Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: iStock
Dünyanın en sevilenlerini seçtiler! Türkiye'den listeye bakın neler girdi...
Dünyanın dört bir yanından en sevilen yumurtalı yemekler seçildi. Listede elbette Türkiye'den de lezzetler var. Hem de bir değil birkaç tane.
Dünyanın neresine giderseniz gidin mutfaklarda ortak kullanılan bir ürün var. Yumurta. Kahvaltılar, hamur işleri, ana yemekler... Hepsinde yumurtaya yer var ve neredeyse her ülkenin çok ünlü bir yumurta yemeği var.
Burger in the Lot - Avustralya
Avustralya'nın bu en sevilen yemeğinin bildiğimiz burgerlerden farklı içinde sahanda yumurta, ananas, jambon ve pancar turşusu bulunması. Bu burgerler genelde herkesin kendi mahallesinde bulunan küçük dükkanlarda yeniyor.
Kaiserschmarren - Avusturya-Macaristan
Kelime anlamı "imparatorun krepleri" olan kaiserschmarren'in Avusturya İmparatoru Birinci Franz Josef için üretildiği söyleniyor. Yumurta, un, süt ve şekerle yapılan bu tarife fındık, kuru üzüm, elma, kiraz ya da erik gibi malzemelerle lezzet katılıyor.
Omlet - Fransa
Bu listedeki diğer birçok yemekte olduğu gibi omlet de hem kelime hem de tarif olarak tartışmalı bir geçmişe sahip. Amerikan Yumurta Konseyi'nin hazırladığı yumurta ansiklopedisine göre kelimenin ve yemeğin kökeninde Antik Romalıların yaptığı ballı ve yumurtalı "ovemele" isimli yemek bulunuyor.
Carbonara - İtalya
Carbonara İtalya'da en sevilen makarna soslarından. Geçmişinin Roma İmparatorluğu zamanlarına kadar dayandığı düşünülen bu sosun ülke genelinde 400'den fazla farklı çeşidi bulunuyor. Sosta yumurtanın yanı sıra içinde peynir ve karabiber gibi malzemeler de var.
Eggs Benedict - ABD
New York'ta 19'uncu yüzyılda icat edilen bu yemek adını Delmonico's isimli restoranın müdavimi LeGrand Benedict'ten ya da Lemuel Benedict isimli bir borsacıdan alıyor. Poşe yumurta ve hollandez sosla yapılan Eggs Benedict, günümüzde Türkiye'de de kahvaltı menülerinde yer bulmaya başladı.
Scotch Egg - İngiltere
İngiltere'de atıştırmalık denince ilk akla gelenlerden biri olan Scotch egg için haşlanmış yumurtanın dışı kıyma, yumurta ve ekmek kırıntısıyla kaplanıyor ve yağda kızartılıyor. Yemeğin geçmişi 1700'lerde seyyahların Hindistan'da gördüğü benzer bir yemeğe dayanıyor.
Kiş - Fransa ve Almanya
Temel malzemeleri yumurta, süt, tuz, karabiber ve gönlünüzden geçen her şey olan kiş bugün Fransız mutfağının olmazsa olmazlarından olsa da Ortaçağ'da Alman krallığında ortaya çıkmış ve oradan tüm bölgeye yayılmış. Fransa'ya geldikten sonra Lorraine adını alan kişe peynir de eklenmiş ama gelenekselciler halen Kiş Lorraine'i peynirsiz yapıyor.
Yumurta Turşusu - İngiltere ve ABD
İngiltere'de 19'uncu yüzyılda çok sık karşımıza çıkan atıştırmalıklardan biri olan yumurta turşusu, oradan ABD'ye de aktarılmış. Sirkeli suya zerdeçal, kırmızı kabak ve pancar gibi malzemelerin eklenmesiyle yumurta turşusuna farklı renkler verilebiliyor.
Loco Moco - ABD
Kalori hesabı yapanlar için pek de uygun olmayan loco moco, buharda pişmiş pirincin üzerine hamburger köftesi ve sahanda yumurta eklenmesiyle elde ediliyor. Tüm malzemenin üzerine de et suyu ve unla yapılan gravy sosu gezdiriliyor. Bu yemeğin Hawaii'de ortaya çıkıp oradan ülkenin diğer yerlerine yayıldığını da belirtelim.
Huevos Rancheros - Meksika
Kelime anlamı "çiftçi yumurtaları" olan huevos rancheros'ta yumurtaya tortilla, kızarmış fasulye, peynir ve salsa sosu eşlik ediyor. Ayrıca sosis, guacamole, ekşi krema gibi malzemeler de tercihe göre huevos rancheros'ta yer bulabiliyor.
Yumurta Salatası - Fransa
Mayonezin icadını yumurta salatasına borçluyuz. 18'inci yüzyılda Fransa'da icat edilen mayonezi yumurtayla birleştirip ekmek dilimlerinin üzerine yerleştirmek ise bir İngiliz'in fikri Günümüzde yumurta salatalı sandviçlere hardal, creme fraiche gibi birkaç basit madde daha ekleniyor.
Yumurtalı Çorba - Çin
Çin'in yumurtalı çorbası tavuk suyuna, yeşil soğan ve zencefil ilavesiyle yapılıyor. Çorba servis edilmeden hemen önce içine çırpılmış yumurta, üzerine de susam yağı ekleniyor. Böylece yumurtanın hafif tatlı lezzeti ortaya çıkıyor.
Yumurtalı Köri - Hindistan
Yumurtalı köri, Hindistan'da aileden aileye değişen ve nesiller boyunca aktarılan küçük farklılıklar taşıyor. Soğan, sarımsak, domates, köri yaprağı zencefil, kimyon, kakule, dolmalık biber, garam masala, karabiber ve kişniş gibi malzemelere köri servis edilmeden önce katı haşlanmış yumurta ekleniyor.
Bask Usulü Fırında Yumurta - İspanya
Tavada kavrulan malzemelerin üzerine kırılan yumurtaların fırında pişirilmesiyle elde edilen bu yemeğin malzemeleri ve tarifi yapan kişiye göre değişebiliyor.
Pavlova - Avustralya ve Yeni Zelanda
Avustalyalılar da Yeni Zelandalılar da yaz aylarının ve tatillerin bu vazgeçilmez tatlısı üzerinde hak iddia ediyor. Avustalyalılara göre Perth'te yaşayan bir şef bir dergide Yeni Zelandalı birinin yazdığı bir tarifi görüp geliştirdi ve ortaya bugünkü Pavlova çıktı. Yeni Zelandalılara göre ise Wellington'da bir otel aşçısı bu tatlıyı 1926'da balerin Anna Pavlova için üretti.
Yumurtalı Tart - Çin
Yumurtalı tartlar Ortaçağ'da İngiltere'de 13'üncü yüzyılda ise keşişler tarafından Portekiz'de yeniyordu. Dışı çıtır çıtır hamur içi ise sarı yumurtalı muhallebi olan bu tartın lezzeti yapıldığı yere göre ufak farklılıklar gösterebiliyor.
Kwek Kwek - Filipinler
Filipinlerin ünlü sokak lezzeti kwek kwek, şişe dizilmiş halde satılıyor ve çeşitli soslarla birlikte yeniyor. Yumurta olarak kwek kwek'te bıldırcın yumurtası kullanılıyor. Un, su ve annatto tozundan oluşan bir hamura bulanan yumurtalar sıvı yağda kızartılıyor.
Deviled Eggs - İspanya ve ABD
Kökenleri Antik Roma'ya dayanan deviled eggs için haşlanmış yumurtanın sarısı mayonez ve baharatlarla karıştırılıp sonra yeniden yumurtanın içine dolduruluyor. Özellikle partilerde servis edilen bu atıştırmalık oldukça pratik bir lezzet.
Chawanmushi - Japonya
Bir tür tuzlu muhallebi diyebileceğimiz chawanmushi, çorba gibi farklı şekillerde yapılabiliyor ve zaman zaman ana yemek olarak da yeniyor. Yemeğin ana malzemeleri yumurtanın yanı sıra sashi ve yapan kişinin tercih ettiği bir aroma verici.
Çırpılmış Yumurta
Çırpılmış yumurtayı ilk kim bulmuş belli değil ancak bu yemeğin kökenlerinin Antik Roma'ya dayandığına dair ciddi kanıtlar var. Ancak çırpılmış yumurtanın yumuşak mı sert mi olması gerektiği konusunda bir uzlaşı sağlanabilmiş değil henüz.
Quindim - Brezilya
Brezilya'nın bu ünlü tatlısının kökenleri Portekiz'e dayanıyor. Şeker, yumurta sarısı ve öğütülmüş Hindistan cevizi ile yapılan bu yemek, tereyağı ya da şerbetle servis ediliyor. Tarifteki Hindistan cevizinin 17'nci yüzyılda Afrikalı köleler tarafından tarife eklendiği tahmin ediliyor.
Scotch Woodcock - İngiltere
İngilizlerin çok eski yemeklerinden biri olan Scotch Woodcock'ın kökenleri Viktorya dönemine uzanıyor. Yumurtalar çırpılıyor ve tereyağı sürülmüş ekmeğin üzerine yerleştirilmiş ançüez parçalarıyla birlikte servis ediliyor.
Machaca con Huevos - Meksika
Meksika mutfağının bir başka sevilen yumurta yemeği de machaca con huevos. Yumurta, soğan domates ve acı biber karışımına kurutulmuş dana eti eklenmesiyle elde edilen bu geleneksel lezzet Meksika'da süpermarketlerde bile satılıyor.
Hangtown Fry - ABD
Kaliforniya'da Altına Hücum döneminde madenciler için ucuz ve doyurucu bir alternatif olarak ortaya çıktı. Yumurtaya ekmek kırıntısına bulanmış istiridye ve jambon ilavesiyle hazırlanan bu yemek bir statü sembolüydü.
Matambre - Arjantin
Adı "açlık katili" anlamına gelen matambre, çoğu zaman soğuk servis ediliyor ve aperatif olarak tüketiliyor. İnce biftek dilimleri sebzeler ve katı haşlanmış yumurtalarla birlikte sarılıyor ve ardından ızgarada ya da tavada pişiriliyor.
Egg Caviar - Fransa ve ABD
Şef Jean-Georges Vongerichten'in New York'ta bulunan restoranının imza lezzetlerinden olan egg caviar, Vongerichten'e de akıl hocası Louis Outhier'den miras kalmış. Outhier'in İran Şahı'nın gönderdiği kasalar dolusu havyarı tüketmek için bu yemeği icat ettiği biliniyor.
Avgolemono - Yunanistan
Lezzetini çok iyi bildiğimiz limon ve yumurtayla terbiye edilmiş şehriyeli tavuk çorbasının komşumuz Yunanistan'daki adı avgolemono. İber ve Yahudi kökenleri olduğu bilinen bu çorba, Sefaradlar tarafından Yom Kippur orucunu açmak için içiliyor. İspanya mutfağında da benzer bir çorba var.
Ovos Moles de Papaia - Mozambik
Papaya ve yumurta sarısıyla yapılan bir puding olan ovos moles de papaia, Mozambik'te genel olarak yaz aylarında ve soğuk olarak tüketiliyor. Papaya doğrandıktan sonra limon suyuyla ve suyla ezilerek püre haline getiriliyor. Ardından şeker, tarçın ve karanfille şerbet haline getiriliyor. Şerbete çırpılmış yumurta sarısı ekleniyor ve kıvamı soğudukça koyulaşıyor. Bu tatlının bir benzeri de Portekiz de yapılıyor.
Uitsmijter - Hollanda
Hollanda'nın sevilen lezzetlerinden "uitsmijter" kelime anlamı dışarı atan olan bir sandviç. Yumuşak peynir ve yumurtayla yapılan bu sandviçin içine jambon eklenmiş versiyonu da ABD'de oldukça popüler bir atıştırmalık.
Yumurta Sarısı Turşusu - Japonya
Japonya'da çok sevilen bu lezzet için yumurta 8 dakika haşlanıyor daha sonra 4 saat boyunca miso bazlı bir sıvının içinde fermente ediliyor. Bu sürenin sonunda miso sosundan çıkarılan yumurta ikiye bölündükten sonra üzerine shichimi togarashi serpilerek servis ediliyor.
Gyeranppang, Kore
Kore'nin sevilen bir atıştırmalığı ve kahvaltılığı olan gyeranppang için yumurtalı bir hamurun içine bütün yumurta, peynir ya da et ürünleri ekleniyor. Servis için ise üzerine ise sostan kuru yemişe ve peynire birçok malzeme ilave ediliyor.