Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: Alamy ve iStock
Dünyanın en sevilenleri arasına Türkiye'den bakın neler girdi
Dünyanın dört bir yanından patates sevenlerin gözlerini parlatacak, ağızlarını sulandıracak nefis patatesli yemekler…
Patates dünyanın dört bir yanda kahvaltılardan akşam yemeklerine, geleneksel lezzetlerden sokak atıştırmalıklarına zevkle tüketilen bir malzeme. Nasıl böyle olmasın? Çok doyurucu, oldukça ucuz ve çok da lezzetli.
Chorrillana
Chorrillana, Şili’nin meşhur patates yemeği. Kızarmış patateslerin yanı sıra yumurta, et, soğan ve etten oluşan bu yemek kocaman porsiyonlarda sipariş ediliyor ve genelde paylaşılarak yeniyor.
Düşes Patates
Patates püresinin daha havalı hali diyebileceğimiz Fransız yemeği düşes patatesin görüntüsü çok şık ama yapılışı çok kolay. Püre krema sıkacağıyla tepsiye sıkılıyor ardından üzerine yumurta sürülüyor ve fırında kızarana kadar pişiriliyor.
Gnocchi
İtalyan mutfağının güzeli gnocchi, patates püresi eklenmiş hamurdan yapılan, mantı ile makarna arası bir yemek. Özellikle domates sosunda pişirileni çok makbul olan gnocchi’yi bir tadan bir daha vazgeçemiyor.
Saag Aloo
Hint mutfağının olmazsa olmazı körili yemeklerin patatesle yapılan versiyonlarından saag aloo, özellikle ülkenin kuzeyinde çok popüler. Ispanak, patates ve baharatlarla yapılan bu sağlıklı yemek et yemeyenlerin de favorilerinden olacak. Bu yemeğin bir de adı Aloo Gobi olan karnabaharlı versiyonu var.
Pierogi
Polonya’nın milli yemeği diyebileceğimiz pierogi de patates ve mantıyı tek tencerede bir araya getiren bir yemek. Pierogi’nin Osmanlı mutfağının piruhisi ile kuzen olduğunu söylesek yanlış olmaz herhalde.
Clapshot
İskoçya mutfağının basit ama lezzetli yemeği clapshot’ın kökeni Orkney adalarında. Bu yemek patates püresinin yanı sıra turp, tuz, karabiber, yeşil soğan, dereotu ve kuru soğan kullanılarak yapılıyor.
Jansson's Frestelse
İsveç’e ait Jansson's frestelse patates ve hamsi ile yapılıyor. Noel zamanı yenmesi adet olan bu yemek için incecik dilimlenmiş patatesler soğanlarla birlikte tepsiye diziliyor. Üzerine salamura çaça balığı, tuz ve karabiber ilave ediliyor. En üste ise krema ve ekmek kırıntıları serpiliyor.
Shepherd’s Pie
Shepherd’s pie için ise et ve kızarmış patatesin en mükemmel beraberliği diye adlandırılabilir. Tepsiye yayılmış dana ya da kuzu kıymasının üzerine patates püresi onun üzerine de peynir konuyor. Artan malzemeyi değerlendirilmesi amacıyla ortaya çıkmış olan bu yemek bugün İngiltere denince ilk akla gelen lezzetlerden.
Skordalia
Komşumuz Yunanistan'ın skordalia'sı aslında bir tür patates püresi. Genellikle soğuk servis ediliyor. İçinde süt, peynir gibi malzemeler yerine bol miktarda sarımsak bulunuyor.
Japon Patates Salatası
Japonların ünlü patates salatasının içinde iri soğan, salatalık ve havuç parçaları bulunuyor. Japon patates salatasının sosu ise mayonez, hardal ve pirinç sirkesiyle yapılıyor.
Patatas Bravas
Patatas bravas da ünlü bir İspanya yemeği. Tapas menülerinde sürekli karşımıza çıkan patatas bravas, kızarmış patatese domates sosu ve mayonez eklenmesiyle elde ediliyor.
Hasselback Patatesi
Son dönemde "yelpaze patates" adıyla Türkiye'de de çok meşhur olan Hasselbeck patatesi aslında İsveç'in başkenti Stockholm'de doğmuş bir yemek. Üzerine tereyağı, peynir, kavrulmuş sarımsak ve yeşil soğan ilave ediliyor.
Riivinkropsu
Riivinkropsu Finlandiya'da o kadar seviliyor ki marketlerde bu yemeği kolayca yapabilmek isteyenler için hazır rendelenmiş patatesler satılıyor.
Kanarya Patatesleri
Kanarya Adaları'na ait bu küçük lezzet bombaları tuzlu ve sarımsaklı benzersiz bir lezzet. Yanında da kırmızı ya da yeşil Mojo sosuyla servis ediliyor.
Dabeli
Yine bir Hindistan yemeği: Gucarat mutfağına ait olan dabeli aslında bir sokak lezzeti. Patatesten bir sandviç olarak tanımlayabileceğimiz dabelinin üzerinde nar, üzüm, fıstık ve soğan bulunuyor.