Anadolu peynirleri Kars'ta tanıtıldı
Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ile Susuz Cilavuz Köy Enstitüsü tarafından düzenlenen "Anadolu Peynirleri Kars Buluşması 2019" etkinliği yapıldı.
Kars'ta, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ile Susuz Cilavuz Köy Enstitüsü tarafından düzenlenen "Anadolu Peynirleri Kars Buluşması 2019" etkinliğinde 32 ilden 47 peynir sergilendi.
Etkinliğe katılan çok sayıda vatandaş, Kars kaşarı ve gravyer peyniri, çamur peynir, Ezine beyaz peyniri, Erzincan tulum peyniri, Kafkas peyniri, Erzurum civil peyniri, Divle obruk peynir ve çeçil peyniri gibi 47 peynirin tadına bakma fırsatı buldu.
Susuz Belediyesi olarak bu işin paydaşı olduklarını aktaran Yantemur, "Cilavuz Köy Enstitüsü’nü anmak, yeni kuşaklara tanıtmak, Kars peynirini ve üreticisini tanıtmak için böyle bir çalışma yaptık. İnşallah bundan sonra da bu işin bir paydaşı olarak devam etmeyi düşünüyoruz" dedi.
"Karaman, Elazığ, İzmir ve Erzincan gibi bir çok ilden peynirciler geldi. Burada, Anadolu peynirleri sergileniyor. Vatandaşlarımız yoğun ilgi gösterdi ve peynirleri tatma fırsatı yakaladı. Türkiye'de tüm peynirleri burada buluşturmaya çalıştık ve çok güzel oldu, halkımız çok beğendi. Amacımız burada kadın kooperatifi kurup ürettiklerimizi pazarlayabilmek. Burası bunun bir adımı olacak."
Türkiye'den bir çok peynirin Kars'ta buluştuğunu anlatan Koçulu, "47 çeşit peynir 32 ilden geldi. Bu peynircilerin burada buluşması birbirleriyle deneyim ve bilgilerini paylaşması ve kaynaşması güzel. Burada satın almacıların ve tüccarların olması bizim Anadolu peynirlerinin ülke çapında artık tanınır, bilinir ve kabul edilir ürünler olduğunu göstermeye başlamıştır. Bu çalışmalar umuyorum ihracatla dünyaya açılarak devam edecektir" diye konuştu.
Erzincan'dan gelen peynircilerden Adnan Güler ise peynir üreticilerinin bir araya gelmesi ve birbirleriyle istişare etmelerinin güzel bir çalışma olduğunu belirterek, "Peynirlerimiz Munzur'un 3 bin rakımındaki yaylalardan 200 endemik bitki çeşidinin yetiştiği yaylalardaki koyunların sütünden yapılmıştır. Peynirlerimiz tamamen organiktir, hiç bir katkı maddesi yoktur. Sadece şirden mayasıyla mayalandı. Tuzu da Munzur'un kaya tuzundan imal edilmiştir. Peynirlerimiz 120 günde olgunlaşır, 2 yıl soğuk zincirinde muhafaza ediliyor" diye konuştu.