Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: Alamy
Kavurma etin hangi parçasından yapılır? İşte cevabı...
Kurban Bayramı yaklaşırken sizin için kurbanlık hayvanların farklı parçalarını nasıl pişirebileceğinize dair kapsamlı bir liste hazırladık. Kurban etlerini parçalamadan ve pişirmeden önce bu rehbere mutlaka bir göz atın…
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, kurban keseceklerin telaşı da başladı. Etlerin kesimi ve saklanması kadar parçalanması da sağlıklı ve lezzetli bir tüketim için önem taşıyor.
Sizin için kurbanlık hayvanların farklı parçalarını nasıl pişirebileceğinize dair kapsamlı bir liste hazırladık. Kurban etlerini parçalamadan ve pişirmeden önce bu rehbere mutlaka bir göz atın…
Kuzunun gerdan adı verilen boyun kısmını kemikli et olarak tüketmek işinizi kolaylaştıracaktır. Bu parçayı haşladıktan sonra etlerini ayıklayıp kullanabilirsiniz. Kemikli etleri düdüklü tencerede çeşitli sebzelerle pişirip enfes sonuçlar yaratabilirsiniz. Boyun eti kıymalık olarak da kullanılabilir.
Kolun göğse yakın ön tarafındaki kemiksiz kısımlar, kuzu etinin en lezzetli parçalarındandır. Özellikle tencere yemeklerinde çok iyi sonuç verir. Yine koldan elde edilen rosto da baharat ve aroma vericilerle bir araya gelip fırında piştiğinde benzersiz bir lezzet yaratır. Rostoyu fırına vermeden önce tavada mühürlemeniz etin sulu kalmasını sağlayacaktır.
Kuzunun gerdanıyla sırt kısmının arasında pirzolalık bölüm bulunur. Kuzu etinin en lezzetli kısımlarından biri olan pirzola koyunun göğüs kafesinin parçalara ayrılmış halidir. Kafes ya da kalem olarak tüketilebilir. Mangalda ya da ızgarada nefis olur. Pirzoladan kalan kaburga kısmı da haşlama ve kaburga dolması olarak pişirilebilir.
Döş olarak da adlandırılan boşluk kısmından elde edilen et ise özellikle kıyma olarak tüketildiğinde çok lezzetli olur. Döş kıyması kıymalı yemeklerde kullanılabileceği gibi, dana kıymasıyla karıştırılarak köfte olarak da tüketilebilir.
Kolda olduğu gibi butta da içte kalan parçalardan külbastılık, dışarıda kalan parçalardan da rostoluk et elde edilebilir. Kemikli kısımlar ayıklandıktan sonra kalan etlerin kuşbaşı, kıyma, kuzu şiş olarak tüketilmesi doğru olur.
Yine gerdan da denen boyun bölgesinden başlayalım. Gerdandan yağ oranını dilediğiniz gibi ayarlayabileceğiniz kıymalık et olarak faydalanabilirsiniz. Ayrıca kuşbaşı et ve haşlamalık da bu bölgeden kolayca elde edilebilir.
Dananın gerdanın altında kalan ve kolunun ön tarafından çıkan yumuşak et de sac kavurma gibi sotelenerek pişirilen yemeklerde kullanılabilir.
Kolun arkasında kalan kısım ise göğüs ya da döş olarak adlandırılır. Buradan elde ettiğiniz büyük parçalardan yemeklik kuşbaşı ve küçük parçalardan ise kıyma yapabilirsiniz. Göğüsten çıkan kıyma köfte olarak değerlendirilebilir. Döşün arkasında bulunan pançeta isimli bölüm de ince dilimlenmiş biftek yapımı için uygundur.
Dananın sırtı koyundan farklı olarak antrikot, kontrafile, sokum gibi bölümlere ayrılır. Antrikot etin en kaliteli bölgesidir. Mangalda ya da ızgarada kolayca pişirilebilir. Arzu ederseniz antrikotu kemiklerinden ayırmadan parçalayıp pirzola olarak da tüketebilirsiniz. Antrikotu dövmeden, kalın kalın pişirmeniz sulu ve lezzetli bir sonuç için önemlidir.
Bonfile dananın arka tarafına doğru, kontrafilenin alt kısmında kalan yağsız ve kaslı bir ettir. Tavada ve ızgarada kolayca pişirilebilir. Bir danadan 2 kilograma yakın bonfile eti elde edilebilir. Bu civardan elde edilen yağsız etlerden rosto olarak da faydalanılabilir. Rosto için koyunda bahsettiğimiz gibi önce tavada mühürleme daha sonra fırında pişirme işlemi yapılmalıdır.
Hayvanın en arka tarafı ise sokum ve dıştan içe nuar-kontrnuar-tranç olarak isimlendirilen bölümlerden oluşur. Sokum en üst parçadır. Butun en yumuşak etidir ve kavurma olarak tüketilebilir.
Tranç ise kontrnuarın altında kalan daha sıkı dokulu bir ettir ve yağsız kıyma olarak ya da tencere yemeklerinde kullanıldığında iyi sonuç verir. Trançın arkasında yumurta adı verilen but ile kalça arasındaki et bulunur. Yumurta şeklindeki bu parça kavurma, sote, tencere yemekleri gibi birçok tarifte rahatlıkla kullanılabilir.
Dananın bacaklarının gövdesiyle birleştiği kısım incik olarak adlandırılır. İncik özellikle kemikli haşlamalık olarak tüketilmek için çok uygundur. Kemiklerini ayıklayıp kıyma olarak da değerlendirebilirsiniz. İnciğin üst tarafında kalan kemikli parçalar da haşlayıp ilikli kemik suyu yapmak için çok uygundur.