Bursa’nın pideli köftesinin lezzeti kıyma, taş fırın ve tereyağından
Bursa’da yöresel lezzetlerin vazgeçilmezi pideli köfte lezzetini kıyması, taş fırında pişirilen pidesi ve keçi tereyağından alıyor.
Babasının 81 yıl önce Kayhan Çarşısında açtığı dükkanı işletmeye devam eden İbrahim Alakoç, “Pideli köftenin tarihi yüz yılı aşan bir zamana bağlı. Biz pideli köfteyi 81 yıldır Kayhan Çarşısında icra etmekteyiz. Kayhan Çarşısı pideli köftenin doğduğu yer ve merkezi. Babam pideli köftenin efsane ustalarından biriydi. Ben pideli köftenin diğer illerde yapıldığını görmedim, duymadım. Pideli köfte, Bursa kebabı gibi her yere yayılıp gelişmemiş. Pideli köfte sadece Bursa’ya mahsus bir ürün. Pideli köfte ustaları demek ki şehir dışına yayılmadılar. Günümüzde pideli köfteyi eski tarzı ve şekline, usulüne göre yapan çok az usta kaldı” dedi.
Pideli köftenin; pide, kıyma, tereyağı olarak 3 ana maddesi olduğunu belirten Alakoç şunları söyledi: “Yağ olarak keçi tereyağı kullanılır. Çünkü kebaba yakışan, hafif olan ve tadını ortaya çıkaran keçi tereyağıdır. Kıymayı dana etinden kullanıyoruz. Pideyi de komşumuz olan tarihi fırından alıyoruz.”
“Pideleri ocakta ısıttıktan sonra dilimleyip tabağa alıyoruz. Pideleri kemik suyuyla ıslıyoruz. Tabağa tereyağını döndükten sonra domatesini ve yoğurdunu koyuyoruz. Son olarak ızgarada pişen köftelerimizi tabağa alıyoruz ve böyle servis ediyoruz. Bu dükkanı 81 yıldır işlettiğimiz için müşterilerimiz arasında 50 yıl önce babasıyla dedesiyle gelmiş olanlar var. Bu yüzden burada geleneksel anıları oluyor. Ülkemizin çeşitli yerlerinden yerli turistler pideli köfte yemek için çarşıya uğrar, Araplar da müdavimi” dedi.
Çocukken babasının kendisini Kayhan Çarşısına pideli köfte yemeye getirdiğini söyleyen Salih Türktunç, “Pideli köftenin püf noktası tereyağı, eti ve ustalığıdır. Bursa’ya misafirlerimiz geldiği zaman onları mutlaka pideli köfte yemeye getiririz. Bursa’nın böyle yerel bir lezzetine sahip olduğumuz için çok mutluyuz” dedi.
9
Mini Türk Mutfağı - Mini Domates Çorbası