Bayburt'un ilginç lezzeti tel helvası... Yapmak için kar yağmasını bekliyorlar
Kentte, ‘pişmaniyenin atası’ olarak da bilinen ‘Bayburt tel helvası’, köy odaları ve köy konaklarında yapıyor.
Bayburt’ta özellikle kış mevsiminde köy odaları ve köy konaklarında pişirilen yöreye özgü ‘Bayburt tel helvası’ geleneği bugün hala yaşatılıyor.
Yörede tel helva geleneği yıllardır yaşattıklarını söyleyen Tunay Mutlu, müdavimlerinin de olduğu helvanın, birliktelik ve samimiyeti simgelediğini söyledi.
Mutlu, "İlk aşamada tel helvasının malzemeleri şeker, su, irmik, bir müddet kaynadıktan sonra limonunu atıyoruz. Bir müddet daha kaynıyor ve kıvamına geliyor. Sonra karın üstünde tepsiye döküyoruz. Orada da bir soğuma oluyor. Kıvamına geldikten sonra elimize alıp miyanesini katıp beyazlaşana kadar yoğuruyoruz. Tel tel olduktan sonra yaklaşık 2 saatte Bayburt’un kendine has özel tel helvası çekiliyor ve hazır hale geliyor. Tarifin tutması için kar ve hava sıcaklığın sıfırın altında eksi 10 derece olması şart. Pazar günleri olmazsa olmazımız tel helvasıdır. Geleneğimizi elimizden geldiği kadar sürdürmeye çalışıyoruz" dedi.