Derleyen: Sevin Turan Fotoğraflar: Ingimage ve Alamy
Bu yiyeceklerin temizliğinde büyük hatalar yapıyoruz
Hangi sebze ve meyve nasıl temizlenmeli? Yumurtayı, tavuğu, balığı pişirmeden önce yıkamak doğru mu? İşte mutfaklarımızda çok sık karşılaşılan bazı hatalar ve doğruları...
“Nasılsa pişiyor, mikrobu ölüyor” diye düşünüp bu çok önemli basamağı kesinlikle ihmal etmeyin. İşte yanlış temizlediğimiz o yiyecekler ve doğru temizleme koşulları…
DONDURULMUŞ SEBZE VE MEYVELER
Eğer yüksek sıcaklıkta pişirecekseniz, dondurulmuş sebzeleri yıkamanıza gerek yoktur. Ancak sebzeleri biraz daha dişe gelir şekilde pişirecekseniz o zaman taze sebzeleri yıkadığınız gibi yıkayıp pişirmelisiniz. Böylece kirden ve bakteriden arınmış olurlar.
PİRİNÇ
Pirincin dış yüzeyinde birikmiş nişastayı yıkayarak arıtmazsanız pirinçler pişirme aşamasında birbirine yapışır ve topaklanır. Aynı şey mısır ya da buğday gibi diğer nişastalı taneler için de geçerlidir.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
Çünkü bu ambalajlar market çalışanlarından müşterilere birçok kişinin elinden geçiyor. Kapağını açtığınız anda ambalajın dışındaki bakteriler içine de yayılma riski taşıyor.
BALIK
Ancak balık hazırladıktan sonra ellerinizi, bıçağınızı ve kesme tahtanızı çok iyi yıkamanız gerektiğini unutmayın.
LAHANA VE KARNABAHAR
Lahananın da en dış iki katmanını koparıp atın. Bu yaprakların altında küçük böcekler ve bakteriler saklanıyor olabilir. Ardından lahananızı sirkeli suya yatırıp birkaç dakika bekletin ve temiz suyla iyice durulayın.
KUTU İÇECEKLER
Çünkü bu kutular tozlu kamyonlarda kilometrelerce yol gidiyor ve size ulaşana kadar birçok kişinin elinden geçiyor. Mümkünse kutudaki içeceği bardağa boşaltıp içmeyi tercih edin.
MARUL
Ellerinizle kökünden kopardığınız marulları birkaç dakika soğuk temiz suda bekletin. Ardından süzgece ya da temiz bir mutfak havlusunun üzerine alıp kurutun. Artık gönül rahatlığıyla salatanızı yiyebilirsiniz.
ELMA
Araştırmalar elmalarınızı 12 dakika boyunca karbonatlı suda beklettiğinizde dış yüzeyindeki kimyasalların çoğunun arınacağını gösteriyor.
YUMURTA
Yumurta yıkandığında üzerinde bulunan mikroorganizmalar kabuktaki gözle görülmeyen deliklerden içeri çekiliyor ve enfeksiyon riski artıyor.
TAVUK
Yıkadığınızda o bakterileri mutfağın diğer yerlerine de saçma riski doğuyor. Ancak çiğ tavuğa değen ellerin, bıçak, kesme tahtası vb. eşyanın iyice yıkanması şart.