolaplarında kalan artan ürünleri, pek tercih edilmediği için tazeliğini kaybetmek üzere olan malzemeleri değerlendirmenin en kolay yoludur. Gerçekten tanıdığınız mekan ve şeflerin spesiyallerini tercih edin.
Hollandaise sosu
Balıktan sebzeye birçok tarifte yer alan Hollandaise sosu aslında tereyağı ve çiğ yumurtadan oluşur. Eğer yapıldıktan sonra dört saat içinde yenmezse bakteri yuvasına dönüşebilir. Taze olduğundan emin değilseniz böyle soslar içeren yemekleri sipariş etmeyin.
Tavuk
Aslına bakılırsa tavuk yemekleri genel olarak çok sıradan tariflerle pişirilirler. Ucuz bir malzemeyle hazırlanmış, hiçbir özelliği olmayan yemekler yemek istemiyorsanız tavuk sipariş etmeyin. İlla tavuk yiyecekseniz de iyice pişip pişmediğini mutlaka kontrol edin.
Deniz ürünleri
Bir restoran bu yemekleriyle ünlü değilse, menüsündeki deniz ürünleri çeşitlerinden uzak durmanızda fayda var. Çünkü çoğu zaman tazelik sorunlarıyla karşılaşır ya da menüde adı geçen balık yerine daha ucuz bir versiyonunu yersiniz.
Dondurma
Çok özel bir lezzet değilse ya da restoranda yapılmıyorsa, dondurmaya verdiğiniz paraya ve aldığınız kaloriye değmez. Çünkü çok büyük ihtimalle marketten yarı fiyatına alabileceğiniz bir dondurma yiyeceksiniz.
İyi pişmiş et
Sağlık sorunları vb. gibi sebepler nedeniyle iyi pişmiş et yemek zorunda değilseniz, etinizi iyi pişmiş sipariş etmeyin. Şefler bu durumdan hiç hoşlanmıyor. İyi pişmiş et sipariş eden müşterilere genellikle pek tercih edilmeyen sert, ince parçalar sunuluyor. İyi pişmiş sipariş edilen etler genel olarak az ya da orta pişmiş etlere kıyasla mutfakta daha az ilgi görüyor.
Süt köpüğü
Kahvecilerde ise tam tersi bir durum yaşanır. Sütü köpürtmek için kullanılan çubuk her seferinde yıkanmadığı takdirde içinde kurumuş sütler birikir. Bu da kahvenizin tadını bozar. Aynı şey düzenli temizlenmeyen kahve makineleri için de geçerlidir.
Ücretsiz atıştırmalıklar
İçeceğinizin yanında gelen fındık, fıstık, cips gibi atıştırmalıklar çoğu zaman sizden önceki müşterilerin yarım bıraktıklarıyla birleştirilir. Artanlar kavanozlara geri konur, ertesi gün yeniden servis edilir. O çerezlere sizden önce kimlerin dokunduğunu asla bilemezsiniz.
Restoranın deneyimli olmadığı yemekler
Örneğin bir balık lokantasında köfte söylemek ya da burgercide makarna sipariş etmek, bu başlıklar menüde yer alsa da çok mantıklı değildir. Şefler bu yemeği pişirme konusunda çok tecrübeli olmadıklarından mutfakta gereksiz bir telaş yaratır ve lezzetsiz bir sonuçla karşılaşırsınız.
Trüf yağı
Son dönemde özellikle kızarmış patates, makarna ve pizza gibi yemekleri trüf yağıyla tatlandırma modası çıktı. Ancak gerçek trüf de trüf yağı da çok nadir bulunuyor. Trüf yağı diye kullanılanlar genellikle çeşitli kimyasallarla koku verilen başka yağlar oluyor. Üstelik menüde “trüf yağı” ifadesi geçtiği anda fiyatlar birkaç katına çıkıyor. Bu nedenle uzak durmalısınız.