Baklavayı Gaziantepliler 'fıstıklı', Adıyamanlılar 'cevizli' seviyor
Gaziantep'te imal edildikten sonra dünyaya yayılan baklava; tadı ile damaklarda unutulmaz lezzet bırakıyor. Son zamanlarda baklavanın fıstıklı mı yoksa cevizli mi olacağı yönündeki tartışmalara Gaziantepliler, 'fıstıksız baklava olmaz' yanıtını verirken, üretim ve tüketiminin cevizli olarak yapıldığı Adıyaman'da ise vatandaşlar baklavanın 'hile' katılmadan yapıldığı ve daha ekonomik olduğu için cevizli olacağını ifade ediyor. Gaziantepli ustalar, baklavanın olmazsa olmazının fıstık olduğuna dikkat çekerken, ceviz veya fındıkla yapılan baklavanın aynı tadı vermesinin mümkün olmadığını söyledi.
Fıstık yerine bezelye veya boyalı katkı maddeleri ile fıstık görünümlü baklava üretildiğini, Adıyaman'da ise cevizli baklavanın hilesiz olarak vatandaşa sunulduğunu anlatan Özdemir, "Cevizle ilgili hile yapmak mümkün değil. Çünkü ceviz görünümünü oluşturmak veya cevizi andıran katkı maddesi ile baklava yapmak imkansız. Cevizin daha ucuz olması ve kolay bulunması nedeniyle tercihimizi bu yönde kullanıyoruz. Ekonomik olması ve güzel tadı nedeniyle vatandaşlarımız da cevizli baklavayı tercih ediyor. İsteyen olur diye fıstıklı baklava satıyoruz ama üretimimiz cevizli baklava ve talep çok fazla" diye konuştu.
Adıyamanlı vatandaşlar da tercihlerini fıstıklı yerine cevizli baklavadan yana kullandıklarını ifade etti. Cevizli baklavanın hem uygun hem de tat olarak fıstıklı baklavadan daha güzel olduğunu ifade eden bir vatandaş da, "Fıstıklı baklava hem pahalı hem de içinde ne olduğu konusunda sürekli tedirginlik yaşıyoruz. Cevizli baklava hem ucuz hem güzel. Bu nedenle bizim için baklava en güzel cevizle yapılanıdır" dedi. Adıyamanlı ustalar ve vatandaşlar fıstıklı baklavayı ise güvenilen ve tanınan işletmelerden alarak yediklerini kaydetti.