Adana’ya gitmeniz için 8 lezzetli sebep
Türkiye'nin yemekleriyle baştan çıkaran kentlerinden Adana sadece kebabıyla ünlü değil. İşte Adana yemekleri...
Türkiye’nin yemekleriyle ünlü şehirlerinden biri olan Adana eti de yeşilliği de tatlısı da bol bir mutfağa sahip. Yolu Adana’ya düşenlerin mutlaka tatması gereken 8 lezzeti öğrenerek bu zengin ve leziz yemekleriyle nam salmış şehirde harika tatlar keşfedebilir, bildiğiniz lezzetleri yerinde deneyebilirsiniz.
İrili ufaklı köfteleriyle analı kızlı çorbası
İç Anadolu ve doğu bölgelerinde pek çok şehirde yapılan analı kızlı çorbasının anavatanı Adana’dır. Bulgur ve kıymadan hazırlanan, büyük ve küçük köftelerin bir arada bulunduğu çorba, bir ana yemek kadar doyurucu ve lezizdir.
İç Anadolu ve doğu bölgelerinde pek çok şehirde yapılan analı kızlı çorbasının anavatanı Adana’dır. Bulgur ve kıymadan hazırlanan, büyük ve küçük köftelerin bir arada bulunduğu çorba, bir ana yemek kadar doyurucu ve lezizdir.
Hem haşlanır hem kızarır: İçli köfte
Adana’da bulgurun bereketinin ve lezzetinin en üst noktaya taşındığı içli köftenin içi kıymalı, cevizli dışı bulgurlu harçla örtülüdür. Arzuya göre haşlanarak ya da kızartılarak yenilen bu enfes lezzet, limonla birlikte servis edilir. Pek çok yörede yer alsa da en lezzetlisi Adana’da yenir.
Adana’da bulgurun bereketinin ve lezzetinin en üst noktaya taşındığı içli köftenin içi kıymalı, cevizli dışı bulgurlu harçla örtülüdür. Arzuya göre haşlanarak ya da kızartılarak yenilen bu enfes lezzet, limonla birlikte servis edilir. Pek çok yörede yer alsa da en lezzetlisi Adana’da yenir.
Baklava ile yarışır: Sarı burma
Adanalıların özel günlerde, davetlerde eksik etmediği bir tatlı sarı burma, baklavayla benzetilse de burma şekli, açık sarı, altın rengi, kıyır kıyır hamuru ile burmanın tadı da damakta bıraktığı lezzet de ayrıdır. Cevizle tat alan tarif, şerbetli tatlılar arasında epey ünlüdür.
Adanalıların özel günlerde, davetlerde eksik etmediği bir tatlı sarı burma, baklavayla benzetilse de burma şekli, açık sarı, altın rengi, kıyır kıyır hamuru ile burmanın tadı da damakta bıraktığı lezzet de ayrıdır. Cevizle tat alan tarif, şerbetli tatlılar arasında epey ünlüdür.
Sıcak günlerin renkli serinleticisi: Bici bici
Sıcak Adana günlerinde her köşe başında kırmızı, buzlu bir tatlı satan satıcılara rastlamak mümkündür. Bu satıcılar, nişasta ve su ile hazırlanmış ve küpler halinde kesilmiş yumuşak bir muhallebi ile kırmızı renkli, buzlu bir şurubun bir arada sunulduğu bici bici tatlısını satar. Bici bici Adana’nın en kendine özgü ve eski lezzetidir.
Sıcak Adana günlerinde her köşe başında kırmızı, buzlu bir tatlı satan satıcılara rastlamak mümkündür. Bu satıcılar, nişasta ve su ile hazırlanmış ve küpler halinde kesilmiş yumuşak bir muhallebi ile kırmızı renkli, buzlu bir şurubun bir arada sunulduğu bici bici tatlısını satar. Bici bici Adana’nın en kendine özgü ve eski lezzetidir.
Acılı da olur acısız da: Şalgam
Şalgam bitkisinin suyunun sıkılmasıyla elde edilen şalgam suyu, tuzlu ve isteğe göre acılı, hafif mayhoş tadıyla Çukurova’nın en sevilen içeceğidir. Adına deyince akla ilk gelen lezzetlerden biri olan şalgam suyu, kebaptan içli köfteye, mumbar dolmasından lahmacuna pek çok yemeğe eşlik eder.
Şalgam bitkisinin suyunun sıkılmasıyla elde edilen şalgam suyu, tuzlu ve isteğe göre acılı, hafif mayhoş tadıyla Çukurova’nın en sevilen içeceğidir. Adına deyince akla ilk gelen lezzetlerden biri olan şalgam suyu, kebaptan içli köfteye, mumbar dolmasından lahmacuna pek çok yemeğe eşlik eder.