Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: Alamy ve iStock
Bu hataları hepimiz yapıyoruz! Domatesi dalından koparmadan alıp buzdolabına kaldırmak...
Sizin için birçok önemli gıdanın dayanma sürelerini ve ömürlerini kısaltan hataları araştırdık.
Birçoğumuzun alışverişini toplu yaptığı bu günlerde yiyeceklerin ömrünün ne kadar olduğunu bilmek hepimizin sağlığı ve damak tadı açısından büyük önem taşıyor. Üstelik böylece bozulup atılan gıdaların israfının önüne geçmemiz de mümkün. Sizin için birçok önemli gıdanın dayanma sürelerini ve ömürlerini kısaltan hataları araştırdık.
Sebzelerin nefes almaya ihtiyaçları var. O nedenle içine sebze koyduğunuz plastik torbalarda delikler açmak ya da sebzeleri file torbalarda saklamak gerekiyor. Hepsini dar bir alanda sıkışık bir biçimde saklamak da sebzelerin hızlı bozulmasına yol açıyor.
Elma oda sıcaklığında saklanabilir ancak ömrü uzun olsun istiyorsanız buzdolabında sebzelik çekmecesini kullanmalısınız. Elma buzdolabında doğru şekilde saklandığında 4 ila 8 haftaya kadar dayanabilir.
Olgun avokadolar oda sıcaklığında 4 ila 7 gün dayanabilir. Ham avokadolar buzdolabına koyulduğunda olgunlaşma süreçleri yavaşlar ancak bu çok da tercih edilen bir durum değildir.
Muzlar da avokadolar gibi ideal koşullarda oda sıcaklığında saklanması gereken meyveler. Muzları oda sıcaklığında 2 ila 5 gün saklamanız mümkün. Buzdolabında bu süreyi biraz daha uzatabilirsiniz. Çünkü soğuk hava muzun olgunlaşmasını önler. Fazla olgunlaşmış muzlarınızı ise soyup dondurucuya atarsanız, dondurma, kek ya da smoothie yapımında kullanabilirsiniz.
Muzları hevenk halinde değil de tek tek saklamak da ömürlerini uzatmak için bir adımdır. Her bir muzun kökünü streç filmle sarmak. Böylece etilen gazı çıkışını önleyip olgunlaşmayı yavaşlatabilirsiniz. Muzunuzun üzerinde kahverengi noktacıklar oluşmaya başladıysa tam yenilecek kıvama gelmiş demektir.
Yabanmersini genellikle tam olgunlaşmış vaziyette satılır. Bunu mavi-gri renginden anlamanız mümkündür. Olgun yabanmersinleri buzdolabında 1-2 haftaya kadar saklanabilir. Eğer nemlenmiş ya da küflenmeye başlamışsa o yabanmersinleri artık yenmeyecek durumdadır.
Brokoli buzdolabında 7 ila 14 gün dayanabilir. Dolayısıyla brokolinizi bir kere alıp uzun süre saklayabilirsiniz. Brokolinin renginin koyu yeşil olması ve köklerinin sert ve esnek olması brokolinizin yenebilir olduğu anlamına gelir.
Havuçların buzdolabında ömrü 3-4 haftadır. Bu süre içinde havuçlarınızı gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Havuçlar yaşlandığında yumuşayıp beyaz, kumlu bir kıvama kavuşur. Eğer havucunuzun üzerinde yeşil yaprakları varsa onları kestikten sonra ayrı bir yerde saklamanız iyi olur. Çünkü bu kısımlar nemi çeker ve havuçların hemen yumuşamasına neden olur.
Salatalıklar soğuktan nefret ederler. 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda hızla bozulmaya başlarlar. O nedenle salatalıkları buzdolabına koymaktansa oda sıcaklığında saklayın. Eğer salatalıkları buzdolabına koymanız gerekiyorsa bu sürenin üç günü geçmemesine çalışın.
Bu arada salatalık etilen gazına hassas bir sebzedir. O nedenle olgunlaştıkça etilen gazı salgılayan muz, kavun ve domateslerden uzakta ve güzelce paketlenmiş şekilde saklamaya çalışın. Salatalık parlak koyu yeşil rengini kaybetmeye başladıysa, sarardıysa, buruştuysa ya da çökmüş kısımları varsa salatalıklarınızı tüketmemelisiniz.
Sarımsak oda sıcaklığında 3 ila 6 ay dayanabilir. Sarımsağın yenebilir kıvamda olduğunu sertliğinden ve soluk beyaz renginden anlayabilirsiniz. Eğer filizlenmeye başladıysa bu kısımları kesip tüketebilirsiniz. Ancak buruşan ve rengi koyulaşan sarımsakların yeme zamanı geçmiş demektir.
Büyük bir kısmı sudan oluşan göbek ya da kıvırcık marullar, buzdolabında 7 ila 10 gün saklanabilir. Ancak eğer renklerini kaybettilerse, burulmaya ve pek hoş olmayan bir biçimde kokmaya başladılarsa o zaman marullarınızın atılma zamanı gelmiştir.
Limonlar da buzdolabında 3-4 ay saklanabilir. Limonun yenebilir kıvamda olduğunu parlak sarı renginden ve sıktığınızda elinize hafif sert gelmesinden anlayabilirsiniz. Zamanı geçmiş limon yer yer yumuşar, kabuğunda koyu alanlar oluşur ya da suyu dışarı sızmaya başlar.
Kuru soğanı da oda sıcaklığında 2-3 ay saklayabilirsiniz. Soğanların iyi hava alan bir yerde olmasına dikkat edin. Tezgahın üzerinde ağzı açık bir kap buna uygundur. Daha da iyisi temiz bir kadın çorabı bulun. Soğanları çorabın bacaklarına tane tane doldurun. Her bir soğanın arasına düğümler atın ve oda sıcaklığında bir yere asın.
Peki ya patatesler? 3-5 hafta boyunca patateslerinizi kiler gibi serin ve karanlık bir yerde saklayabilirsiniz ancak buzdolabı kesinlikle bir alternatif değil. Çünkü buzdolabının içindeki soğuk ve nemli hava patatesin içindeki nişastayı şekere dönüşür. Bu da lezzetini ve yapısını etkiler.
Patateslerinizi kağıt torbalar içinde kiler gibi serince bir yerde saklayabilirsiniz. Etilen gazı salgılayan soğan ya da elma gibi meyvelerle patatesleri yan yana getirmek ise filizlenmeye neden olur. Filizler ufaksa o kısımları kesip patatesi yemeye devam edebilirsiniz. Ama büyük filizler patates bozulmuş demektir. Sağlam patates sert olur ve toprak kokar.
Portakallar tıpkı limonlar gibi buzdolabında 3-4 hafta dayanabilirler. Limonun yenebilir kıvamda olduğu da parlak turuncu renginden ve sıkınca ele hafif sert gelmesinden anlaşılabilir. Yer yer yumuşamış ve suyu kaçmış kısımlar varsa portakalınız bozulmuş demektir.
Çilekler ise buzdolabında 3 ila 7 gün saklanabilir. Kokulu ve parlak renkli olan çilekler yemeye hazır demektir. Ancak üzerinde küf oluşmaya başladığını görüyorsanız o zaman çileklerinizle vedalaşmalısınız.
Brüksel lahanası buzdolabında 7 ila 10 gün saklanabilir. Ancak saklama zamanı uzadıkça lezzetleri yoğunlaşır ve acılaşır bu nedenle Brüksel lahanalarınızı satın aldıktan sonra 3-4 gün içinde tüketmeye çalışın. Brüksel lahanalarını pişirmeden önce dış yaprakları ayıklayın.
Kereviz sapı buzdolabında 1-2 hafta tazeliğini ve lezzetini korur ancak doğru koşullarda saklamak ve ürettiği etilen gazının çıkışına engel olmak kaydıyla.
Kuşkonmaz buzdolabında tek başına 3-4 gün taze kalabiliyor. Eğer kağıt havluyla sararsanız bu süreyi birkaç gün daha uzatabilirsiniz.
Şeftali oda sıcaklığında 1 ila 3 gün dayanır buzdolabında ise ömrü 5 güne kadar uzatılabilir. Ancak soğukta şeftalinin tadı biraz kaçar. O nedenle dolaptan çıkardığınızda yemek için bir süre ısınmasını ve oda sıcaklığına gelmesini beklemeniz iyi olur.
Zamanı geçmek üzere olan şeftalilerinizi ise dondurucuda saklayabilirsiniz. Bunun için şeftaliyi yıkayıp çekirdeğini çıkardıktan sonra dilimleyin. Üzerine biraz limonlu su ve biraz şeker ilave edip hava almayan bir kaba ya da kilitli bir poşete koyun. Dondurucudan çıkardığınız şeftalileri smoothie yapmak için kullanabilirsiniz.
Taze fasulye buzdolabında 3 ila 5 gün saklanabilir. Fasulye eğer gerginliğini kaybettiyse ve taneleri seçilir hale geldiyse fasulye suyunu kaybetmiş ve sertleşmiş demektir.
Karpuz oda sıcaklığında 7 ila 10 gün saklanabilir. Buzdolabında ise bu süre 2 haftaya hatta daha fazlasına uzatılabilir. Karpuzun yanına parmağınızla hafifçe vurduğunuzda içinden boş ses geliyorsa karpuz yenebilir kıvamdadır.
Mantar buzdolabında 7 ila 10 gün dayanabilir. Eğer mantarlarınızın dış yüzeyleri yapışkanlaşmaya ya da kayganlaşmaya başlamışsa o zaman mantarlarınız da bozulmaya başlamış demektir. Bu durumda o mantarı tüketmemelisiniz.
Domatesin türü, kabuğunun inceliği gibi faktörler saklanma koşullarını değiştirebiliyor ancak genellemek gerekirse, domatesler eğer yeterince olgun değilse oda sıcaklığında olgunlaşana kadar tezgahın üzerinde bekletilmeli. Olgunlaştıktan sonra da bu koşullarda 1 hafta dayanabilir. Öte yandan olgun domatesleri birkaç gün buzdolabında tutmak da raf ömürlerini uzatıyor.
Domatesleri buzdolabına koyarken yeşil yerlerini koparıp bir tabağın içine kök kısımları alta gelecek şekilde yerleştirmek gerek. Kökünün altta kalması bu bölgenin nemlenmesini geciktirip çürümesini önlüyor. Doğranmış domatesleri ise hava almayan kapalı bir kapta saklamak en iyisi. Böylece ortamdaki diğer kokuları çekmiyorlar. Domatesleri servis etmeden önce oda sıcaklığına gelmelerini beklemek de doğru bir hareket.
Kabaklar buzdolabında 4-5 gün dayanabilir. Kabağın tazeliğini kabuğunun parlaklığından ve kabağın gerginliğinden anlayabilirsiniz. Buruşmaya başlayan kabak bozuluyor demektir.