Haber: Sevin Turan Fotoğraflar: Alamy ve Ingimage
En iyiler belli oldu! İşte listeye giren lezzetler
İşte uzak yakın farklı coğrafyalardan tadına doyum olmayan sandviçler...
Jambon-Beurre - Fransa
Fransa'nın baget ekmekleriyle yapılan sandviçlerini bilmeyen yok. Bu sandviç için ekmeğe bol miktarda tereyağı (beurre) sürülüyor. Ardından ekmeğin arasına yine bol miktarda jambon dilimi yerleştiriliyor.
Katsu Sando - Japonya
Dünyanın en pahalı sandviçleri denen (Wagyu bifteğiyle yapılanların fiyatı 180 dolara kadar çıkabiliyor) katsu sando'lar için kırmızı et ya da tavuk parçaları galeta ununa bulanıp kızartılıyor, sonra da sütlü Japon ekmeğinin arasına yerleştiriliyor. Katsu sando'da sos olarak az miktarda hardal ve mayonez kullanılıyor.
Bocadillo - İspanya
İspanyolların ünlü patatesli omleti tortilla'yı duymuşsunuzdur. Bocadillo bu omletin dilimlenerek barra de pan adı verilen özel bir tür köy ekmeğinin arasına yerleştirilmesiyle elde ediliyor. İspanyollar arasında bocadillo'ya sandviç demek biraz yersiz bulunuyor, adıyla 'bocadillo' demek gerekiyor.
Arepa - Venezuela
Venezuela'nın ünlü sandviçi arepa için mısır lapasından yapılma özel ekmekler kullanılıyor. Ekmeğin arasına avokado, peynir zaman zaman et ve pişirilerek yenen bir tür muz olan plantain dilimleri ekleniyor.
PB&J - ABD
ABD sandviç çeşitlerinin çok bol olduğu ülkelerden. Ancak PB&J yani fıstık ezmeli ve reçelli sandviç, Amerikan filmlerinde de sürekli karşımıza çıkan, özellikle çocukların çok sevdiği bir atıştırmalık.
Kaya - Singapur
Singapur'un ünlü sandviçi adını içine konan kaya isimli reçelden alıyor. Bu reçel yumurta, Hindistan cevizi sütü, pandan yaprakları ve şekerle yapılıyor. Kenarları alınmış kızarmış ekmeklerin üzerine bu reçel sürülüyor. Yanında da yumuşak haşlanmış yumurta ve koyu renkli bir tür soya sosu yeniyor.
Banh Mi - Vietnam
Vietnam'da doğup dünyaya yayılan banh mi için kullanılan ekmek Fransız bagetine benziyor. Ekmeğin içine tavuk eti, sebzeler, kişniş ve rendelenmiş turp ekleniyor.
Tripleta - Porto Riko
Bu sandviç adını içine konan üç çeşit etten alıyor: Izgara dana eti, tavuk ve jambonla yapılan tripletann üzerine mayonez, hardal ve ketçap dökülüyor.