Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: Alamy ve Instagram
'Dönüş yolculuğunda nerede mola versek?' diye düşünmeyin... İşte en nefis lezzet durakları
“Yol acıktırır” derler. Hele ki bu uzun yol olursa bir yerlerde mola vermek şart olur. Bayram yolculuğunda acıkırsanız mola vermenize değecek adreslerden birkaçını sizin için derledik.
Uzun bayram tatilleri, uzaklarda yaşayan sevdiklerini ziyaret etmek ya da yoğun çalışma temposuna ufak bir mola vermek isteyenler için büyük fırsat. Hal böyle olunca bayramlarda milyonlarca insan yollara düşüyor. Tabii bir de bunun dönüşü var...
NİHAT USTA – TRABZON
Rotasını Karadeniz’e çevirenler için önerebileceğimiz adreslerin başında Nihat Usta’nın Akçaabat köftesi geliyor. Giresun-Trabzon yolu üzerinde bulunan Nihat Usta’da köftenin yanı sıra ızgara çeşitleri, balık ve Laz böreği gibi lezzetler 1974’ten bu yana lezzetle hazırlanıyor.
KÖFTECİ YUSUF – BURSA
Türkiye’nin batısındaki birçok şehirde şubeleri olan Köfteci Yusuf, büyük bir zincir köfteci olsa da lezzet standardını hiç düşürmüyor. Köftesinin, ızgaralarının ve piyazının yanı sıra kaymaklı ekmek kadayıfının da çok sayıda müdavimi bulunuyor.
ÇAMLIBEL RESTAURANT – EDİRNE
Satır et, Edirne’nin coğrafi işaret tescilli lezzetlerinden biri. Keşan’da bulunan Çamlıbel Restaurant’ın süt kuzusundan yapılan satır eti de mutlaka denenmeli. Ağaçların altındaki oturma alanıyla hemen tatil havasına girmenizi sağlayacak Çamlıbel’in ciğer sarması da tadılmalı.
MİKADO PİDE – AYDIN
İzmir’den Denizli’ye doğru giderken Aydın sınırları içinde kalan Mikado Pide, kendi ürettiği et ve peynirle enfes pideler yapıyor. Üzerine sıkılan turunç suyuyla pidelerin lezzeti katlanıyor. Tahinli ve kaymaklı pideler ise spesiyal konumunda.
İKBAL LOKANTASI – AFYON
Salim Usta tarafından 1922 yılında Zümrüt adıyla kurulan bu lokantanın yemeklerini çok beğenen Atatürk, İkbal ismini uygun görmüş, o günden beri de öyle biliniyor. Tarihi şubesi Afyon merkezde ama Ankara’dan İzmir’e giderken Afyon kavşağında bulunan şubesi de bol çeşit ve lezzetle yol üstünde aradığınız her şeyi sunuyor.
KÜŞLEME KEBAPHAN HÜSEYİN USTA – GAZİANTEP
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan bu mekan tek başına Gaziantep’e gitme sebebi bile olabilir. Lokum gibi terbiyeli küşleme, ciğer kebabı, Antep lahmacunu, baklava, katmer… Hüseyin Usta’nın lezzetleri saymakla bitmiyor. Mekan Gaziantep-Kahramanmaraş yolu üzerinde.
KAVAKLIK RESTAURANT – EDİRNE
Kocaman bir bahçenin içinde yer alan Kavaklık da leziz satır et yiyebileceğiniz adreslerden. Bunun yanı sıra köy kahvaltısı ve asma yaprağından yapılan hamur işi loznik de Kavaklık’ın ününe ün katanlardan. Kavaklık Restaurant, Çanakkale Yolu üzerinde 10’uncu kilometrede.
LİMAN LOKANTASI – RİZE
Karadeniz’den bir diğer adres de Liman Lokantası. Kavurması, kuru fasulyesi, pilavı ve sütlacı çok beğenilen Liman Lokantası, yolu Doğu Karadeniz’e düşen herkesin uğranacak adresler listesinde üst sıralarda yer almalı.
YÖRSAN – BALIKESİR
Yörsan aslında ısırınca uzayan peynirleriyle göz dolduran tostları pek meşhur. Ancak nefis çiğböreği de kesinlikle yabana atılmamalı. Hangisini yerseniz yiyin, yanında mutlaka ayran için. Vakti olanlar market kısmını da ziyaret edip alışveriş yapabilir.
ALTINAY LOKUM VE CUMHURİYET SUCUK EVİ – AFYONKARAHİSAR
Afyon’un lokumu da sucuğu da pek meşhur. Bu iki lezzeti aynı çatı altında buluşturan Altınay Lokum ve Cumhuriyet Sucuk Evi de mola için çok doğru bir adres. Önce Cumhuriyet’te sucuk-ekmekle karnınızı doyurun, ardından da Altınay’da çeşit çeşit lokumlardan hem yiyin hem de hediyelik alın. Afyon-İzmir yolu 4’üncü kilometrede.
KOKOREÇÇİ ASIM USTA – İZMİR
İzmir’e gidenlerin uğrak yerleri arasında Çamdibi mevkiinde yer alan Kokoreççi Asım Usta da bulunuyor. Her daim taze kokorecini ekmek arası ayranla deneyin. Bir tanesinin asla yetmeyeceğini garanti edebiliriz.
KASAP MEHMET ZENGİN’İN YERİ – AYDIN
Aydın yolu üzerinde 50 yılı aşkın süredir hizmet veren Mehmet Zengin’in yerinde Çine köftesi ve çöp şiş enfes. Yanında ayranla çerez gibi giden çöp şişlerin kötü bir yanı var: Kaç tane yediğinizin farkına varamayabilirsiniz.
HİSAR ET BALIK RESTORAN – VAN
Van’ın Edremit ilçesinde, Van Gölü manzarasına karşı oturup nefis bir çöp şiş ya da sac tava yemeye ne dersiniz. Van-Bitlis yolu üzerinde mola vermek için çok uydun bir adres Hisar Et Balık Restoran.
GÜLCEMAL MANİSA KEBAPÇISI – MANİSA
Manisa kebabının lezzetini konuşmaya gerek yok. Manisa kebabını en iyi yapan adreslerden biri tarihi Osmanlı zamanlarına dayanan Gülcemal. Yolunuz Manisa civarından geçecekse, molanızı Gülcemal’de verecek şekilde plan yapabilirsiniz.
GARDEN ET LOKANTASI – İSTANBUL
İstanbul çıkışında Silivri’de bulunan Garden’da köfte ya da bonfile gibi yaygın lezzetlerin yanı sıra kuzu incik de çok lezzetli. Hele bir de lokum gibi Arnavut ciğeri yapıyorlar ki yanında parmaklarınız da gidebilir. Yeşillikler içindeki bahçesiyle yolculuğa çıkmayanların da şehirdeki sığınaklarından olabilir.