Haber: Sevin Turan Fotoğraflar: Alamy ve Ingimage
En iyiler belli oldu! İşte listeye giren lezzetler
İşte uzak yakın farklı coğrafyalardan tadına doyum olmayan sandviçler...
Vegemite - Avustralya
Avustralya'da mayadan elde edilen bir tür macun olan vegemite, milli yiyecekler kategorisindedir. Kızarmış ekmeğin üzerine sürülen vegemite, peynirle birlikte yenir.
Francesinha - Portekiz
Et sevenler bu Portekiz sandviçine bayılacak. Fransızların ünlü croque monsieur'sünün yerelleştirilmiş versiyonu olduğu söylenen Francesinha, için sosis ve biftek ekmeğin arasına konuyor ve erimiş peynire gömülüyor. Üzerine dökülen domatesli sosu ve en üste yerleştirilen yumurtasıyla Francesinha tek başına bir kahvaltı.
Mitraillette - Belçika
Belçika'da kafelerde karşınıza sıkça çıkabilecek mitraillette için baget ekmeği ikiye bölünür, içi yarılır ve bol miktarda kızarmış patates ile et konur. Üzerine bol miktarda sos dökülür. Sandviç lahana, peynir ve julyen doğranmış diğer sebzelerle de zenginleştirilebilir.
Vada Pav - Hindistan
Vada pav et yemeyenler için de enfes sandviçler hazırlanabileceğinin kanıtlarından. Yağda kızartılmış kocaman bir patates köftesi ekmeğin arasına konuyor. Üzerine de chutney sosu ve acı sos ekleniyor.
Katsu Sando - Japonya
Dünyanın en pahalı sandviçleri denen (Wagyu bifteğiyle yapılanların fiyatı 180 dolara kadar çıkabiliyor) katsu sando'lar için kırmızı et ya da tavuk parçaları galeta ununa bulanıp kızartılıyor, sonra da sütlü Japon ekmeğinin arasına yerleştiriliyor. Katsu sando'da sos olarak az miktarda hardal ve mayonez kullanılıyor.
Roti John - Malezya
Roti John, Hindistan'ın ünlü yemeği roti ile karıştırılmamalı. O bir tencere yemeği, bu ise bir sandviç. Baget ekmeğinin arasına etli omlet, sebzeler, peynir ve dilediğiniz soslar konuyor. Sandviç dilimlenip lokma lokma yeniyor.
Bocadillo - İspanya
İspanyolların ünlü patatesli omleti tortilla'yı duymuşsunuzdur. Bocadillo bu omletin dilimlenerek barra de pan adı verilen özel bir tür köy ekmeğinin arasına yerleştirilmesiyle elde ediliyor. İspanyollar arasında bocadillo'ya sandviç demek biraz yersiz bulunuyor, adıyla 'bocadillo' demek gerekiyor.
Broodje Kroket - Hollanda
Adı üzerinde kroketli ekmek. Parmak boyundaki etler galeta ununa bulanıp kızartılıyor. Ekmeğin arasına konuyor ve çeşitli soslarla birlikte servis ediliyor. Hollanda'da bu sandviç o kadar popüler ki zincir fast-food'cuların menülerine bile girebilmiş.
Choripan - Arjantin
Ekmeğin arasına baharatlı bir tür sucuk olan chorizo konuyor. Üzerine ise birazcık chimichurri sosu gezdiriliyor. Kelime anlamıyla da lezzetiyle de sucuk ekmeğin kardeşi diyebileceğimiz choripan Arjantinliler için vazgeçilmez lezzetlerden.
Gatsby - Güney Afrika
Artan malzemelerin değerlendirilmesi amacıyla ortaya çıkmış bu sandviçin arasında kızarmış patates, ketçap, polony adı verilen bir tür salam ve piri piri sosu bulunuyor. Bu sandviçler genellikle dörde bölünerek satılıyor.
Kaya - Singapur
Singapur'un ünlü sandviçi adını içine konan kaya isimli reçelden alıyor. Bu reçel yumurta, Hindistan cevizi sütü, pandan yaprakları ve şekerle yapılıyor. Kenarları alınmış kızarmış ekmeklerin üzerine bu reçel sürülüyor. Yanında da yumuşak haşlanmış yumurta ve koyu renkli bir tür soya sosu yeniyor.
Medianoche - Küba
Küba'nın ünlü sandviçi ise yumuşak hamurlu bir ekmeğin içine doldurulan jambon, turşu, İsveç peyniri ve fırında pişmiş etten oluşuyor. Malzemeler ekmeğin içine doldurulduktan sonra bir tost makinesinde basılıyor ve medianoche sıcak yeniyor.
Bauru - Brezilya
Brezilya'da en az futbol kadar çok sevilen bauru için çıtır çıtır ekmeğin arasına rozbif, turşu, mozzarella, kekik ve domates yerleştirilir. Ne kadar lezzetli bir kombinasyon olduğunu anlatmaya gerek var mı?