Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: Instagram
'Bayram yolculuğunda nerede mola versek?' diye düşünmeyin... İşte en nefis lezzet durakları
“Yol acıktırır” derler. Hele ki bu uzun yol olursa bir yerlerde mola vermek şart olur. Bayram yolculuğunda acıkırsanız mola vermenize değecek adreslerden birkaçını sizin için derledik.
Uzun bayram tatilleri, uzaklarda yaşayan sevdiklerini ziyaret etmek ya da yoğun çalışma temposuna ufak bir mola vermek isteyenler için büyük fırsat.
Bayram yolculuğunda acıkırsanız mola vermenize değecek adreslerden birkaçını sizin için derledik. Yolunuz açık olsun…
DÜZDAĞ TOSTÇUSU – BALIKESİR
Balıkesir’in ilçesi Susurluk’un tostunun ününü bilmeyen yok. Civarda bol köpüklü ayranla birlikte tost keyfi yapabileceğiniz birçok adres var ancak Düzdağ Tostçusu’nun biber salçalı, çift kaşarlı tostunu denenmesi gerekenler arasına mutlaka yazın.
ÇAMLIBEL RESTAURANT – EDİRNE
Satır et, Edirne’nin coğrafi işaret tescilli lezzetlerinden biri. Keşan’da bulunan Çamlıbel Restaurant’ın süt kuzusundan yapılan satır eti de mutlaka denenmeli. Ağaçların altındaki oturma alanıyla hemen tatil havasına girmenizi sağlayacak Çamlıbel’in ciğer sarması da tadılmalı.
HACI ŞÜKRÜ'NÜN YERİ - KONYA
1907’den bu yana ağız sulandıran fırın kebabı ile Konya Meram’da hizmet veren bu lokanta halktan tam not almış olacak ki fırın kebabı deyince akla ilk gelen yer olma özelliğini taşıyor. 7 saat pişirilen içi yumuşak ve sulu etler, soğan ve koyun yoğurdu ayranı ile servis ediliyor. Gitmişken bamya çorbası, Konya tiridi gibi yöresel lezzetlere de bir şans verin.
MİKADO PİDE – AYDIN
İzmir’den Denizli’ye doğru giderken Aydın sınırları içinde kalan Mikado Pide, kendi ürettiği et ve peynirle enfes pideler yapıyor. Üzerine sıkılan turunç suyuyla pidelerin lezzeti katlanıyor. Tahinli ve kaymaklı pideler ise spesiyal konumunda.
İKBAL LOKANTASI – AFYON
Salim Usta tarafından 1922 yılında Zümrüt adıyla kurulan bu lokantanın yemeklerini çok beğenen Atatürk, İkbal ismini uygun görmüş, o günden beri de öyle biliniyor. Tarihi şubesi Afyon merkezde ama Ankara’dan İzmir’e giderken Afyon kavşağında bulunan şubesi de bol çeşit ve lezzetle yol üstünde aradığınız her şeyi sunuyor.
KÜŞLEME KEBAPHAN HÜSEYİN USTA – GAZİANTEP
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan bu mekan tek başına Gaziantep’e gitme sebebi bile olabilir. Lokum gibi terbiyeli küşleme, ciğer kebabı, Antep lahmacunu, baklava, katmer… Hüseyin Usta’nın lezzetleri saymakla bitmiyor. Mekan Gaziantep-Kahramanmaraş yolu üzerinde.
KAVAKLIK RESTAURANT – EDİRNE
Kocaman bir bahçenin içinde yer alan Kavaklık da leziz satır et yiyebileceğiniz adreslerden. Bunun yanı sıra köy kahvaltısı ve asma yaprağından yapılan hamur işi loznik de Kavaklık’ın ününe ün katanlardan. Kavaklık Restaurant, Çanakkale Yolu üzerinde 10’uncu kilometrede.
GRABUNA - EDİRNE
Keşan-Gelibolu karayolu üzerinde Bahçeköy yakınlarında bulunan lokantada özellikle pirzola ve Edirne ciğeri çok beğeniliyor. Ancak “Ben kahvaltımı yolda edeceğim” derseniz, Grabuna’nın hafta sonları geç saatlere kadar devam eden nefis kahvaltı servisinden de faydalanabilirsiniz.
SÜMER RESTAURANT - TRABZON
Bayramda kırmızı ete düşmeden önce organik tereyağında kızarmış nefis bir balığa ne dersiniz? Cevabınız ‘evet’ ise yol üstü lezzet duraklarından biri olan Sümer Restaurant’a uğrayabilir, unutulmaz bayram anılarınıza bir yenisini daha ekleyebilirsiniz. Sümer Restaurant Sümela yolu 2 kilometrede...
MUHTEŞEM TESİSLERİ – ESKİŞEHİR
Geldik İç Anadolu’ya… Muhteşem tesisleri adını ünlü ballı kaymaklı gözlemesinin lezzetinden alıyor desek yanlış olmaz herhalde. Sivrihisar’da bulunan Muhteşem’in dövme sucuk, bamya çorbası, manda yoğurdu gibi yöresel lezzetlerce de zengin bir menüsü var.
ALTINAY LOKUM VE CUMHURİYET SUCUK EVİ – AFYONKARAHİSAR
Afyon’un lokumu da sucuğu da pek meşhur. Bu iki lezzeti aynı çatı altında buluşturan Altınay Lokum ve Cumhuriyet Sucuk Evi de mola için çok doğru bir adres. Önce Cumhuriyet’te sucuk-ekmekle karnınızı doyurun, ardından da Altınay’da çeşit çeşit lokumlardan hem yiyin hem de hediyelik alın. Afyon-İzmir yolu 4’üncü kilometrede.
HÜSREV LOKANTASI – RİZE
Türkiye’de kuru fasulye denince akla ilk gelen mekanlardan biri olan Hüsrev Lokantası, yarım asırlık tecrübesiyle, mola yeri değil lezzet destinasyonu olmayı hak ediyor. Çayeli’nin Hopa yönündeki çıkışında bulunan Hüsrev’de yiyeceğiniz kuru fasulye gibisi pek yok.
KUZEYTEPE ÇINAR RESTAURANT - HATAY
Antakya’nın Kuzeytepe mevkiinde çevre yolu üstünde farklı bir lezzet adres olan Çınar Restaurant, sizlere sunacağı harika mezeleri ve et yemeklerinin yanında kireçte pişen tahinli kabak tatlısı ile de memnun ayrılmanızın garantisini veriyor. Mandalina ve limon ağaçlarının içindeki bu saklı cenneti siz de denemeye ne dersiniz?
KASAP MEHMET ZENGİN’İN YERİ – AYDIN
Aydın yolu üzerinde 50 yılı aşkın süredir hizmet veren Mehmet Zengin’in yerinde Çine köftesi ve çöp şiş enfes. Yanında ayranla çerez gibi giden çöp şişlerin kötü bir yanı var: Kaç tane yediğinizin farkına varamayabilirsiniz.
HİSAR ET BALIK RESTORAN – VAN
Van’ın Edremit ilçesinde, Van Gölü manzarasına karşı oturup nefis bir çöp şiş ya da sac tava yemeye ne dersiniz. Van-Bitlis yolu üzerinde mola vermek için çok uydun bir adres Hisar Et Balık Restoran.
KELLECİ KARDEŞLER – DENİZLİ
Etler önce 5 saat fırında ardından da ızgarada pişiyor. Malzeme olarak da civar köylerin etleri kullanılınca ortaya nefis bir sonuç çıkıyor. Kelleci Kardeşler Denizli-Muğla yolu üzerinde 10’uncu kilometrede.
KÖFTECİ GÜRLÜOĞLU – MANİSA
Akhisar köftesiyle ünlü Köfteci Gürlüoğlu’nda keşkek ve mantı da öne çıkan lezzetler arasında. İzmir-İstanbul karayolu üzerinde bulunan Köfteci Gürlüoğlu, yolu Manisa tarafına düşeceklerin aklında bulunsun.
GARDEN ET LOKANTASI – İSTANBUL
İstanbul çıkışında Silivri’de bulunan Garden’da köfte ya da bonfile gibi yaygın lezzetlerin yanı sıra kuzu incik de çok lezzetli. Hele bir de lokum gibi Arnavut ciğeri yapıyorlar ki yanında parmaklarınız da gidebilir. Yeşillikler içindeki bahçesiyle yolculuğa çıkmayanların da şehirdeki sığınaklarından olabilir.
PETEK ÇÖP ŞİŞ - İZMİR
Selçuk’un ünlü çöp şişi tam ağzımıza layık bir lezzet. 1975’te Mustafa Meler tarafından kurulan işletme yıllardır çöp şiş sevenlerin baş adresleri arasında gelir. Sizin de yolunuz Kuşadası tarafına düşerse, İzmir’in en lezzetli duraklarından biri olan bu mekanda bir porsiyondan fazlasını yemek isteyeceğinize eminiz…
YİĞİT CAĞ KEBAP – ERZURUM
Son yılların fenomen lezzeti cağ kebabı, doğduğu yer Erzurum’da yenmeli. Yolunuz Erzurum tarafına düştüyse Oltu ilçesinde bulunan Yiğit Cağ Kebap’ta lezzetli bir mola verebilirsiniz.
TAVACI REFİK – BURSA
Bursa-Çanakkale yolu üzerinde Karacabey sınırları içinde kalan Tavacı Refik de eti meşhur duraklardan. Özellikle sac kavurması çok beğenilen Tavacı Refik’te nefis bir mola vermeyi mutlaka değerlendirin.
ŞEKERPINARI TESİSLERİ - ADANA
Pozantı-Aksaray yolunda bulunan ve geçmişi Cumhuriyet öncesine dayanan meşhur Şekerpınarı Tesisleri, Alman çeşmesi ve taş köprüsü ile de ünlüdür. Tesis içine kurulu tarihi Akköprü restoranı yolda mola verenler için doğal kaynak suyu ve ağızlara layık ızgara alabalığı ile hatırlayacağımız yolculuk anıları arasında yerini alıyor.