Bayramın olmazsa olmazı lokum nasıl yapılır?
Tarihi çok eskilere dayanan ve Türkiye denilince ilk akla gelen lezzetlerden biri şüphesiz lokumdur. Özel günlerin olmazsa olmazı haline gelen lokum nasıl yapılır? Evde bayram lokumu nasıl yapılır?
Oldukça nostaljik gibi görünse de hala geçerliliğini koruyan lokum, Türk kahvesinin de en tatlı tamamlayıcısıdır. Dünyanın her yerinde de ‘Turkish delight’ olarak bilinen lokum, Türkiye ile özdeşleşmiş en önemli lezzetlerimiz arasında yerini koruyor.
MALZEMELER
1 litre süt
1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı un
100 gram tereyağı
2 paket vanilya
Hindistan cevizi
1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı un
100 gram tereyağı
2 paket vanilya
Hindistan cevizi
HAZIRLANIŞI
Un, süt ve şekeri derin bir tencerede muhallebi gibi sürekli karıştırarak kısık ateşte pişirin. Kaynayan karışımı ocaktan alıp içine tereyağı ve vanilya ekleyin. Mikser yardımıyla 10 dakika çırpın.Karışımı bir tepsiye dökün. Bir kaşık ya da spatula yardımıyla her tarafı eşit olacak şekilde düzleştirin. Buzdolabına kaldırarak soğuyup sertleşmesi için bir gece bekletin.Ertesi gün buzdolabından çıkardığınız lokumları kare kare kesip köşelerinin sivriliğinin gitmesi için elinizle hafifçe yuvarlayın. Yuvarladığınız lokumları servis tabağına alıp üzerine Hindistan cevizi, fındık veya ceviz serpin. Hepsi bu kadar!
Hürriyet Aile Anne Şeflerinden Selma Mollaoğlu bayramda ikram edebileceğiniz enfes bir tarif paylaşıyor bizimle. Kakaolu saray sarması...Yapımı son derece basit olmasına rağmen birçok tanıdığım muhallebiyi rulo şeklinde düzgünce saramamaktan şikayetçi... Tepsiye bolca Hindistan cevizi serper ve muhallebiyi mikser ile güzelce çırparsanız emin olun sonuç başarılı olacaktır. Çok hafif bir tatlıdır. Kakao sevmeyenler kullanmayabilirler, muz yerine mevsimine göre kivi, şeftali, kayısı veya vişne de kullanabilirsiniz...
HAZIRLANIŞI
Bir tencereye süt, un, şeker ve kakaoyu alıp, çırpma teliyle güzelce karıştırın.Orta hararetli ateşte karıştırarak, muhallebi kıvamında göz göz oluncaya kadar pişirin. Vanilya ve yağı ekleyip 1-2 kez göz göz olunca ateşten alın. Mikser ile köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Fırın tepsisine bolca Hindistan cevizi serpin. Muhallebiyi sıcak sıcak Hindistan cevizinin üzerine yayın.
Bu işlemi düzgün ve kolay yapmak için kaşığı ara sıra su ile ıslatın Ve muhallebinin iyice soğumasını bekleyin.Krem şantiyi süt ile çırpın. Soğuyan muhallebinin üzerine sürün. İyice soğuması için buzdolabın normal rafına kaldırın. 3-4 saat sonra tatlının bir ucundan kontrol edin.(1 gece dolapta beklerse sonuç daha başarılı oluyor).
Tarihi Osmanlı dönemine kadar dayanan lokum, saray mutfağının da önemli bir parçası olmuştur. İlk olarak Arapça’da "rahat-ul hulküm" yani boğazı rahatlatan adıyla anılsa da bu isim günümüze lokum olarak gelmiştir.
Hacı Bekir Efendi ise lokumun ilk üreticilerinden biri olarak sayılmaktadır. 1777 senesinde Kastamonu’dan İstanbul’a gelerek Bahçekapı’da ufak bir dükkan açmış ve bu ufacık dükkanda lokum gibi harika lezzetler üretmeye başlamıştır.
Türk kahvesi ve lokumun muhteşem birlikteliği ise Osmanlı zamanlarına dayanır. Türk kültüründe misafirin yeri bir başkadır. Eve gelen misafire Türk kahvesi ve su uzatılır; misafir önce suyu alırsa yemek hazırlanır, kahveyi alırsa az oturacağı anlaşılırdı. Kahve fincanının yanına da ağız tatlansın, 'tatlı yiyip tatlı konuşalım' niyetiyle lokum ikram edilirdi.
Lokumun en önemli özelliği esnekliğidir. İki parmağınızın arasına alıp bastırdığınızda adete bir sünger gibi esnemeli ve bıraktığınızda eski haline dönmelidir.
Sadece bayramlar da değil, kız isteme gibi özel günlerde de kahvenin yanında tatlı yiyelim tatlı konuşalım düşüncesi doğrultusunda lokum ikram edilir.
Havaalanlarında mutlaka bulunmuşsunuzdur. Etrafınızdaki dükkanlara göz gezdirdiğinizde hemen hepsi lokum satıyor. Çünkü turistler ülkelerine poşet poşet hediyelik lokum götürüyor. Türkiye’de tadıp çok beğendikleri bu lezzetli ülkelerinde de dostlarına yedirmek istiyor.
Damaklarımızı şenlendiren lokumun Anadolu’nun bazı yerlerinde çok farklı kullanım alanları da var. Deri üstünde meydana gelen çeşitli yaralar için de şifa kaynağı oluyor.
Ünü Türkiye sınırlarını aşan lokum Napolyon’un da beğenisini kazanmıştı. Napolyon Avrupa’ya gelen Osmanlı tadıyla tanıştığı andan itibaren kasa kasa sarayına lokum sipariş etmiş, şekerleme niyetine yediği bu tattan vazgeçememişti.
Avrupa’da özellikle de İngiltere’de lokum tüketimi oldukça yüksek. Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Dolap filminde yer alan Cadı karakteri, Edmund isimli çocuk karakteri kendi tarafına çekmek için ona her fırsatta lokum ikram eder. Filmin İngiltere'de lokum satışlarını %200 attırdığı kaydediliyor