Sevin TURAN Fotoğraflar: Alamy
Dünyanın dört bir yanından çeşit çeşit lezzetler... Hepsinin ortak noktası ise...
Her ülke kendine has bir biçimde yumurtayı yemeklerinde kullanıyor. İşte dünyanın dört bir yanından çeşit çeşit yumurtalı tarif...
Yumurta dünyanın dört bir yanında tüketilen, en ucuz protein kaynaklarının başında geliyor. Uzun süre tok tutmasıyla, birçok tarife kolayca uyum sağlamasıyla, farklı pişirme teknikleriyle çok farklı lezzetler ortaya çıkarmasıyla yumurta herkesin favorilerinden.
Menemen – Türkiye
Hafta sonu kahvaltılarının olmazsa olmazı menemenin temel malzemeleri domates, biber ve yumurta. Zevke göre soğanlı da oluyor, peynirli de. Kimileri biber eklemiyor, kimileri bir diş de sarımsak rendeliyor tavaya. Velhasıl herkesin menemen zevki başka ama menemen aşkı tartışmasız.
Şakşuka – İsrail
Şakşuka, menemenin İsrailli kuzeni. Aslına bakılırsa İsrail’e de Kuzey Afrika’dan göçmüş. Menemen gibi şakşuka için de domates, biber, hatta patlıcan minik minik doğranıp tavada pişiriliyor. Üzerine de yumurta kırılıyor. Ancak menemenin aksine şakşukanın yumurtası karıştırılmıyor, tane tane kalıyor.
Haçapuri – Gürcistan
Gürcistan’ın popüler yemeklerinden biri olan haçapuri, pidenin üzerinde yumurta pişirilmesi ile yapılıyor. Gürcü mutfağının leziz yemeklerinden biri olan haçapuri, kaşar eklenerek daha lezzetli hale getiriliyor.
Nasi goreng – Endonezya
Endonezya sokaklarında karşılaşacağınız nasi goreng’in kelime anlamı kızarmış pirinç. Bu yemeğin içinde pirincin yanı sıra soğan, sarımsak, demirhindi, soya sosu ve kırmızı biber gibi lezzet verici malzemeler bulunuyor. Hatta daha fazla aroma için nasi goreng’e yumurta, tavuk, karides gibi proteinler de eklenebiliyor.
Bittara appa – Sri Lanka
Sri Lanka’nın popüler sokak lezzetlerinden olan bittara appa’yı, pirinç unu ve Hindistan cevizinden elde edilmiş kase şeklindeki kreplerin içinde servis edilen pişmiş yumurtalar olarak tarif edebiliriz.
İskoç yumurtası – İngiltere
Adı İskoç yumurtası ama bu yiyecek İngiltere’nin her yerinde çok meşhur. Haşlanmış yumurtanın etrafı sucuk benzeri baharatlı bir kıymayla kaplanıyor. Ardından galeta ununa bulanan yumurtalar yağda ya da fırında pişiriliyor. İskoç yumurtası genellikle atıştırmalık olarak tüketiliyor.
Avgolemono – Yunanistan
Avgolemono, Yunanca yumurta ve limon kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Bu çorbayı bol terbiyeli bir pirinç çorbası olarak tarif edebiliriz. İçinde didiklenmiş tavuk etleri de bulunan avgolemono çorbası özellikle kış aylarında denemeye değer.
Pidan – Çin
Yüzyıl yumurtası olarak da bilinen pidan, dünyanın başka yerlerinde buruşmuş yüzlerle karşılansa da Çin’de çok nadir bulunan ve kıymet verilen bir yiyecek. Yumurtanın tuz, limon suyu, kil, pirinç kepeği ve külden oluşan bir karışımın içinde günler hatta haftalarca bekletilmesiyle elde edilen pidan’ın kokusu da herkese göre değil.
Tamagoyaki – Japonya
Tamagoyaki için Japon omleti desek yanlış olmaz. Ülkenin farklı yerlerinde farklı şekillerde yapılan bu hafif tatlı omlet genellikle dikdörtgen şeklinde bir tavada pişirilip üst üste konulan ve rulo yapılan katmanlardan oluşuyor.
Brik – Tunus
Brik aslında bir tür yağda kızarmış börek. Bu böreğin içine bütün bir yumurtanın yanı sıra ton balığı, maydanoz, acı biber ezmesi harissa ve soğan ekleniyor. Üzerine peynir serpilerek yenen brik, oldukça lezzetli bir yemek.
Doro wat – Etiyopya
Sebzelerin yanı sıra tavuk, kuzu ya da dana etiyle yapılan baharatlı bir yahni olan doro wat, yanında mutlaka katı haşlanmış yumurta ile servis ediliyor.
Yumurtalı Köri – Hindistan
Haşlanmış yumurtalar, domates, kavrulmuş soğan ve baharatlarla bir araya geliyor ve ortaya bu yemek çıkıyor. Yumurtalı köri genellikle ekmekle ya da pideyle yeniyor.
Holstein Usulü Schnitzel – Almanya
Berlin’de bir restoranda icat edilen bu farklı schnitzel tarifi için dışı galeta unuyla kaplanıp kızartılmış etin üzerine bir yağda yumurta, kapari tanecikleri ve ançüez ekleniyor.
Gyeran Ppang – Güney Kore
Kelime anlamı yumurtalı ekmek olan gyeran ppang, çok sevilen bir sokak lezzeti. Hem tatlı hem de tuzlu olan gyeran ppang için yumurtalar hamurun içinde pişiriliyor.